Gran Canaria

Necropolis Arteara

Necropolis Arteara

Necropolis ? Gran Canaria is niet enkel zon, zee en strand. Ik heb u al kennis laten maken met het binnenland van dit prachtige eiland. Maar ook liefhebbers van musea en cultuur komen tijdens hun vakantie aan hun trekken. Volg me op onze tocht door Necropolis een archeologische vindplaats in het prachtige binnenland

Openlucht museum in Arteara

U kent wellicht al San Bartolomé de Tirajana. Een district dat ondermeer Playa del Ingles, San Agustin en Maspalomas onder zijn bewind heeft. Eén van de oudste archeologische begraafplaatsen van de inheemse bevolking op Gran Canaria is Arteara Necropolis.

De canarische archeologe Rosa Schlueter Caballero heeft zich al die jaren ingezet voor dit project. Voor haar is het als archeologe een droom die uitkomt. Sinds 1973 is dit museum Necropolis uitgeroepen tot historisch monument van nationaal karakter. In 1985 heeft Spanje Arteara Necropolis als nationaal erfgoed erkend. In december 2014 is de kers op de taart de officiële opening voor het grote publiek na 35 jaar archeologisch onderzoek.

1000 graftombes van steen

U zal bij uw bezoek bijna 1000 graftombes ontdekken die zijn gebouwd op grafheuvels. Men heeft de stenen ( karst ) gebruikt van een vroegere dramatische ineenstorting van de aangrenzende berg La Cogolla. Bij het bouwen van de grafzerken is geen mortel gebruikt om de stenen te hechten. Een kleine muur omringd de 2 km lange begraafplaats. Het is een droge stenen muur waar u nog steeds een aantal secties van kunt zien. Deze muur omringt de Necropolis met een symbolisch karakter zoals andere gezamenlijke graftombes van Gran Canaria.

Betoverend uitzicht

Openluchtmuseum Necropolis Arteara Gran Canaria

Het vulkanische gebied is sterk onderhevig aan erosie. We bestijgen ook een stenen uitzichtspunt gebouwd aan de zuidelijke kant van de begraafplaats. Deze laat u toe om vanaf de top nabij de houtzagerij van palmbomen, een plaats die nauwelijks zichtbaar is vanaf de weg te bewonderen. Het uitzicht is betoverend.

De archeologische site kan u vinden naast het dorp Arteara. Het bevind zich dan ook middenin de Ravijn van Fataga. Het ontstaan van de ravijn van Fataga is begonnen ergens 26000 jaar geleden.

De begraafplaatsen worden omringd door groene palmbomen en oude lavastromen. De graven dateren uit de vierde eeuw voor Christus. De totale oppervlakte van het openlucht museum is 137.530 m2.

De meeste graven zijn eenvoudige grafheuvels (begraafplaats beschermd door een stapel stenen). Ze beschikken niet over een volledige homogeniteit, maar aangepast aan het terrein waar we verschillende geïsoleerde grafheuvels kunnen vinden verbonden aan rotspartijen, enz. In het algemeen bevind zich één enkel lichaam in elk van de structuren, maar er zijn er ook graftombes gevonden met meer dan één overleden persoon.

De lente Equinox richt zijn zonnestralen

Daar waar de equinoxen van herfst en lente samenvallen, de verandering van de seizoenen, kan je een archeologisch astronomisch fenomeen bewonderen. Daar waar de bergketen van het nabij gelegen Amurga ineengestort is volgens de geschiedenis, zou de zon zijn stralen richten net op het punt van de verzakking. Op dat moment verlicht de zon het graf van “Sepultura del Rey” ( Graf van de Koning ).

De gemeente organiseert soms een bezoek tijdens de lente-equinox in de maand maart aan de Necropolis en dat vanaf de top van Amurga. Maximum 35 personen kunnen gratis deelnemen aan het project “Yacimientos Estrella letterlijk vertaald in het nederlandsvindplaats ster. U kan zich verder informeren hiervoor in het informatiecentrum. Op de weg naar het nabijgelegen Ayagaures bevinden zich nog andere begraafplaatsen die vandaag nog niet zijn uitgegraven. Nog een goede tip, tijdens uw bezoek kan het zeer warm zijn. Vergeet zeker niet om voldoende drinkwater mee te nemen en goede schoenen.

Informatiecentrum en vervoer naar Necropolis

Er is voor u een informatiecentrum. In dit centrum bevinden zich informatieve panelen, modellen, maquettes en informatie via multimedia. Het museum is het ganse jaar open. Geopend van dinsdag tot zondag. Oktober tot maart van 10.00 tot 17.00 uur. Van april tot september van 10.00 tot 18.00 uur.

Het openluchtmuseum is gesloten op maandag. Extra sluitingsdagen in 2015 zijn 1, 5 en 6 januari, 1 mei en 24, 25 en 31 december. Toegangsprijs voor volwassenen 4 € per persoon. Kinderen tussen 10 en 14 jaar, 65 plussers, schoolgroepen en groepen van meer dan 10 personen betalen 2 € per persoon. Kinderen tot 10 jaar hebben gratis toegang. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak op tel nr +34 638 810 591.

Het dorp Arteara en de archeologische site is te bereiken via de GC-520 / GC-60 die u vanuit Maspalomas langs de wijk Arteara brengt. Met het openbaar vervoer neemt u bus nr 18 Faro de Maspalomas – Tejeda. Prijs biljet voor de bus 2.10 € per persoon.