Gran Canaria

Vegueta Las Palmas

Vegueta Las Palmas en hun geschiedenis

Vegueta Las Palmas is de oudste wijk van de hoofdstad. De wijk Vegueta is in 1973 uitgeroepen tot Historisch Artistiek geheel. Vegueta, Cono Sur en Tarifa zijn één van de 5 districten van Las Palmas. Vegueta is ontstaan bij de Vega waar 3 palmbomen stonden, een gebied dat op hun reis door de veroveraar Juan Regón de naam”Real de tres Palmas” of “La Vegueta de Santa Ana” heeft gekregen.

Vegueta Las Palmas Plaza de Santo Domingo
Booking.com

Ik heb u al kennis laten maken tijdens een tour langs Vegueta Las Palmas met de kathedraal Santa Ana en het gelijknamige Plaza Santa Ana, en als laatste het Literiar Kabinet. Maar er is nog veel meer te ontdekken in het oude Las Palmas. Tijd voor het volgende deel van onze stedentrip.

Plaza en kerk de Santo Domingo

Deze oase van rust vind je ook in een drukke hoofdstad als Las Palmas de Gran Canaria. Het mooie plein Santo Domingo met op de achtergrond de kerk van Santo Domingo. Deze kerk is één van de oudste van de hoofdstad van Gran Canaria.

Vooraleer de kerk hier stond heeft Pedro de Vera, één van de veroveraars van Gran Canaria hier een kapel gebouwd. De oorspronkelijke kapel is gewijd aan San Pedro Mártir, de co-patroonheilige van Las Palmas de Gran Canaria, Santa Ana en San Juan Bautista. Het gebouw bestond vroeger uit een kloosterkerk, een klooster en een tuin.

De Plaza de Santo Domingo behoort tot de parochie van Santo Domingo de Guzmán. Het plein is ontstaan ergens rond 1841. Vandaag doet de kerk dienst als het College van San Antonio. Het plein noemde vroeger Quemadero omdat ten tijde van de verovering hier de verbranding werd gedaan van de gevangenen veroordeeld door de Inquisitie. Op het plein van Vegueta Las Palmas merkt u zeker de prachtige barokke fontein op. Er zijn in de buurt verschillende restaurants en bars.

Ermita de San Antonio Abad

We verblijven nog steeds in de stadswijk Vegueta de Las Palmas. Hier vinden we op onze verkenningstocht “Ermita de San Antonio Abad“. Letterlijk vertaald “Cel van San Antonio Abad”.

De voorgevel heeft een symmetrie die gezien de samenstelling aandacht vestigt op de belangrijkste toegangsweg, de deur met een rechthoekige vorm op dezelfde as die de andere bouwelementen definieert, tot aan de gladiool barokke gevel als hoogtepunt. Dit alles is uitgevoerd in grijze steen delfstoffen.

Het altaar van de kerk is in barok. Let op de aanwezigheid van de preekstoel, gelegen aan de centrale zijde van het kerkschip of beuk, is vrijdragend geplaatst. De preekstoel werd later gerealiseerd aan de constructie van de kerk als gevolg van de constructieve kenmerken ervan.
Locatie : C/ Dan Antonio Abad, 35001 Vegueta, Las Palmas

Casa de Colón ( Huis van Columbus )

U herinnert zich zeker uit uw schooltijd de reis naar Amerika van Christoffel Columbus. Deze in 1451 geboren italiaan uit Genua, was één van de beroemdste ontdekkingsreizigers. In 1492 voer hij onder Spaanse vlag langs ondermeer de Canarische eilanden richting Amerika.

Het Casa de Colón is één van de meest bezochte gebouwen in het gebied van Vegueta Las Palmas door de prachtige architectuur. Het is één van de mooiste in de wijk Vegueta. Prachtige balkons en houtsnijwerk binnenin sieren dit historisch gebouw. Het Huis van Columbus was voor het bezoek van de ontdekkingsreiziger een paleis en residentie van de eerste gouverneurs van het eiland Gran Canaria.

Vegueta Las palmas - Casa de Colón

Christoffel Columbus zou volgens de geschiedenis hier even verbleven hebben omdat één van zijn schepen tijdens de reis moest gerepareerd worden. Het is dus niet zo dat Columbus hier werkelijk woonde. In 1777 werd dit paleis herbouwd of gerenoveerd, en is sindsdien een museum, bibliotheek en studiecentrum. Meer kan u binnenkort lezen op de pagina “Museums in Las Palmas”
Locatie : Calle de Colón, 1, 35001 Vegueta, Las Palmas de Gran Canaria

Terug naar de vorige pagina “Tour door Las Palmas” – Binnenkort nog meer over Las Palmas