Gran Canaria

Vecindario

Vecindario een shopping stad op Gran Canaria

Ongetwijfeld voelt u zich goed in het zuiden van Gran Canaria. Toch zou ik u willen meenemen naar het zuidoosten van het eiland. Daar vinden we de stad Vecindario. Deze situeert zich naast de snelweg GC-1. Vecindario behoort tot de provincie Las Palmas en bevind zich in de zone Santa Lucia de Tirajana. Gaat u met mee op ontdekkingstocht …

Dorpen en gemeenten die behoren tot Vecindario zijn Casa Santa, Pozo Izquierdo, Barranquillo, El Doctoral, San Pedro Mártir, La Paredilla, La Cerruda, Hoya Pavón, San Rafael, El Canario, Casa Pastores, La Unión, Cruce de Sardina, La Vereda, Los Llanos y Balos. samen goed voor een bevolking van ongeveer 60000 inwoners. 

De luchthaven van Las Palmas en het centrum van Maspalomas bevinden zich op ongeveer 15 km afstand van Vecindario. De stad ligt niet direct aan de kust. De dichtsbijzijnde stranden zijn deze van Santa Lucia de Tirajana, Aguimes en Ingenio. Persoonlijk vind ik het strand van Cruce de Arinaga het gezelligste. Er komen nauwelijks toeristen, er is trouwens ook een mooie boulevard aan het strand met een al even gezellige bar.

Shopping in Vecindario

Vroeger overheerste landbouw in Vecindario, vandaag is deze stad het grootste openlucht shopping center van Gran Canaria. Er zijn enkele overdekte winkelcentra waaronder shoppingcenter Atlántico.

Vecindario en de Avenida de CanariasVerdeeld over 2 verdiepingen zijn talrijke prachtige winkels met ondermeer kleding, computers, schoenen, een Carrefour, McDonalds en verschillende bars en tapas restaurants. Kom je met de auto dan is er een grote parking vooraan aan de zijde van Avenida del Atlántico. Op het gelijkvloers is er een gratis WIFI zone. Bekijk hier een plan van Shopping center Atlántico

Deze brede boulevard loopt gelijk met de autosnelweg tot aan de GC-500. Vanaf de GC-500 kan u rechtstreeks naar het prachtige binnenland van Gran Canaria. Beheers je goed de spaanse taal dan kan u eventueel in hetzelfde shopping center naar de bioscoop of cinema. Tegenover Atlántico bevind zich het Elba Gran Hotel Vecindario Aeropuerto.

Vecindario en de nieuwe woonwijkenVecindario is een stad in beweging. Er is veel nieuwbouw aan huizen en appartementen. Het is dan ook de stad waar de lokale inwoners zich vestigen om te wonen, mede door de goede ligging. Doordat het hier niet toeristisch is zijn de aankoopprijzen van de huizen en appartementen veel lager dan in het zuiden van het eiland.

Met een lengte van 4 kilomter is de Avenida Canarias de hoofdstraat en winkelstraat van Vecindario. Deze vroeger drukke boulevard met veel verkeer, is vandaag een groot deel verkeersvrij gemaakt. Het is een mooie en nette winkelstraat met beplantingen en talrijke banken om te rusten en te genieten van de lokale bevolking.

De mensen leven hier een groot deel van de dag buiten. Gezellig samen praten, kaart spelen, schaak spelen en regelmatig de dorst lessen op één van de vele terrassen. Bovendien kan je in een groot deel van het commerciële centrum waaronder ook Avenida Canarias gebruik maken van gratis WIFI.  Waar je zeker rekening moet mee houden is net zoals op het vasteland van Spanje, de siesta. Ook op Gran Canaria sluiten de meeste winkels van 13.00 tot 16.00 uur. Cafe’s, bars en restaurants blijven geopend.

[foogallery id=”3347″]

De oudste markt van Gran Canaria

Op woensdag kan ik u ongetwijfeld aanbevelen de wekelijkse markt van Santa Lucia. Deze markt is wellicht de oudste van het eiland Gran Canaria. Momenteel zijn er reeds meer dan 200 standhouders, en er komen er steeds meer bij. Het is een authentieke markt met ondermeer streekproducten als groenten en fruit, kleding, schoenen, handtassen, ondergoed en dat allemaal aan spotprijzen. Het fruit en de groenten zijn van boeren op het eiland en zijn vers en van uitstekende kwaliteit. Het is een markt met een speciaal karakter en zeer geanimeerd. De lokale bewoners en marktkramers zijn zeer vriendelijk en behulpzaam..

Markt op woensdag in Vecindario op Gran CanariaDe markt start om 08.00 uur tot 14.00 uur. Er is een parking maar deze staat meestal vol. Ik kan u aanbevelen om de auto aan de rand van de stad te parkeren. Beter nog is met het openbaar vervoer. De dichtsbijzijnde halte is deze aan het winkelcentrum Atlántico of op Avenida Canarias. Vandaar vertrekt u te voet richting markt langs Calle Agáldar waar u oversteekt naar Calle Apuyenta. Ben je de weg verloren vraag dan gerust aan één van de inwoners naar “El Mercadillo Recinto Ferial de Vecindario

Tomaten en hun geschiedenis vanaf Mexico

Bent u liefhebber van musea, dan heeft Vecindario voor u “Musea La Zafrao“. Dit museum toont u de geschiedenis van de tomaten en de plantages. Hier en daar merkt u nog delen van de plantages. Mexico was het land van oorsprong, maar door het emigreren naar de Canarische eilanden is de productie hier verder gezet.

Op meer dan 4000 vierkante meter word de productie, verpakking, transport, export en de levensstijl van de pachters verteld. Het museum is geopend van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 14.00 uur. Toegangsprijs : 2.50 € Locatie : Calle Isla de la Graciosa, 33

[foogallery id=”7911″]

Evenementen in Vecindario

Vecindario is een stad die leeft, een stad met een hart. Er zijn dan ook regelmatig evenementen op en rond de winkelstraten. Rond de kerstperiode worden er door de plaatselijke handelaars, verenigingen en handelaars eindejaars acties georganiseerd.

Kerstmis en eindejaar in VecindarioDe activiteiten rond het kerstfeest zijn muzikale acts, een circus met clowns voor de kinderen en natuurlijk een kerstmarkt. De eerste week van januari organiseert Vecindario een muzikale parade, een ambachtenmarkt en nog veel meer. Alle activiteiten hebben grotendeels plaats op de Avenida Canarias.

Zeker niet te vergeten is de carnavalsoptocht in de maand maart. Deze zotte cavalcade met praalwagens en gek verklede mensen lokt steeds veel nieuwsgierigen naar de stad. De carnavalsparade vind steeds plaats in de hoofdstraat Avenida Canarias. Voor de juiste datum en uurregeling kan je de evenementen pagina raadplegen.

Hoe bereik ik de stad Vecindario ?

Met de auto kan u Vecindario bereiken via de autosnelweg GC-1, en de afrit nr 28. U komt dan direct in het centrum van de stad. Met de bus ( guaguas ) is het makkelijkst. Enkele voorbeelden, Bus nr 10 Las Palmas – Doctoral – Sardina del Sur / Bus nr 25 Faro de Maspalomas – Playa de Arinaga / Bus nr 36 Faro de Maspalomas – Telde / Bus nr 90 Telde – Faro de Maspalomas

Andere busdiensten vind u op de pagina “Openbaar vervoer op Gran Canaria