Gran Canaria

Ontdek Carnaval op Gran Canaria

Ontdek Carnaval op Gran Canaria

Ontdek Carnaval: Van Rio de Janeiro tot de Canarische Eilanden

Carnaval, een viering die wereldwijd bekend is, speelt zich niet alleen af in Rio de Janeiro, Brazili√ę. Ook in onze eigen steden vinden van februari tot eind maart kleurrijke carnavalsoptochten plaats. Tijdens uw vakantie raden wij u zeker het bruisende carnaval op de Canarische Eilanden aan. Vanaf¬†1521¬†tot op de dag van vandaag wordt¬†dit grote carnaval beschouwd als een festival van toeristisch en nationaal belang op Gran Canaria. Het carnaval op Tenerife en Gran Canaria duurt¬†4 weken¬†in de maanden januari en februari.

Ontdek de kleurrijke en uitbundige Carnaval Optocht op Gran Canaria
Ontdek de kleurrijke en uitbundige Grote Carnaval Optocht op Gran Canaria
Booking.com

Carnaval op Gran Canaria: Ontdek het feestelijke spektakel in Las Palmas

Op alle Canarische eilanden is Carnaval √©√©n van de belangrijkste evenementen van het jaar. Het grootste carnavalsfeest op Gran Canaria vindt plaats in Las Palmas, een traditie die teruggaat tot de oudste feesten in de geschiedenis van de stad. In 2011 werd het carnaval van Las Palmas zelfs erkend als “Tourist Festival de Canarias“. (Lees verder onder de foto’s)

Het 'Gala de Elección de la Reina' tijdens Carnaval in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria
Het ‘Gala de Elecci√≥n de la Reina‘ tijdens Carnaval in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria
'Gala de Elección del Drag Queen del Carnaval' in de stad Las Palmas
Gala de Elecci√≥n del Drag Queen del Carnaval‘ in de stad Las Palmas

Tijdens deze periode kunt u genieten van kleurrijke optochten en glamoureuze gala’s, waaronder het ‘Gala de Elecci√≥n de la Reina‘ en het beroemde ‘Gala de Elecci√≥n del Drag Queen del Carnaval‘, dat in 1998 het eerste in Spanje was. Geen carnaval zonder muziek, vooral het Ritmo de Batucada staat wereldwijd bekend om zijn opzwepende ritmes.

De festiviteiten verspreiden zich door de stad, maar het epicentrum van het carnaval in Las Palmas is het bruisende Parque Santa Catalina. De lokale bevolking van Gran Canaria en Las Palmas neemt massaal deel aan de vieringen.

Belangrijke hoogtepunten van het carnaval zijn onder andere de Grote Parade (Gran Cabalgata), Los Mogollones en de traditionele “begrafenis” van de sardine (Entierro de la Sardina), symbolen van het feestelijke karakter en de culturele rijkdom van dit unieke evenement op Gran Canaria.

Carnaval in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria
Carnaval in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria

Er zijn veel groepen die deelnemen aan het carnaval. E√©n van de belangrijkste groepen iis deze van “Poligono de San Crist√≥bal“. Deze carnavalsgroep blijft bestaan, mede door het jaarlijks toevoegen van nieuwe kinderen aan de groep. Zo is de toekomst verzekerd. In totaal zijn er 30 onderdelen onder Fantasia Caprichos de Carnaval.

Het Carnaval op Gran Canaria: Een Magische Optocht door Las Palmas

De Grote Parade heeft ieder jaar plaats op de zaterdag na het afsluiten van de twee Gala’s. Zo’n 200 000 toeschouwers bezoeken deze Grote Carnavals Parade die door de straten van Las Palmas trekt.
De optocht is vanzelfsprekend vergezeld van de Koninginnen van het Carnaval onder begeleiding van schitterend uitgedoste heren, dames en kinderen. Mede door de warme temperaturen op het eiland zijn de dames soms schaars en sensueel gekleed. Prachtig versierde wagens geven het carnaval dan nog een extra toets.

Carnaval optocht in Las Palmas op het Canarische eiland Gran Canaria
Bron : Canarias7
Carnaval optocht in Las Palmas op het Canarische eiland Gran Canaria
Bron : Canarias7

De spectaculaire optocht strekt zich uit over 7 kilometer, van het Castillo de la Luz via Parque San Telmo dwars door de stad, langs het hart van het carnaval bij Parque Santa Catalina tot aan Teatro Perez Galdos.

Elke carnavalsgroep en praalwagen wordt zorgvuldig beoordeeld door een jury en ontvangt vervolgens een prijs. Niet te missen is de dag voor de Grote Parade, waarop kinderen de hoofdrol spelen tijdens de Cabalgata Infantil, een kleurrijke optocht speciaal voor en met kinderen.

Feest mee met Carnaval tijdens uw Vakantie
Feest mee met Carnaval tijdens uw Vakantie

De prachtige kostuums en maskers spelen een centrale rol tijdens het carnaval. Deze creaties geven kleur aan het hele festijn. Interessant om te weten is dat deze kostuums worden gepresenteerd tijdens de “Carnaval Fashion Week“, gehouden in september en oktober. Hier tonen verschillende verenigingen en ontwerpers hun ontwerpen, die net als op een modeshow besteld en gekocht kunnen worden. Het is een bloeiende industrie waar veel mensen het hele jaar door mee bezig zijn.

Mogollones en Thema avonden

Tijdens de carnavals periode vieren veel mensen gedurende 5 nachten in de stad. Deze feesten noemt men de “Mogollones“. De terassen en straten zijn dan overvol van studenten, gays en andere feestgangers. Er is dan veel muziek en dans zoals een “Noche de la Salsa

Gala De La Reina in Las Plams op GRan Canaria
Foto: Sabrina Ceballos
Gala De La Reina in Las Plams op GRan Canaria
Foto: Sabrina Ceballos

Het afsluiten van het Carnaval

Het carnaval word afgesloten op aswoensdag volgens een oude traditie. Het begraven van de Sardien ( El Entierro de la Sardina ). Deze verbranding kan u ook terugvinden op het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife en op het vasteland van Spanje.

Carnaval op de Canarische Eilanden is een feest dat je niet mag missen!
Carnaval op de Canarische Eilanden is een feest dat je niet mag missen!

De rouwstoet van de Sardien gaat eveneens door de stad van Las Palmas waar hij belangrijke punten van het carnaval passeert. De Sardien word tenslotte op een vlot geplaatst en op zee verbrand. Het carnaval word dan definitief afgesloten met een groots vuurwerk.

Praktische info over Carnaval de Las Palmas

Ik kan me inbeelden dat u het carnaval van Las Palmas vroeg of laat ook √©√©ns wil zien. Door de massa aan bezoekers kan ik u aanraden om tijdig uw reis te reserveren. Zes maanden tot √©√©n jaar vooraf reserveren is zeker aan te raden. De juiste data en programma vind u terug op de offici√ęle website over het carnaval in Las Palmas. ( Enkel beschikbaar in het Spaans en Engels )

Booking.com