Gran Canaria

Openbaar vervoer op Gran Canaria

Openbaar Vervoer op Gran Canaria

Het eiland verkennen met het openbaar vervoer of een taxi vanuit Maspalomas, Playa del Ingles  of een andere regio is helemaal niet moeilijk. Vandaag zijn er nog slechts twee maatschappijen die de busdiensten verzekeren op Gran Canaria, Global en Guaguas Municipales. Deze bussen rijden 24/24 uur naar bijna alle uithoeken van Gran Canaria. Bijna alle autobussen zijn luxueus ingericht en beschikken meestal over airco wat soms wel nodig is met de warme temperaturen.

Bus - Gran Canaria - Global
Bus Global op het eiland Gran Canaria
Foto Román Valladares

De busmaatschappij Global ( blauwe bussen ) brengen u overal op het eiland. De busmaatschappij Guaguas Municipales ( gele bussen ) is voornamelijk actief in de hoofdstad Las Palmas.

Je kan perfect beide busmaatschappijen combineren voor een excursie op Gran Canaria. Op deze webpagina vind u informatie over zowel Global als Guaguas Municipales. Op bepaalde webpagina’s zal u steeds informatie terugvinden welke buslijn u moet nemen op uw bestemming te bereiken.

Global uw openbaar vervoer op Gran Canaria

Global is de grootste Spaanse sociale vervoersmaatschappij die het lokale openbaar vervoer met de bus organiseert op Gran Canaria.

Openbaar vervoer - Guaguas Municipales - Las Palmas de Gran Canaria

Global is ook actief op Mauritanië voor het openbaar vervoer. Het is een modern en efficiënte bedrijf, dat merk je aan de hoogstaande technologische bussen. Bijna 700 werknemers zorgen dagelijks voor het openbaar vervoer op de Canarische eilanden van de 18 miljoen passagiers jaarlijks.

Betalen voor de GLOBAL bussen

Niets is gratis, u moet dus ook op Gran Canaria betalen voor de bus. Welke zijn de mogelijkheden om te reizen met de bus op Gran Canaria ?

Ticket op de bus. Net zoals bij mij en bij u, kan u een ticket vragen aan de bus bestuurder. Deze tickets hebben geen enkele korting. U hoeft enkel aan de buschauffeur te zeggen waar u naartoe wil. Betalen doe je cash, en liefst met gepast geld dus muntstukken.

Een eurobiljet kan eventueel, maar je moet er wel rekening mee houden dat de busbestuurder niet veel wisselgeld heeft.

GLOBAL Openbaar vervoermaatschappij Gran Canaria
Foto @Alejandro Quevedo

Een kaart van punt A naar punt B. Deze buskaart kan u vooraf aankopen. De buskaart AB is enkel geldig op dat traject dat vermeld staat op de kaart. Met deze kaart hebt u een korting van 20% op de normale ritprijs. Een AB buskaart bevat 10 busritten. Herladen van de kaart kan op diverse verkooppunten op Gran Canaria. Bekijk ze hier.

De TRANSGC SUMA kaart. Deze kaart geeft u na goedkeuring een nog betere korting dan de AB kaart. Deze TRANSGC buskaart vind ik persoonlijk een goed alternatief als je opteert voor een lang verblijf op Gran Canaria. Enig nadeel is dat u deze kaart vooraf moet bestellen bij Global. De kaart zelf is gratis, enkel het herladen moet betaald worden.

Lijnen 60 en 66 verbinden de luchthaven van Gran Canaria 
met Las Palmas de Gran Canaria en de vuurtoren van Maspalomas
Foto Maspalomas Ahora
Lijnen 60 en 66 verbinden de luchthaven van Gran Canaria
met Las Palmas de Gran Canaria en de vuurtoren van Maspalomas
Foto Maspalomas Ahora

Een herlading van de kaart moet met een minimum bedrag van 15 €. De totale korting naargelang hoeveel u hebt opgeladen, kan oplopen tot 40 %. Bij een herlading tussen 15 € en 59 € ( 20% ), tussen 60 € en 99 € ( 30% ),  vanaf 100 € ( 40% ). Gepensioneerden en studenten ontvangen nog ééns 20% extra korting. Gezinnen met minimum 4 kinderen genieten ook van een extra korting. Herladen van de kaart kan in de volgende verkooppunten.

Zoals reeds gezegd moet u de kaart reeds vooraf bestellen. Bestel uw kaart zo snel mogelijk bij uw aankomst op Gran Canaria. Na ongeveer 10 dagen kan u de SUMA kaart afhalen in het busstation San Telmo ( Las Palmas ), Tropical of Maspalomas, al naargelang waar u ze besteld hebt. De kaart is persoonlijk, vergeet dus zeker niet om een pasfoto toe te voegen en uw identiteitskaart nummer.

