Gran Canaria

Sportvissen nabij het eiland Gran Canaria

Vissen is cultuur op Gran Canaria

De lokale bevolking op Gran Canaria en vanzelfsprekend ook de andere Canarische eilanden, maakt veel gebruik van het vissen op zee, het is dan ook ergens normaal wanneer je op een eiland woont. Vissen is een mooie en ontspannende sport. Op Gran Canaria kan je vissen vanop de wal maar ook op zee of we zullen maar zeggen de Atlantische Oceaan middels het huren van een boottrip.

Sportvissen nabij het eiland Gran Canaria

Mensen die aan zee wonen hebben meestal andere vismethoden dan iemand uit het binnenland. Ik heb al gemerkt dat de lokale vissers bruinachtige vispellets gebruiken, die zacht laten worden en kneden tot een balletje. Ook heb ik gezien dat er sardines worden gebruikt als aas. Ikzelf ben geen visser ik laat het dus over aan u als professional.

Een grote variatie aan vissoorten rond Gran Canaria

Wat kan je in eerste instantie zoals vissen op Gran Canaria, zeebrasem, palometa, grote pieterman, la sama, el cherne, el mero, el atún en la Vieja, zwaardvis to 2.5 meter, barracuda en witte tonijn. Aan de rotsen vind je meestal krabben, octopussen en Canarische kreeft. La Vieja is een oude inheemse vis met een speciale Canarische textuur en smaak.

Kortom de zee rond Gran Canaria bezit een zeer grote variatie aan vissoorten. Bekende visschotels zijn ondermeer de Sancocho ( stoofpot ), Los Tollos ( gestoomde tonijn,). de meeste van de visgerechten worden geserveerd met de gekende groene Mojosaus en Gofio. Natuurlijk is er nog veel meer vis te vinden in de wateren rond de Canarische eilanden. Alle vissoorten kan u hier bekijken.

Sportvissen is zeer populair en goed georganiseerd

Het sportvissen op Gran Canaria is zeer populair zowel bij de lokale bevolking als bij toeristen. De echte zeevissers weten dat en hebben zich toegelegd op het organiseren van tochten op zee. De meeste van deze bedrijven bevinden zich in het zuiden van Gran Canaria zoals Puerto Rico en Puerto de Mogán.

Het vissen zelf gebeurt over het algemeen ergens vanaf het Punta de Maspalomas tot dichtbij het dorpje San Nicolás de Tolentino. De sportvisserij op het eiland is goed en professioneel georganiseerd. Alle boten zijn uitgerust met de nieuwste technologieën. Genieten van het blauwe water, de zon en ver van alle drukte. Op en rond de Canarische eilanden is de temperatuur het gehele jaar aangenaam warm.

Op Gran Canaria word gevist per seizoen. Vanaf Oktober tot April word er meestal op vlakke bodem of riffen gevist. Zeebrasem, Roodbaars, Atlantische Bonito’s, verschillende soorten Roggen, Amberjacks, Gepen en Congeralen zijn de soorten waarop je het meeste kans maakt. Het gewicht kan sterk variëren tussen 5 kg en 150 kg per stuk. Daartussen Februari, Maart en April is er ook een mogelijkheid om op Albacore, Grootoog en Geelvin Tonijn te vissen

Het Lente en Zomerseizoen is in aantocht, van Mei tot September is het de tijd voor het vissen op de grote kleppers. Dat is ook waar sportvissers ieder jaar naar uit kijken, het zijn dan ook de topmaanden voor het sportvissen. Blauwe en Witte Marlijn, Speervissen, Wahoo en Dorado’s zijn de meest voorkomende in dat seizoen. Op de website van BlueMarlin 3 kan u een viskalender raadplegen.

De Spaanse Wetgeving verbied het verkopen van gevangen vis bij het Sportvissen. Bij slepend vissen worden Blauwe en Witte Marlijnen, Speervissen en Haaien na het vissen direct weer losgelaten op zee. Ook bij bodemvissen zoals op Haaien en Roggen worden deze terug in de vrije natuur geplaatst.

Bron : GranCanaria.com