Gran Canaria

Luchthaven Las Palmas op Gran Canaria

Luchthaven Las Palmas op Gran Canaria

De moderne luchthaven van Las Palmas op Gran Canaria, Deze luchthaven of airport is gelegen op het grondgebied Las Palmas en situeert zich net naast de gemeente Gando, een deelgemeente van Telde. Op uw vliegticket vind u de offici√ęle Airport-Code of afkorting LPA, wat betekent “Las Palmas Airport”.


De luchthaven van Las Palmas is de drukste van de Canarische Eilanden
De luchthaven van Las Palmas is de drukste van de Canarische Eilanden

De luchthaven van Gran Canaria ontvangt jaarlijks meer dan 15 miljoen passagiers. Dit maakt het de drukste luchthaven van de Canarische Eilanden en de zesde in passagiersvolume in Spanje.

Booking.com

De laatste jaren heeft deze luchthaven van de Canarische eilanden en Spanje al verschillende uitbreidingen gehad. Het is een zeer moderne en eigentijdse luchthaven. Las Palmas Airport is de drukste luchthaven van de Canarische eilanden wat betreft passagiers en cargo transport. Bovendien staat hij op de 5de plaats van de luchthavens van Spanje.

De aankomsthal van de luchthaven van Las Palmas op Gran Canaria
De aankomsthal van de luchthaven van Las Palmas op Gran Canaria

De militaire luchthaven Telde Air Base bevind zich op dezelfde locatie. Met de aankomst van meer dan 15 miljoen passagiers op jaarbasis staat Gran Canaria aan de top wat betreft het toerisme. De luchthaven is 365 dagen geopend en dat 24 op 24 uur.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van deze luchthaven. Easyjet, Ryanair, de Spaanse maatschappij Iberia en nog veel andere uit verschillende werelddelen. Een lijst van alle vliegtuig maatschappijen op de luchthaven kan je hier bekijken. Noteer reeds van thuis het telefoonnummer van uw maatschappij.

Winkelen op de luchthaven van LPA

De luchthaven van Gran Canaria biedt een uitgebreide selectie winkels in het terminalgebouw. De meeste winkels bevinden zich in de vertreklounge, exclusief toegankelijk voor passagiers. In de openbare zone vind je twee winkels: Supermercado Spar, een kleine supermarkt, en Hudson News, waar kranten, tijdschriften en elektrische apparaten worden verkocht.

De luchthaven van Gran Canaria biedt een uitgebreide selectie winkels in het terminalgebouw
De luchthaven van Gran Canaria biedt een uitgebreide selectie winkels in het terminalgebouw

In de passagierszone is er een breed scala aan winkels, vari√ęrend van sieraden tot modeaccessoires, krantenwinkels en kinderspeelgoed. Hier vind je een tweede, grotere Hudson News-winkel met een uitgebreider assortiment tijdschriften en boeken. Daarnaast is er een Swarovski-winkel voor luxe sieraden en Regalos y Souvenirs voor authentieke Spaanse souvenirs. Als je met kinderen reist, bezoek dan zeker Tutti Frutti voor een selectie snoep en speelgoed.

De populairste winkel is de belastingvrije winkel, gerund door World Duty Free. Dit is de grootste winkel in de terminal en je komt er automatisch langs op weg naar de vertrekhal. Hier kun je alcohol, sigaretten, parfum en meer kopen tegen aantrekkelijke prijzen.

Shops en Restaurants in de Gran Canaria luchthaven
Shops en Restaurants in de Gran Canaria luchthaven

Houd bij het kopen van belastingvrije en belastingbetaalde goederen rekening met de vrijstellingen en regels voor het meenemen van goederen naar je bestemming. Voor reizigers naar Groot-Brittanni√ę is www.gov.uk/duty-free-goods een nuttige bron voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen.

Naast de vele winkels zijn er ook talrijke cafés, bars en restaurants. Voor meer informatie over eet- en drinkgelegenheden, bekijk onze aparte pagina met een volledige lijst van alle restaurants en winkels op de luchthaven.