Global-informatieborden-met-ritprijs

Het is zeer belangrijk dat u bij het opstappen op de bus de SUMA kaart scant aan de kaartlezer. Even belangrijk is dat u de TRANSGC kaart nogmaals scant bij het uitstappen aan uw bushalte. Door te scannen bij het in- en uitstappen zal het correcte bedrag in mindering worden gebracht. Hebt u niet genoeg tegoed op uw buskaart, dan zal dit in mindering worden gebracht bij uw volgende herlaadbeurt.

De busmaatschappij GLOBAL heeft het de toerist vandaag een stuk makkelijker gemaakt door aan iedere bushalte in de belangrijkste badplaatsen, informatie borden te hangen. Deze borden tonen u de bestemming en wat het u gaat kosten. Onderaan het informatiebord kan u de vertrektijden raadplegen.

Een excursie rond het eiland met het openbaar vervoer

Een uitstap maken door de hoofdstad Las Palmas op eigen intiatief, dan maak je gebruik van de gele stadsbussen “Guaguas Municipales“. Let op, tickets van “Global” zijn niet geldig op Guaguas Municipales. Alle info hierover kan je vinden op de website. Deze informatie is wel enkel in het engels en spaans.

Global Las Palmas - Speciaal tarief heen en terug

Voor een uitstap naar de hoofdstad Las Palmas kan u wel gebruik maken van de blauwe bussen van GLOBAL en de MULTI PASS. Nr 30, 50 en nr 05 rijden direct of als semi-direct heen en weer naar San Telmo ( Las Palmas ) of Santa Catalina ( Las Palmas ). Een ticket met een korting van 15% kan u aankopen in het busstation Maspalomas en Tropical, enkel in de voormiddag en niet op de bus.

Let op de korting is enkel geldig heen en terug. Hebt u een ticket aangeschaft voor Santa Catalina dan moet u ook de bus terug nemen in Santa Catalina. Neemt u bijvoorbeeld de bus terug in San Telmo dan zal u moeten bijbetalen. Deze tip is ook geldig voor een ticket San Telmo.

Een citytrip per bus is mogelijk met de speciale City Sightseeing Las Palmas bus. Deze trip duurt ongeveer 90 minuten. Een excursie op het eiland word ook georganiseerd door private firma’s. Deze excursies kan je boeken via je touroperator of hotel receptie.

Ter info kan u de voornaamste uurregelingen downloaden van de reguliere busdiensten op Gran Canaria.

“Ida” = Heen (enkele reis)
“Vuelta” = Terug (enkele reis)
“Ida y Vuelta” = Heen en Terug

Onderaan kan je als overzicht de lijst van alle beschikbare busdiensten inclusief stopplaatsen, en een kaart van Gran Canaria downloaden. Ik wil wel waarschuwen dat uurregelingen kunnen aangepast worden naargelang het seizoen. Wat de uurregelingen betreft die moet je echt niet zo nauw nemen. deze worden niet altijd gerespecteerd, dit kan zijn door drukte of andere problemen.

Alle busdiensten – download
Kaart Gran Canaria – download
Busdiensten vanaf de luchthaven – download

Met de bus van Global van en naar de luchthaven

Sinds november 2014 zijn de bushaltes aan de luchthaven verplaatst. Deze bevinden zich nu dichter bij het luchthavengebouw ter hoogte van de GC-1 autosnelweg.

Blauwe bussen van openbare vervoersmaatschappij GLOBAL op Gran Canaria
Blauwe bussen van openbare vervoersmaatschappij GLOBAL op Gran Canaria
Foto Global

Lijn 01 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Puerto de Mogan (3)
Lijn 05 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Bahia Feliz (3) – Maspalomas (4)
Lijn 11 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Aguimes (3)
Lijn 36 – Telde (1) – Carrizal (2) – Luchthaven (3) – Maspalomas (4)
Lijn 60 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2)
Lijn 66 – Luchthaven (1) – Bahia Feliz (2) – Playa del Ingles (3) – Vuurtoren Maspalomas (4)
Lijn 90 – Telde (1) – Luchthaven (2) – Bahia Feliz (3) – Arguineguin (4) – Playa del Ingles (5) – Maspalomas (6)
Deze bus doet zowat alle belangrijke haltes aan richting het zuiden van het eiland. Ook hier is een halte aan de luchthaven van Las Palmas voorzien. Wil je vanuit het zuiden gaan shoppen in Vecindario dan kan dit ook. Er is een stopplaats aan het 
winkelcentrum Atlántico.
Hier goed opletten als je terug richting het zuiden vertrekt. Zowel heen en terug stopt de bus aan dezelfde halte. Het is dus uitkijken dat je niet de verkeerde richting neemt. Vraag het steeds aan de chauffeur of de locale bewoners aan de halte.
Lijn 91 – Las Palmas (1) – Luchthaven (2) – Arguineguin (3) –  Playa del Cura / Patalavaca (4) – Puerto Rico (5)

