Gran Canaria

El Tablero

El Tablero in het zuiden van Gran Canaria

El Tablero is gelegen in de provincie San Bartolome de Tirajana in het zuiden van Gran Canaria. Deze locatie niet zover van Maspalomas, is nog niet zo gekend bij de duizenden toeristen die jaarlijks hun vakantie op Gran Canaria doorbrengen.

Booking.com

Klein begonnen, is groot gewonnen zegt men steeds. Dat is wat men zeker van El Tablero kan zeggen. Deze kleine gemeente groeit dagelijks door het bouwen van nieuwe woningen, winkels een shopping centrum en nog vele andere nieuwigheden. In vroegere tijden was het hier agrarisch gebied. Tomaten plantages waren toen de grootste bron van inkomsten.

De gemeente heeft momenteel een bevolking van ongeveer 6000 inwoners. De afstand van Las Palmas tot het centrum is 55 km. De bevolking van El Tablero zijn vandaag nog de lokale inwoners van het eiland, maar door nieuwbouw appartementen en huizen kan hier snel verandering in komen. En ik moet zeggen, ook bij mij draagt deze gemeente een plaats in mijn hart.

Enige nadeel naar mijn mening is dat El Tablero zoals de naam al zegt, hoger gelegen is. Daardoor kan het hier wel enkele graden warmer zijn dan het lager gelegen Maspalomas. Wie een wandeling maakt door de gemeente kan nog een oud pakhuis zien. De kerk is ook een bezoek waard. opmerkelijk is de grote duiventil op de toch moderne kerk. In de maand mei word ieder jaar het feest gevierd van de Heilige Trinidad.

Winkelen in El Tablero

Shopping in deze gemeente is zeker de moeite waard. Er zijn tal van winkels en er komen steeds nieuwe winkelpanden bij. Zo is er een splinternieuw winkelcentrum. Grote en gekende merken hebben hier hun plaats.

Dit winkelcentrum is het hele jaar door geopend van 10;00  tot 22:00 uur. De restaurants van 10:00 tot 00:00 uur. Verblijf je op appartement of bungalow dan kan je terecht in de Hyperdino supermarkt. Deze is geopend iedere dag van 9:00 tot 22:00 uur.

Niet zover van de kerk is een plein met enkele bomen. Hier kan je in alle rust genieten van een terrasje, een frisdrank en tapas. De plaatselijke bewoners zijn hier zeer vriendelijk en behulpzaam. Gran Canaria zonder feesten dat is bijna ondenkbaar. El Tablero heeft net als andere locaties op het eiland ook jaarlijks zijn feesten en evenementen.

In de maand mei zijn er ieder jaar ter ere van Santisima Trinidad grote feesten. Deze feesten duren bijna een ganse maand. Dit feest gaat gepaard met bijna dagelijks eucharistievieringen en een bedevaart. Gedurende de ganse maand mei zijn er optochten, muziek en dans, exposities en nog veel andere evenementen. Voor de sportievelingen worden er sport activiteiten georganiseerd zoals fietstochten, mountainbike tochten, en zwemwedstrijden.

Een feest zonder drank en eten in Spanje is ondenkbaar. El Tablero is dan ook gekend ieder jaar voor het maken van een immens grote paella. Deze paella word bereid door 32 koks en is goed voor 5000 hongerige magen. Met een diameter van 5 meter kan je deze paella zeker niet klein nomen. Het volledige programma kan je ieder jaar hier downloaden

Hoe bereik je El Tablero

Het centrum kan je bereiken uiteraard met de auto. Met de auto of moto neem je op de autosnelweg GC1 komende van richting Las Palmas uitrit ( salida ) nr 48. Parking plaatsen zijn er meer dan genoeg. Met de bus ( guagua ) van Global kan je evenzeer naar het centrum van El Tablero. Bus nr 4 rijd van Las Palmas naar Tablero de Maspalomas. Bus nr 73 rijd van El Tablero naar Maspalomas. Deze bussen ( guaguas ) brengen je ook naar het plaatselijke winkelcentrum.

Heb je nog meer informatie voor dit artikel, dan mag u het via het contactformulier bezorgen. Bedankt