Gran Canaria

Vecindario Gran Canaria: Ontdek de Shoppingstad

Vecindario: Ontdek de Levendige Shoppingstad

Vecindario, gelegen in het zuidoosten van Gran Canaria naast de GC-1 snelweg, is een dynamische stad in de provincie Las Palmas. Het is een belangrijk centrum binnen de gemeente Santa Lucia de Tirajana en staat bekend om zijn levendige sfeer en diverse attracties. Vecindario Gran Canaria Shopping stad

Aan de Avenida de Canarias als Vecindario Gran Canaria Shopping stad
Vecindario Gran Canaria Shopping stad
Hotel Avenida De Canarias (Gran Canaria)
Hotel Avenida De Canarias (Gran Canaria)

Opvallende winkels zijn onder andere twee overdekte winkelcentra (CC La Ciel en CC Avda. de Canarias), evenals Mercacentro en het Centro Comercial Atl√°ntico, gelegen in het zuidelijke deel van het winkelgebied. Het Hotel Avenida de Canarias biedt accommodatie direct aan de winkelstraat.

Vecindario: Geschiedenis

Vecindario ontstond door een conflict tussen de inwoners van Ag√ľimes en de graaf van Vega Grande over eigendom van de Llanos-gronden. De graaf beweerde de rechtmatige eigenaar te zijn, terwijl de inwoners, vertegenwoordigd door Dr. Mendoza, stelden dat zij de rechtmatige eigenaars waren. Tijdens deze rechtszaak werd de naam Vecindario (“het land van de buurt”) voor het eerst gebruikt, verwijzend naar de inwoners van Ag√ľimes.

Oude huizen en gebouwen in Vecindario (Gran Canaria)
Oude traditionele huizen en gebouwen in Vecindario (Gran Canaria)

Dr. Mendoza bewees dat de graaf de gronden onrechtmatig had verkregen en in 1735 werd een deel van het land, bekend als El Doctoral, toegewezen als betaling voor zijn verdediging. In 1815 werden Vecindario en Sardina verenigd met San Bartolomé de Tirajana om de nieuwe gemeente Santa Lucía de Tirajana te vormen.

Kerk van Parochie San Rafael in Vecindario PLAZA DE SAN RAFAEL
Kerk van Parochie San Rafael in Vecindario

Deze kerk in modern-klassieke stijl, is met een houten plafond, stenen muren en 13 glas-in-loodramen aan de binnenkant. Ze is gebouwd tussen 1949 en 1955, maar pas op 19 maart 1943 werd het als parochie opgericht. De bisschop die deze kerk stichtte, Antonio Pildaiza Play, gaf haar de naam San Rafael, de aartsengel, omdat er geen parochie op het eiland was die San Rafael als beschermheer had.

Locatie en Stranden

Hoewel Vecindario niet direct aan de kust ligt, biedt het gemakkelijke toegang tot enkele van de beste stranden van Gran Canaria, waaronder die van Santa Lucia de Tirajana, Aguimes en Ingenio. Het rustige strand van Cruce de Arinaga, met zijn aangename boulevard en gezellige bars, is een favoriete bestemming voor zowel locals als toeristen.

Strand van Aguimes
Strand van Aguimes
Gran Hotel Vecindario Luchthaven
Gran Hotel Vecindario Luchthaven
Gran Hotel Vecindario Luchthaven
Gran Hotel Vecindario Luchthaven

Wie wil logeren in Vecindario heeft onder andere Gran Hotel Vecindario Aeropuerto ter beschikking. Het hotel bevindt zich aan de rand van het stadscentrum. Het hotel heeft een eigen toegangsweg vanaf de zuidelijke snelweg, bij afslag 28 km. Het is ook gunstig gelegen nabij het grootste winkelcentrum van het eiland en een nieuwe uitgaanszone met meer dan 80 winkels en 10 restaurants. Deze uitstekende locatie maakt het hotel ideaal voor zowel zakelijke reizigers als toeristen.

Vecindario Gran Canaria Shopping stad

Van oudsher bekend om zijn agrarische activiteiten, is Vecindario tegenwoordig het grootste openlucht winkelcentrum van Gran Canaria. Naast het populaire Shoppingcenter Atl√°ntico biedt de stad tal van andere winkelmogelijkheden, vari√ęrend van trendy boetieks tot grote internationale merken, evenals een breed scala aan eetgelegenheden van lokale tapasbars tot internationale restaurants.

