Gran Canaria

Beschermde Natuur en Diersoorten op Gran Canaria

La Charca, trekvogels gebruiken het als broedplaats

La Charca is een brakwatergebied tussen de zee en de duinen, waar trekvogels uitrusten tijdens hun reis van Europa naar Afrika. Maspalomas herbergt drie unieke ecosystemen: El Palmeral (het Palmbomenbos), La Charca (de Plas) en Las Dunas (de Duinen). Het duingebied (Las Dunas de Maspalomas) is een bijzonder en beschermd natuurgebied dat alleen op het eiland Gran Canaria te vinden is.

Informatiepunt over het natuurgebied La Charca (Maspalomas)
Foto Verschueren Eddy
Informatiepunt over het natuurgebied La Charca (Maspalomas)
Foto Verschueren Eddy

Gran Canaria: Reuzenhagedis bedreigd door invasieve slang

Gran Canaria staat bekend om zijn prachtige stranden, maar het eiland herbergt ook unieke diersoorten. EĆ©n daarvan is de Gran Canaria-reuzenhagedis, de grootste hagedis van Europa. Helaas wordt deze bijzondere hagedis bedreigd door de Californische koningsslang, een invasieve soort die zich snel verspreidt op het eiland.

Reptielen als de Gran Canaria-Reuzenhagedis lopen vrij rond in en om Maspalomas
Foto Verschueren Eddy
Reptielen als de Gran Canaria-Reuzenhagedis lopen vrij rond in en om Maspalomas
Foto Verschueren Eddy

Als u deze dieren voor het eerst tijdens een wandeling ontmoet dan is het wel even schrikken als ze plots voor je voeten lopen. Ze zijn erg grof gebouwd, hebben een grote kop en een gedrongen lichaam. Deze hagedis kan tot 80 cm groot worden. De beestjes kan je eveneens spotten aan het “Punta de Mujeres” op de Boulevard El Faro. Het gebied heeft een belangrijke ecologische waarde en is daarnaast een perfecte vogelbroedplaats.

In 2021 zijn er meer dan 2.600 slangen gevangen op Gran Canaria. Het Canarische eiland wordt al jaren overspoeld door Koningsslangen, oorspronkelijk afkomstig uit Californiƫ. Deze slangensoort werd in de jaren negentig in grote aantallen naar het Canarische Eiland gebracht als gewild huisdier. Na verloop van tijd ontsnapten echter veel van deze slangen of werden ze door de eigenaren in de natuur vrijgelaten. De Californische koningsslang is een vijand van hagedissen en heeft de populatie reuzenhagedissen op Gran Canaria de afgelopen tien jaar met de helft gedecimeerd. Ook de Gran Canaria-skink, een andere hagedissoort op het eiland, ondervindt de gevolgen van de invasieve slang.

De Californische Koningsslang bedreigt Hagedissen op Gran Canaria
De Californische Koningsslang bedreigt Hagedissen op Gran Canaria
De Gran Canaria-skink, een andere hagedissoort op het eiland, 
ondervindt de gevolgen van de invasieve slang. Bronvermelding: Joel Sartore
De Gran Canaria-skink, een andere hagedissoort op het eiland,
ondervindt de gevolgen van de invasieve slang
Bronvermelding: Joel Sartore

IUCN roept op tot actie

De Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) maakt zich zorgen over de toekomst van de reuzenhagedis en andere bedreigde diersoorten op Gran Canaria. De organisatie pleit voor strengere maatregelen om de invasieve slang te bestrijden en de habitats van de hagedissen te beschermen.

Succes op La Gomera biedt hoop

Er is echter hoop. Op het naburige Canarische Eiland La Gomera ging de reuzenhagedissoort aldaar bijna verloren door predatie van ratten en katten. Dankzij fokprogramma’s en herintroductie is de populatie op La Gomera gelukkig weer in opmars.

Reuzenhagedissen op Gran Canaria bedreigd. Juan Emilio, CC BY-SA 2.0 (Wikimedia Commons)
Reuzenhagedissen op Gran Canaria bedreigd
Foto Juan Emilio, CC BY-SA 2.0 (Wikimedia Commons)

Toerisme en natuurbehoud gaan hand in hand

Toeristen kunnen een belangrijke rol spelen in de bescherming van de unieke natuur van Gran Canaria. Door te kiezen voor ecotoerisme en lokale producten, dragen ze bij aan een duurzame ontwikkeling van het eiland. Ook door respectvol om te gaan met de natuur en afval op te ruimen, kunnen toeristen hun steentje bijdragen.

Kom Gran Canaria bezoeken en geniet van de prachtige landschappen, maar doe dit op een manier die de natuur respecteert. Zo kunt u optimaal genieten van de schoonheid van dit unieke eiland en tegelijkertijd bijdragen aan de bescherming van de bedreigde diersoorten.

Het gebied wordt echter flink beĆÆnvloedt door de aanwezigheid van het massatoerisme, waardoor het ernstig beschadigd raakt. Onderzoeken hebben aangetoond dat als er niet wordt ingegrepen, het duinlandschap binnen negentig jaar zal veranderen in een schraal gebied. Een goede reden dus om zo snel mogelijk het zandduinlandschap te bezichtigen