Ben je mindervalide contacteer of raadpleeg dan eerst de busmaatschappij Global voor informatie +34 928 252630

Guaguas Municipales in Las Palmas

De busmaatschappij Guaguas Municipales verzorgt het openbaar vervoer in de hoofdstad Las Palmas. Een uitgebreid netwerk van 40 buslijnen waarvan 3 lijnen s’nachts, word dagelijks nauwkeurig georganiseerd en uitgevoerd met 242 moderne bussen.

De Stedelijke Busmaatschappij (Guaguas) voltooit het 
toegankelijkheidsproces van haar gehele wagenpark op Gran Canaria
De Stedelijke Busmaatschappij (Guaguas) voltooit het
toegankelijkheidsproces van haar gehele wagenpark op Gran Canaria
Openbaar vervoer - Guaguas Municipales - Las Palmas de Gran Canaria

Guaguas Municipales staat 365 dagen en 24 uur per dag klaar om u te vervoeren in de hoofdstad Las Palmas. Met 30 miljoen klanten per jaar mag je Guaguas Municipales een effectief en efficiënte openbare dienst noemen. Nieuwe technologiën zoals applicaties voor de smartphone, vergemakkelijken het gebruik voor de klant zodat u in real-time steeds op de hoogte bent.

GuaguasLPA – Android – IOS
Guagua BusAndroid
LPA MovilidadAndroidIOS

Het netwerk van Guaguas Municipales is ingedeeld in kleuren. Aan die kleuren kan u de frequentie herkennen van de bussen. Rood zoals bus nr 01 en nr 12, zijn bussen met een hoge frequentie en vertrekken vanaf de haven van Las Palmas. De donker blauwe nummers L1, L2 en L3 zijn bussen die enkel tijdens de nacht rijden ( lineas luna ) van 22.45 tot 05.30 uur.

Betalen voor de bus van Guaguas Municipales

Direct betalen op de bus aan chauffeur. Bij het opstappen vraagt u een ticket aan de buschauffeur. U betaald cash met muntstukken of een euro briefje van maximum 10 €. Betaal zoveel mogelijk met gepast geld. De ritprijs is 1.40 € ( enkele reis en voor 1 persoon )

Bono-2 is een rittenkaart waarmee u twee ritten kan maken. U mag éénmaal overstappen op een andere bus met een andere bestemming. Deze kaart moet u vooraf aankopen in lokale winkels of busstations zoals San Telmo of Santa Catalina. De kaart kost 2.40 € ( 2 busritten )

Transporte Público - Bono Guagua sin Contacto - Las Palmas de Gran Canaria

Bono Guagua sin Contacto ( gele electronische kaart ( aanbevolen ) ) is een rittenkaart waarmee u 10 ritten kan maken. U mag alle buslijnen van Guaguas Municipales gebruiken  De kaart moet u vooraf aankopen in lokale winkels of busstations.

De Bono Guagua sin Contacto kan u ook opladen via een netwerk van terminals en dat 24 op 24 uur. De oplading kan dan gebeuren met een bankkaart of kredietkaart. Guaguas Municipales is bezig met het verkoopsnetwerk sterk uit te breiden in Las Palmas. U kan betaal terminals reeds vinden aan Teatro Pérez Galdós, Hoya de la Plata, Parque de Santa Catalina, San Telmo ( Busstation ), Obelisco, Felo Monzón (Hipercor) y Mesa y López (Radio Ecca)

De kaart kost 8.50 € ( 10 busritten ). Deze kaart kan u herladen voor een minimum van 8.50 € en een maximum van 50 €. Eénmalig is er een bijdrage van 1.50 € per kaart. Deze kaart moet u scannen bij het instappen aan een kaartlezer tot u de groene kleur ziet.

Bono-Bus ( blauwe kaart ) is een rittenkaart waarmee u 10 busritten kan maken. U mag gebruik maken van alle lijnen van Guaguas Municipales. De kaart moet u vooraf aankopen in lokale winkels of busstations. De kaart kost 8.50 € ( 10 ritten ). Deze kaart kan u niet herladen.

