Gran Canaria

Puerto de Mogan

Puerto de Mogan het Venetië van Gran Canaria


Puerto de Mogan
een pittoreske havenstadje ontworpen door de kunstenaar Ralph Neville, is gelegen in het meest westelijke deel van het zuiden van Gran Canaria. Puerto de Mogan ( map ) is eigenlijk het strand, de jachthaven en vissershaven van de gemeente Mogán en ongeveer 180 jaar oud. Deze badplaats is direct gelegen aan de Atlantische oceaan en omgeven door gebergte. Daardoor ligt het toeristische vissersdorp met gezellige winkels in een vallei. Puerto de Mogan is ook geliefd bij diepzeeduikers.

Puerto de Mogan op Gran Canaria

De haven van Mogan was vroeger de enige weg voor de toenmalige bewoners om in contact te komen met de andere inwoners van Gran Canaria.

De eerste bewoners kwamen veelal van Fuerteventura en Valencia in Spanje om zich hier te vestigen voor de visvangst. Op het grondgebied van Puerto de Mogan bevind zich op een steile rots een archeologische site “Casa de las sietes Esquinas“. Letterlijk vertaald “Het huis met de zeven hoeken“.

Klimatologisch is Puerto de Mogan goed gelegen. Het kan zelfs rekenen op meer uren zonneschijn dan bijvoorbeeld Maspalomas of Playa del Ingles. Het ontvangt jaarlijks 850 000 toeristen. Door de vele kanalen die zich een weg banen tussen de huizen word Puerto de Mogan in de volksmond “Het Venetië van Gran Canaria” genoemd.

De laatste jaren heeft Puerto de Mogan een ware metamorfose ondergaan. Het natuurlijke strand van vroeger heeft voor een deel plaats gemaakt voor een kunstmatig strand dat is aangevoerd met zand vanuit de Sahara. Het strand is zeer geschikt voor een familie vakantie met kinderen

De pittoreske vissershaven

Wanneer u het havenstadje bereikt is het eerste wat opvalt het oude witte havengebouw. De haven van Puerto de Mogan is zeer geliefd bij zeilers.

Plaatsgebrek voor uw boot of zeiljacht is er zeker niet met meer dan 200 ligplaatsen. In de haven is dan ook een droogdok waar u de mogelijkheid hebt om de boot te onderhouden. Maar dit haventje is niet enkel voor de zeilsport, het is ook een vissershaven. De visserij is vandaag nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor Puerto de Mogán.

Dagelijks kan u in de kleine vismijn het sorteren, reinigen en verkopen van de visvangst bewonderen. Als je geluk hebt kan je soms tussen de visvangst tonijnen vinden van bijna een meter groot.

DPuerto de Mogan met vissershaven en vismijne verse vis kan u uiteraard proeven in de aanwezige visrestaurants aan de jachthaven. De restaurants laten u graag proeven van hun lokale specialiteiten zoals gegrilde tonijn en de lekkere vissoep ( caldos de pescado ). De plaatselijke vissers zijn trots op hun beroep en waarderen zeker een bezoek aan hun ambacht.

Het “Venetië van Gran Canaria”

De witte huisjes van Puerto de Mogan zijn het kenmerk van dit stadje. Ze zijn rijkelijk versierd met kleurige bloemen zoals de Hibiscus, Bouganvilla, Tumbergia en de meest gekende bloem van de Canarische eilanden,de Esterlizia. Een wandeling door de schilderachtige straatjes brengt u bij souvenirwinkels, een kaarsenwinkel, restaurants en bars met terras.

Hier kan je echt spreken van het “kleine café aan de haven“. Tussen de nieuwbouw hotels en winkels kan je de kleine kerk van de patroonheilige San Fernando en Virgen del Carmen bezichtigen. Voor de gelovigen is er op donderdag en zaterdag om 18.00 uur een misviering. De mooie kerk bevind zich op de Paseo de los Pescadores.

Hier en daar zie je huizen die werkelijk over de grachten zijn gebouwd. Het oudste gedeelte van Puerto de Mogan bevind zich op de steile rotshelling die begint aan de parking op de Callejón Explanada del Castillete. Hier zie je nog authentieke huizen uit de tijd dat Puerto de Mogan is ontstaan.

Ik kan u aanbevelen om via de nauwe straatjes tussen de huizen door een klim te maken tot op het platform bovenaan. In de Callejón las Conchas zal u een mooi voorbeeld ontdekken van een huisgevel die in mozaiek is afgewerkt. Vanaf het platform heb je een adembenemend uitzicht op het havenstadje. Vooral bij zonsondergang is het hier heerlijk vertoeven. Door zijn charme is Puerto de Mogán een waar paradijs voor romantische zielen.