Op excursie naar andere eilanden met het vliegtuig

De verbinding tussen de verschillende Canarische eilanden gebeurt door Binter Canarias en Canary Fly. Deze vluchten vertrekken en arriveren in Terminal C. Hier zijn de incheck tijden soepel. U hoeft slechts 1 uur voor vertrek aanwezig te zijn op de luchthaven. Paspoort controle word hier niet toegepast aangezien het eigenlijk binnenlandse vluchten zijn.

Binter Canarias is opgericht in 1988. De eerste vlucht van deze locale luchtvaart maatschappij was in maart 1989. Binter Canarias is tevens verkozen tot Airline van het jaar 2013-2014.

Binter Canarias Las Palmas Gran Canaria

Zij beschikken over een vloot vliegtuigen als de ATR 72-500, Beach 1900D, Boeing 737-400 en een CRJ 100 en CRJ 200. De Boeing 737 heeft in 2005 de vloot vliegtuigen vervoegd. Deze word gebruikt voor vluchten naar het vaste land zoals Parijs en Milaan. Huisdieren tot 6 kg zijn toegelaten op de vliegtuigen.

Binter Canarias en Canary Fly zijn de ideale partner om de andere eilanden te verkennen tijdens uw vakantie. De bestemmingen zijn El Hierro, Fuerteventura, La Gomera, La Graciosa, Lanzarote, La Palma en Tenerife. Tevens verzorgd Binter Canarias ook enkele internationale bestemmingen zoals Agadir, Cap Verde, Lissabon, Malaga en nog veel andere. De prijzen van alle bestemmingen voor Binter Canarias hier en Canary Fly hier bekijken.

Vlot en Comfortabel Landen op de Noordelijke Landingsbanen

De aankomst aan het eiland Gran Canaria is steeds een belevenis. Als je geluk hebt maak je soms een toer rond het eiland alvorens de landing word ingezet. De landing gebeurt meestal met een scherpe bocht naar rechts wat een mooi zicht geeft op Las Palmas en de omgeving.

De landing van een vliegtuig op de luchthaven van Las Palmas (Gran Canaria)
De landing van een vliegtuig op de luchthaven van Las Palmas (Gran Canaria)

Dankzij de sterke noordenwind wordt er vaak noordelijk geland. De landingsbanen zijn uitgebreid tot een comfortabele lengte van 3100 meter, wat zorgt voor veilige en soepele landingen. Met de aanwezigheid van twee terminals verloopt alles zeer effici√ęnt, waardoor je bij aankomst niet lang op je bagage hoeft te wachten.

Informatie over Terminal A en B: Wat je moet weten

  • Terminal A¬†is voor alle burgers uit Europa.¬†
  • Terminal B word gebruikt voor passagiers uit het vaste land van Spanje en Non-Schengen burgers. Non-Schengen zijn landen die niet tot de Europese Unie behoren. Vergeet vooral niet bij aankomst de locale tijd op uw horloge of smartphone aan te passen.

Praktische algemene informatie op de luchthaven

Voor de kinderen zijn er op het gelijkvloers ter hoogte van Gate A en op de eerste verdieping ter hoogte aan Gate C speelhoekjes voorzien. In het ganse luchthaven gebouw hebt u Wifi Hotspots ter beschikking. De eerste 15 minuten zijn gratis, daarna moet je betalen voor het snelle draadloos internet.

Voor medische zorgen is er een permanentie voorzien 24 op 24 uur. De medische dienst is gesitueerd op de benedenverdieping tussen zone B en C. In het ganse gebouw zijn er 16 Hart Rescue Areas met Defibrillators. U kan deze medische eerste hulp dienst bereiken indien nodig via het telefoonnummer 928 579 123

Vertrek na je Vakantie: Tips voor een Vlotte Terugreis

Wanneer je vakantie voorbij is, moet je helaas ook weer vertrekken. We raden aan om tijdig aanwezig te zijn op de luchthaven, minimaal 2 uur voor vertrek. Door het grote aantal vluchten en passagiers kunnen de wachttijden soms oplopen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om in te checken en door de veiligheidscontrole te gaan.