Centro Comercial Atl√°ntico Vecindario

Het Centro Comercial Atlántico Vecindario is een must-visit op Gran Canaria. Met meer dan 127.000 m² totale oppervlakte en 52.000 m² winkelruimte, biedt dit centrum een geweldige winkelervaring. Op twee verdiepingen vindt u een grote Carrefour, 11 moderne 3D-bioscoopzalen, en meer dan 100 winkels en eetgelegenheden.

Winkelcentrum Atl√°ntico in het stadscentrum van Vecondario
Winkelcentrum Atl√°ntico in het stadscentrum van Vecondario

Ik vond de architectuur aangenaam en functioneel, met heldere, open ruimtes dankzij de indrukwekkende galerij en natuurlijke lichtinval. Het winkelcentrum heeft 1800 gratis parkeerplaatsen, inclusief speciale plaatsen voor gehandicapten en zwangere vrouwen, gratis WiFi, airconditioning, beveiliging, een kinderclub en een uitgebreid evenementenprogramma.

De locatie is ideaal: slechts 15 minuten van de belangrijkste stranden en hotels in het zuiden, 10 minuten van de luchthaven en 25 minuten van Las Palmas. Mijn bezoek was comfortabel en plezierig, en ik begrijp waarom miljoenen mensen jaarlijks naar dit centrum komen. Het was een fantastische ervaring en ik raad het iedereen aan.

Centro Comercial Atlàntico in Vecindario op Gran Canaria
Modern winkelcentrum Atlantico in Vecindario
Twee verdiepen winkelbeleving in Vecindario
Twee verdiepingen winkelbeleving in Vecindario
Winkelcentrum Mercacentro Vecindario
Winkelcentrum Mercacentro Vecindario

Openlucht Winkelgebied Avenida de Canarias

De Avenida Canarias, die zich uitstrekt over 4 kilometer, vormt het hart van Vecindario’s winkelgebied. Ooit een drukke verkeersader, is het nu omgevormd tot een voetgangersvriendelijke boulevard met groene zones, bankjes en terrassen waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de lokale sfeer.

Vecindario Gran Canaria Shopping stad met verkeersvrije voetgangerszone
Vecindario Gran Canaria Shopping stad met verkeersvrije voetgangerszone

Vecindario, in Santa Luc√≠a, is een commerci√ęle hotspot in Gran Canaria en de Canarische Eilanden, dankzij de bevolkingsgroei en de nabijheid van toeristische gebieden in het zuiden.

De Avenida de Canarias is het grootste openlucht winkelcentrum van de Canarische Eilanden, met brede trottoirs en een voetgangersgebied dat uitnodigt om te wandelen en te winkelen. Het heeft tal van winkels en bedrijven langs de hoofdstraat en de aangrenzende straten, van Balos tot Doctoral.

Winkelen in Vecindario betekent genieten van een grote verscheidenheid en kwaliteit aan winkels, gemakkelijke toegang en parkeergelegenheid, en uitnodigende ruimtes voor ontspanning op de Avenida de Canarias.

Vecindario Avenida Canarias vroeg in de morgen op een rustig moment
Avenida Canarias vroeg in de morgen op een rustig moment

Dankzij de gemakkelijke toegang vanaf de snelweg die het zuiden met de hoofdstad verbindt, is de Avenida de Canarias een goed bereikbaar ontmoetingspunt. Het voetgangersgebied, volledig gerenoveerd, heeft verlichting met achtergrondmuziek, speeltuinen en tuinen, en biedt een aantrekkelijke ruimte voor wandelingen en culturele en recreatieve activiteiten.

Winkelen en terrasjes een beleving in het hart van Vecindario
Winkelen en terrasjes een beleving in het hart van Vecindario

Andere commerci√ęle gebieden in de gemeente zijn onder andere Los Llanos, Casa Pastores, La Uni√≥n, Sardina, Santa Luc√≠a Casco, La Orilla en Pozo Izquierdo.

Wekelijkse Markt in Vecindario: Een Lokale Belevenis

Al meer dan 40 jaar is de wekelijkse markt in Vecindario op woensdag een vaste waarde. Begonnen in de jaren 80 op de Plaza de San Rafael, heeft de markt na diverse locaties nu zijn definitieve plek gevonden op de esplanade bij het beursterrein. Deze locatie biedt meer comfort voor bezoekers en lost parkeeroverlast op voor de buurtbewoners.

