Gran Canaria

Teror

Teror de Gran Canaria

Teror is een kleine maar zeer mooie gemeente op het vakantie eiland Gran Canaria. Het situeert zich in het binnenland in het noorden van Gran Canaria. Landbouw, veehouderij en toerisme zorgen voor de inkomsten. Steile hellingen en diepe dalen sieren de ligging van Teror. Teror heeft zeer veel architectuur en is bekend bij pelgrims over de hele wereld. Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur hoog oplopen, daarentegen tijdens de winter kan de temperatuur sterk dalen. Het is als oudste dorp zeker uw bezoek waardig.

Teror is een historische stadje op Gran Canaria

Geschiedenis van Teror

[showad block=39]De geschiedenis vertelt dat de de Heilige Maria zou verschenen zijn op een pijnboom in het centrum van de gemeente Teror. Vandaar de naam Nuestra Señora del Pino Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom ).Mede daarom hebben de inwoners een kapel gebouwd ter ere van Maria, die later werd vervangen door een kerk. Die kerk is helaas door een brand volledig vernield geweest.

Vanzelfsprekend kan zo een prachtige gemeente niet zonder een kerk. Er werd dan ter vervanging een neoclassicistische basiliek gebouwd in 1767. Het Heilige Maagd Maria beeld uit 1481, word ieder jaar tijdens de maand september bezocht door duizenden bedevaarders en toeristen tijdens de Fiesta de la Virgen del Pino.

De basiliek heeft intussen al verschillende renovaties ondergaan zodat dit prachtige gebouw kan blijven bestaan. De basiliek heeft mooie gebrandschilderde ramen.

De binnenstad van Teror

Uiteraard word Teror niet enkel bezocht door toeristen en bedevaarders voor de Virgen del Pino, De Plaza del Teror is het plein en het hart van de gemeente.

Het eerste wat me opvalt zijn de authentieke prachtige houten balkons aan de huizen van Teror. Deze balkons zijn kenmerkend voor hun architectuur. Vanop het plein heb je toegang naar de basiliek en het toeristische centrum. Een eeuwenoude laurierboom geeft dat tikkeltje extra aan het plein.

Houten balkons sieren de huizen in Teror op het eiland Gran Canaria

Flaneren langs een wandelboulevard ( Alameda ), wie is daar niet voor te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat u heerlijk zal genieten van een wandeling door het historische centrum van Teror. Duizenden nieuwsgierige toeristen als u en ik, bezoeken jaarlijks deze boulevard met het episcopaal paleis uit 1793.

Shoppen en gastronomie in het oude Teror

Kleurrijke huizen met houten of ijzeren balkons begeleiden u langzaam langs de talrijke winkeltjes in de Calle Real de la Plaza. Teror bezoek je niet enkel voor zijn geschiedenis en authenticiteit, maar ook om te genieten. Haast en stress laat je hier best thuis.

Om van al dat moois te genieten van de authentieke canarische sfeer, kan je plaatsnemen op het terras van een plaatselijke bar. Bij een verfrissende drank aangevuld met lekkere tapas geniet je ééns zo hard van deze rustige omgeving.

Gastronomie en gastvrijheid zijn sterke punten van Teror. Wekelijks is er een openbare markt op zondag. Verse groenten en fruit uit het canarische binnenland ( streekproducten ), taarten en gebak, kleding en kunstartikelen, je vind het allemaal op de gezellige traditionele markt. De markt heeft plaats van 08.00 uur s’morgens tot 15.00 uur in de namiddag.

Ropa Vieja is een streekproduct van Teror op Gran CanariaProeven van de traditionele canarische en plaatselijke keuken moet je zeker doen in Teror. Specialiteiten zoals een stoofpot met kikkererwten ( ropa vieja ), of lekker gemarineerd vlees staan hoog op de menukaart.

Enkele specialiteiten van Teror zelf zijn chorizo en morcilla dulce. Dit zijn bloedworsten en knoflookworsten, zeer lekker tevens bij brood. Misschien kan u ook proeven van een zoete specialiteit gemaakt door de nonnen van de Cisterciënzerorde, Las Monjas del Cister. Als wijnliefhebber en streekproducten kan ik u aanbevelen om binnen te stappen in de wijnwinkel Manjares Isleños.

De kunstnijverheid in Teror is net als deze van Arucas zeer gekend. Rieten manden, houtsnijwerk en nog veel meer ambachtelijke producten kan je vinden en aankopen in de plaatselijke ateliers en winkels in het oude centrum.

Religieuze bezienswaardigheden van Teror

Een ander gekend plein in Teror is het Plaza Teresa de Bolivar, waar een beeld van een vrijheidsstrijder een uniek karakter geeft. Misschien ook een bezoek waard is het klooster van de Cisterciënzerorde ( Monasterio del Cister ).