De aankomsthal op de luchtaven van Gran Canaria
De aankomsthal op de luchtaven van Gran Canaria

Belangrijk is dat je de nodige documenten als identiteitskaart van u en de kinderen, en uw vliegticket reeds klaar neemt. Hou zeker rekening met de bagage dat deze voldoet aan de luchtvaartregels. Ben je met een touroperator dan is er geen probleem. Deze komen je over het algemeen tijdig ophalen op je vakantieplaats. Raadpleeg hiervoor de brochure van je touroperator in je hotel, appartement of bungalow resort.

Aankomsthal op de luchthaven van Gran Canaria waar reizigers hun bagage achterlaten bij vertrek
Aankomsthal op de luchthaven van Gran Canaria waar reizigers hun bagage achterlaten bij vertrek

Auto Huren op de Luchthaven van Las Palmas: Tips en Alternatieven

Een wagen huren op het vliegveld van Las Palmas kan eenvoudig, maar ik raad aan om van tevoren online een huurwagen te reserveren. Dit kan via deze link op de website van de luchthaven van Las Palmas. Je kunt kiezen uit gerenommeerde verhuurbedrijven zoals Avis, Cicar, Europcar, Goldcar, Hertz en Top Car Auto Reisen.

Wil je geen auto huren, dan zijn er alternatieven zoals de bus of taxi. Taxi’s en bussen hebben speciale standplaatsen bij de luchthaven. Een taxirit naar Las Palmas kost ongeveer 42 euro, en naar Maspalomas eveneens circa 42 euro. Houd er rekening mee dat de tarieven tijdens de nacht, op zondagen en feestdagen iets hoger zijn.

Parkeren op de Luchthaven van Gran Canaria

De ruime parkeergelegenheid op de luchthaven is betalend en beschikbaar via bankautomaten. Bij vertrek kom je direct op de GC-1 autosnelweg, die toegang biedt tot zowel het noorden als het zuiden. Binnenkort opent een nieuwe parking beheerd door AENA, met 4 verdiepingen en ruimte voor 1438 voertuigen, inclusief 15 plaatsen voor mindervaliden. De parkeertarieven verschillen per aanbieder

Busdiensten en Airport Transfers op Gran Canaria

Sinds november 2014 is er een nieuwe bushalte voor Guaguas (de autobussen op Gran Canaria en alle Canarische eilanden) tussen de aankomst- en vertrekzones van de luchthaven. Passagiers kunnen gebruikmaken van de veilige busstopplaats voor buslijnen 1, 5, 11, 36, 60, 66, 90 en 91 langs autosnelweg GC-1.

Bus Transfer Diensten vanaf en naar de luchtaven van Las Palmas op Gran canaria
Bus Transfer Diensten vanaf en naar de luchtaven van Las Palmas op Gran canaria

Voor persoonlijk vervoer bieden Airport Transfer Diensten een alternatief, vergelijkbaar met een taxi maar persoonlijker en vaak iets voordeliger. Deze diensten kunnen van tevoren online geboekt worden.

Voor actuele vertrek– en aankomsttijden van vluchten en meer informatie over de luchthaven, bezoek de website van de luchthavenbeheerder hier.

Lijn 1 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Puerto de Mogan (3)
Lijn 5 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Bahia Feliz (3) – Maspalomas (4)
Lijn 11 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Aguimes (3)
Lijn 36 – Telde (1) – Carrizal (2) – Luchthaven (3) – Maspalomas (4)
Lijn 60 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2)
Lijn 66 – Luchthaven (1) – Bahia Feliz (2) – Playa del Ingles (3) – Vuurtoren Maspalomas (4)
Lijn 90 – Telde (1) – Luchthaven (2) – Bahia Feliz (3) – Arguineguin (4) – Playa del Ingles (5) – Maspalomas (6)
Lijn 91 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Arguineguin (3) –¬† Playa del Cura / Patalavaca (4) – Puerto Rico (5)

Raadpleeg bij problemen steeds de hostess van uw plaatselijke touroperator. Hebt u suggesties voor deze webpagina dan hoor ik het graag via email.