Shoppen in Puerto de Mogan

Voor de dames onder u is er iedere vrijdag de wekelijkse markt. Op de gezellige markt verkopen ze artisanale producten met ondermeer typisch canarische producten, souvenirs, kleding, fruit en groenten en nog veel meer. De markt gaat door van 08.00 tot 14.00 uur. Voor de kunstliefhebbers is er iedere maandag een markt op het plein aan de parking. Deze markt start om 09.00 tot 14.30 uur. Shopping in het oude stadscentrum kan in de vele winkeltjes.

Artisanale producten zoals handgemaakte kaarsen, badkleding, kleding van katoen, parels, enz … Heb je veel interesse in parels van de Canarische eilanden dan is er zelfs regelmatig een workshop waar u zelf een halssnoer van parels kan leren maken.

Als u in een appartement verblijft in Puerto de Mogan dan kan u de dagelijkse producten zoals voeding kopen in de supermarkt HiperDino of in een lokale winkel. De voedingswinkels zijn iedere dag geopend van 8.30 tot 22.00 uur. Andere winkels kunnen tijdens de middag enkele uren gesloten zijn voor de gekende siesta.[wpanchor id=”puertodemogandiepzeeduiken”]

De onderwaterwereld van een oude stad

Misschien bent u wel een sportief iemand die een liefde heeft voor de natuur onder water. Als diepzeeduiker zal je hier zeker beloond worden. De pracht van de zee onder water nodigt uit tot onderwater fotografie. Heb je het toch niet zo met duiken of snorkelen, dan is er speciaal voor toeristen een gele duikboot waarmee je een tocht onder water kan maken. Wil u toch het duiken proberen, dan is er een plaatselijke duikersschool. Ook voor sportvissers is Mogan een aanrader. In de maand juli organiseert Mogan een wedstrijd vissen op Blauwe Marlijn.

Wat accomodatie betreft zoals hotels en appartementen kan u tellen op een ruim aanbod prachtige hotels. Niet zo ver van de hotels is er een waterpark Lago Oasis. het waterpark is iedere dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het ligt net naast Puerto de Mogan in Taurito. Als u in het hotel Paradise Lago Taurito verblijft heb je zelfs gratis toegang tot Lago Oasis.

Puerto de Mogan is zeer goed gelegen voor verdere uitstappen. Vanuit de pittoreske vissershaven kan je per boot heen en weer naar Puerto Rico. Met de boot heb je een prachtig uitzicht op de rosten en kliffen langs de kustlijn. Het eerste toeristische gebied vanuit Puerto Mogan wat je ziet is Taurito.

Na Taurito is er het kleine maar gezellige Playa del Cura, Playa de La Verga. Playa de Amadores is uw volgende uitzichtspunt om zo te eindigen in Puerto Rico. Verder richting Maspalomas liggen de hotels, appartementen en het kleine strand van Patalavaca. Het strand is slechts 290 meter lang. Er is wel een wandel promenade die Patalavaca verbind met Arguineguin.

Een excursie die ik u kan aanbevelen, althans als je houd van feesten en genieten op zee is een tocht met een zeilschip, de Afrikat. Excursies op zee op zoek naar dolfijnen en walvissen zijn er in overvloed. Ik moet je wel meegeven dat je al veel geluk moet hebben om deze geliefde vissen te spotten. Puerto de Mogan ontdekken kan ook met één van de vele begeleide excursies op Gran Canaria. Meer info in de haven van Puerto de Mogan, Puerto Rico of Arguineguin.

Hoe bereikt u Puerto de Mogán

Puerto de Mogan kan je vandaag bereiken met de auto via de autosnelweg GC-1 of via de kustweg C-500 en C-812 dat eigenlijk één en dezelfde weg is. Het uitzicht is hier prachtig met regelmatig een verbluffend zicht op de Atlantische oceaan. Een goed alternatief is vanzelfsprekend met de taxi. Parking in Puerto de Mogan is betalend per uur.

Met het openbaar vervoer van de maatschappij Global vanuit Playa del Ingles of Maspalomas neemt u bus nr 32 of op zaterdag en feestdagen bus nr 33 Playa del Ingles – Puerto Rico – Puerto Mogán.

Komt u van Las Palmas dan neemt u bus nr 1. Voor een kort bezoek naar het dorp Mogan neemt u bus nr 84. In totaal heeft Global 6 verschillende buslijnen van en naar Puerto de Mogan. Het busstation bevind zich in Avenida de Las Artes.

Met de boot naar Puerto de Mogan kan vanaf Puerto Rico of Arguineguin. Er is een regelmatige verbinding. Er is de mogelijkheid om heen en terug of enkele reis te boeken. Het is een trip die je zeker moet maken, vooral de prachtige uitzichten op de kliffen en badplaatsen zoals Taurito en Amadores. Meer info