Plaza Teresa de Bolivar in Teror op Gran CanariaAls je een liefhebber bent van religieuze gebouwen dan heeft Teror buiten de gekende basiliek nog veel meer te bieden voor u.
Enkele voorbeelden zijn de kerk Sagrado Corazón de Jesús, de kapel de La Peña, de kapel van San Isidro en het Dominicanenklooster aan de voet van de Pico de Osorio.

Feesten en bedevaarten in Teror

Net zoals in andere steden, gemeenten en dorpen van Gran Canaria, heeft ook Teror zijn feesten. Nuestra Señora del Pino is het belangrijkste feest van Teror. Noteer alvast 8 september in je agenda voor dit feest. Het feest word bezocht door massaal veel toeristen en inwoners van het eiland. Dag en nacht gaan de feestelijkheden door. 

Is het een zeer warme dag op Gran Canaria, plan dan een uitstap op de laatste zondag van juli. Tijdens het feest Fiesta del Agua word er massaal met water gegooid. Volledig droog zal je zeker niet blijven. Een vraag naar voldoende regen, voedsel en gespaar blijven van ziektes is waarom het feest is ontstaan. Een processie en veemarkt geeft een extra sfeer.

Ambachten, kunstnijverheid, een veemarkt en oude tradities staan centraal op het Feest van San José. Plaats van afspraak is de eerste zondag van de maand mei.

Bronwater in het hart van Teror

Fuente Agria in teror op Gran CanariaHier eindigt het verhaal nog steeds niet, als je naar Teror op bezoek komt dan kan je best een ganse dag voorzien. Heb je al is gehoord van de “Bittere Bron“. Ik denk het niet, maar dat is de naam van de Fuente Agria.

Het is een zeer bijzondere plek in Teror omdat deze natuurlijke bron buiten het toerisme zorgt voor belangrijke inkomsten voor de gemeente. De Fuente Agria bestaat uit drie andere bronnen, de Principal, de Agua Agria en de Molino bron.

Openbaar park Doramas met Finca de Osorio

Sta mij toe u mee te nemen op excursie door een adembenemend natuurgebied rond Teror. Eén van de belangrijkste parken en bosgebieden van Teror is het Parque Rural de Doramas. Ver moeten we niet wandelen want het park situeert zich slechts 2 km van het historische centrum van Teror.

Met een oppervlakte van 207 hectare is het er heerlijk om te wandelen door valleien, langs afgronden en landbouwgebied. U zal onderweg kennismaken met eeuwenoude laurierbossen en kastanjebomen in overvloed.

Parque Doramas is een publiekstrekker bij toeristen op Gran Canaria

Bomen en planten zoals eik en kurk uit Europa en Zuid Amerika maken het park tot een mooi geheel. De Finca de Osorio is gebouwd in traditionele canarische stijl met de gekende houten balkons, en hier en daar een tikkeltje Engelse koloniale stijl. Als u een romantische ziel bent, dan is de bijhorende tuin zeker uw bezoek waard met de afgelegen romantische hoekjes en fonteinen.

Enkele boeren wonen nog steeds met hun in het park, zo zal u het typische zwarte canarische varken kunnen zien. In de Finca worden vandaag ook nog steeds educatieve lessen gegeven voor natuurbehoud. Overnachting is voor groepen mogelijk na afspraak.

Van maandag tot zondag is het domein geopend. Er zijn rondleidingen mogelijk na afspraak op telefoonnummer +34 928 630.090. De openingsuren zijn van 9.00 tot 17.00 uur.

Hoe bereik ik Teror ?

Het centrum van Teror is deels verkeersvrij, en heeft dan ook niet veel parkeerplaatsen. Aan de rand van het centrum bevind er zich een parkeergarage vanwaar u op wandelafstand van het centrum bent.

Met de auto kan je Teror bereiken langs verschillende wegen. Volgens mij één van de mooiste is langs de GC-21, de Carretera de Teror. Vanaf Las Palmas is het dan ongeveer 45 minuten rijden langs een zeer mooie omgeving. Andere aanbevolen routes zijn richting Arucas, de GC-43 die een deel langs de kust loopt. Vind u het binnenland mooier, rijd dan via de GC-2 via San Mateo.

Wil je in alle rust genieten van de rit naar Teror, dan kan ik u zeker aanbevelen om het openbaar vervoer te nemen. De busdiensten van Global brengen u graag naar het centrum van Teror met bus nr 216.

Wanneer u een daguitstap maakt naar Teror, dan kan u zich verder informeren op het Bureau voor Toerisme dat zich in het centrum bevind in de C/ Padre Cueto, 2 ( Casa Consistorial ) of op de website.