De kaarten kan u aankopen of herladen in winkels, busstations, bazars en de gele herlaadtoestellen. Enkele officiële kantoren zijn :
Parque de Santa Catalina – 07.45 tot 19.45 uur ( kaart )
Teatro – 07.30 tot 20.00 uur ( kaart )
Obelisco – 07.30 tot 14.30 uur. De eerste en laatste week van de maand ook geopend van 15.30 tot 20.00 uur. ( kaart )
Estación de Guaguas de San Telmo – 07.00 tot 19.00 uur. Zaterdag en feestdagen 08.00 tot 13.00 uur. ( kaart )
Intercambior Modal de Santa Catalina – 07.00 tot 14.00 uur. Zaterdag en feestdagen 08.00 tot 13.00 uur. ( kaart )
Andere adressen voor aankoop van buskaarten vind u hier. U kan hier zoeken per zone waar u zich bevind in Las Palmas, 7 Palmas, Vecindario of Jinamar

Afstanden naar de belangrijkste strand bestemmingen

De vermelde afstanden naar de meest toeristische gebieden op Gran Canaria vanaf de luchthaven Las Palmas
Playa del Inglés – 31 km
Maspalomas en Meloneras – 34 km
Playa de Amadores – 53 km
Playa Taurito – 59 km

Een taxi op Gran Canaria is een betaalbaar alternatief

Taxi’s vinden is helemaal niet zo moeilijk. Ze rijden constant rond, je hoeft enkel je hand omhoog te steken en daar is je taxi. De officiële taxiservices van het eiland Gran Canaria zijn altijd voorzien van een ritmeter die tijdens de rit het bedrag aangeeft.

Gran-Canaria-Taxi-prijzen

De aangegeven tarieven zijn per taxi en per traject, volgens de officiële door de overheid van de Canarische Eilanden goedgekeurde tarieven. Let wel op, vraag eventueel voor je instapt een prijs tot je eindbestemming. Een groot deel van de belangrijkste trajecten staan op informatieborden aan de taxi standplaatsen, inclusief wat je zal moeten betalen. Let op, deze prijzen zijn bij benadering.

Zolang je binnen een bepaalde zone blijft zoals bijvoorbeeld van Playa del Ingles naar Maspalomas/Meloneras dan betaal je +/- 4 à 5 €. Tijdens de nachturen betaal je iets meer. Van de luchthaven Las Palmas naar Maspalomas zijn bijvoorbeeld 2 zones, dat kan dan weer duurder zijn.

Een taxi van een andere zone herken je direct aan een andere kleur. Maak gerust een babbel met de taxi bestuurders, dat is soms een belevenis apart.

Download hier meer info over taxi van en naar de luchthaven. ( spaans )
Download hier meer info over taxi in het zuiden van het eiland. ( duits, engels en spaans )

Wat mag ik meenemen op de bus ?

In principe mag u op het openbaar vervoer op Gran Canaria bijna alles meenemen op de bus. valiezen, rugzakken, gebruiksvoorwerpen voor het strand, surfplanken, enz .. Voorwaarde is wel dat u andere reizigers op de bus niet stoort. Indien nodig zal de chauffeur u vriendelijk vragen om het materiaal onderaan in de bagageruimte van de bus te plaatsen.

Alle voorwerpen moeten ook voldoende beschermd zijn om eventueel andere personen niet te verwonden. Een vouwfiets binnenin de bus is toegestaan mits u deze reeds heeft dichtgeplooid. U moet zich wel op de voorziene plaats in het midden van de bus plaatsen. U bent wel verantwoordelijk in het geval dat iemand hierdoor gewond raakt.

Kleine Honden, hulphonden en blindegeleidehonden en andere huisdieren zijn toegelaten op de bus van Global. Personen met een beperking en reizen in een rolstoel moeten zich op de bus in de tegenovergestelde rijrichting plaatsen. De voorziene veiligheidsgordel moet gebruikt worden. U kan beter de bestuurder van de bus verwittigen dat u met een rolstoelpatiënt bent. De chauffeur zal dan het nodige doen om u te helpen.

Een buggy voor kinderen is toegelaten op de bus indien nodig. Het kind moet dan wel met een gordel vastgemaakt worden in de buggy. Beter is de buggy in de bagageruimte te plaatsen en het kind op de schoot te nemen. Plaatsen voor kinderzitjes zijn op sommige bussen voorzien. U dient deze dan ook volgens de veiligheidsregels vast te maken