Wekelijkse openbare markt in de stad Vecindario (Gran Canaria)
Foto La Provincia
Wekelijkse openbare markt in de stad Vecindario (Gran Canaria)
Foto La Provincia

Met meer dan honderd kraampjes is er een breed scala aan producten te vinden. Textiel domineert het aanbod, waaronder kleding, tassen, handdoeken, ondergoed, sieraden, dekens, elektronische apparaten, schoenen, …. Daarnaast is er een speciale sectie voor verse groenten, fruit en andere agrovoedingsproducten. Het is een levendige markt waar marktkramers hun koopwaren al roepend en zingend aan de man brengen.

De markt in Vecindario is niet enkel populair bij lokale bewoners maar ook toeristen
Foto Verschueren Eddy
De markt in Vecindario is niet enkel populair bij lokale bewoners maar ook toeristen
Foto Verschueren Eddy
De openbare markt van Vecendario heeft een mix van producten
De traditionele markt van Vecendario heeft een mix van producten
Foto La Provincia
De wekelijkse markt is levendig en gezellig
De wekelijkse markt is levendig en gezellig
Foto La Provincia

Bezoek de Vecindario-markt voor een unieke winkelervaring en ontdek het diverse aanbod van deze levendige marktplaats. Op woensdag vindt van 08.00 tot 14.00 uur de traditionele markt plaats op het Buurtkermisterrein.

Museo de la Zafra: Ontdek de Agrarische Geschiedenis van Santa Lucía

Voor degenen die ge√Įnteresseerd zijn in de lokale geschiedenis, is het Museo La Zafrao een must-visit. Het Museo de la Zafra in Santa Luc√≠a, gelegen in het zuidoosten van Gran Canaria, biedt een fascinerend inzicht in de agrarische geschiedenis van de regio. Dit museum is gewijd aan het behoud van de herinnering aan het landbouwverleden en de levensstijl van generaties lokale boeren, waarbij de nadruk ligt op het belangrijkste gewas van Santa Luc√≠a: de tomaat.

Binnenkijken in het Museum de La Zafra
Binnenkijken in het Museum de La Zafra

Het Museo de la Zafra beslaat meer dan 4.000 vierkante meter verdeeld over 12 zalen in twee gebouwen. Het eerste gebouw richt zich op de tomatenteelt, van introductie in Europa tot productie en export. Het tweede gebouw belicht het watergebruik in de landbouw, met traditionele irrigatiemethoden. Het museum heeft een originele put van 85 meter diep en een landbouwperceel met diverse gewassen van pre-Spaanse tijd tot heden.

Binnenkijken in het Museum de La Zafra
Binnenkijken in het Museum de La Zafra

Plan je bezoek en ontdek de rijke agrarische geschiedenis van Santa Lucía bij het Museo de La Zafra
Calle Isla de la Graciosa n¬ļ 33, Vecindario. Gelegen achter het Ateneo Municipal de Vecindario, Santa Luc√≠a de Tirajana.

Toegang tot het Winkelgebied Avenida de Canarias

Een van de mogelijke manieren om Vecindario en Avenida de Canarias te bereiken is met de auto, via de hoofdweg GC-1 met afrit 28, evenals via de wegen GC-65 en GC-191.

Daarnaast heeft de gemeente een goede verbinding met het openbaar vervoer naar het centrum van het winkelgebied. De belangrijkste buslijnen zijn 01, 05, 08, 34, 41 en 52 van de Global richting het zuiden. Daarnaast zijn er nog de lijnen 04, 10, 19, 25 en 90, die ook haltes nabij het winkelgebied hebben.

Er is ook een uitgebreid netwerk van taxi’s beschikbaar, met belangrijke haltes bij Cruce de Sardina, Zona de la Era Avenida de Canarias, El Doctoral en Avenida del Atl√°ntico.

Klik hier voor de dienstregelingen en routes van Guaguas Global.

Bereikbaarheid van Vecindario Gran Canaria shopping stad
Bereikbaarheid van Vecindario Gran Canaria shopping stad

Ervaringen Delen

Heb je Vecindario bezocht en wil je jouw ervaringen delen of suggesties doen voor andere reizigers? Neem contact met ons op via e-mail verschueren.eddy@gmail.com en ontdek zelf de charmes van Vecindario