Gran Canaria

Keuken Canarische eilanden

Keuken en voeding op Gran Canaria

De Canarische keuken of gastronomie bestaat uit traditionele gerechten van de Canarische eilanden. Ieder land heeft zijn eigen traditionele recepten wat je terugvind thuis bij de canarische bevolking, maar ook in de plaatselijke restaurants. De Canarische keuken is gezond met lekkere recepten. Ik neem u graag mee op een culinaire reis op de Canarische eilanden.

Voeding en producten van de Canarische keuken

Een eigen toets aan de inlandse keuken geven is belangrijk voor de cultuur van de zonnige Canarische eilanden en dus ook voor Gran Canaria. Ieder eiland zoals Tenerife, Fuerteventura of Lanzarote blijven in dezelfde lijn van recepten, en toch geeft ieder eiland nog een extra toets aan zijn eten en gerechten. Net als op het vasteland van Spanje staan pizza, pasta, paella, salades en tapas in het keuken kookboek van de Canarische keuken.

Eten met Latijns-Amerikaanse invloeden

Culturele invloeden van andere landen hebben bijgedragen aan de keuken en de gezonde voeding van vandaag op Gran Canaria. De eerste oorspronkelijke inwoners van de eilanden, de Guanchen hebben de recepten beinvloed met de Latijns-Amerikaanse keuken. Vooral de typische keuken uit Venezuela en Afrika hebben hun bijdrage geleverd. Lekkere recepten maar ook makkelijke recepten kenmerken deze zuiderse keuken.

Het belangrijkste voedsel uit de Canarische keuken is ook vandaag nog steeds Gerst. Deze gerst word geroosterd en dan gemalen tot bloem, de gekende Gofio. Ook andere gewassen zoals maïs en tarwe worden hedendaags gebruikt om Gofio te maken. Ook in Cuba, Dominicaanse republiek, Chili en nog veel andere Latijns-Amerikaanse landen vind je Gofio.

Gofio was reeds een belangrijk voedingsonderdeel in de keuken na de Spaanse burgeroorlog. De mensen stonden toen op rantsoen of zeg maar dieet. Gofio werd toen gemengd met water en suiker en dan gekneed in een zak van geitenvel.

Ontbijt op de Canarische eilanden

Vandaag word Gofio ook als een gezond ontbijt toegevoegd aan melk. In de Canarische keuken word Gofio net als maizena ook gebruikt voor het aandikken van soep en stoofschotels. Maar ook in desserts, ijs en sauzen. Denk maar aan pannekoeken, cake, brood, kortom je kan het bijna in alle keuken gerechten toepassen. Gofio is rijk aan vitaminen, mineralen, proteïnen en vezels.

Wat eten we vandaag ?

De inwoners van Gran Canaria en de naburige eilanden eten op een ander tijdstip dan bijvoorbeeld in België of Nederland. Van het ontbijt tot het avondeten gebeurt allemaal op een ander tijdstip.

Het ontbijt ( Desayuno ) nemen de Canariërs of Canarios meestal buitenshuis. Het ontbijt verloopt in twee delen. Om de vroege morgen te starten nuttigt men eerst een tas koffie met een croissant, een toast ( tostado ) of een Bollo.

Een Bollo bestaat uit verschillende variëteiten, net zoals bij ons de koffiekoek. Vanaf 10 uur s’morgens neemt men dan de tijd voor een steviger ontbijt. Tijd voor een belegd broodje ( Montado ), een belegd stokbrood ( Bocadillo ), of een toast over het algemeen met ham en kaas ( bikini ).

De lunch ( Almuerzo ) word zowel in Spanje als op de Canarische eilanden genomen tussen 13 uur en 15.30 uur, het tijdstip dat de meeste winkels sluiten voor de siesta. De lunch bevat kleine hapjes ( tapas ) zoals olijven, kaas, brood en nog andere ingrediënten. Als drank besteld men bier of wijn, maar ook frisdrank kan soms.

Koffie of thee hoort niet bij een lunch. Bij een lunch met een warme hoofdschotel word voordien soms een slaatje gegeten. Een lunch word afgesloten met zoete snoepjes.

Heb je geen grote honger op de middag, dan kan je van ieder gerecht of menu een kleine of halve portie bestellen, iets wat bij mijn weten enkel hier mogelijk is. Een dagschotel in een plaatselijk restaurant is op Gran Canaria nog steeds betaalbaar.

Het diner ( Cena ) Het diner of avondeten zal je een spanjaard of inwoner van de canarische eilanden nooit voor 21.00 uur zien nuttigen. Het zal zelfs veel later zijn, het is geen uitzondering dat het diner pas de keuken verlaat om 23 uur. Waarom is dat ? Door de sluiting van de winkels tijdens de namiddag, moeten veel mensen werken tot 21 of 22 uur. Inwoners die geen siesta hebben op hun werk, gaan na hun dagtaak en voor het diner meestal nog eerst een wandeling maken met het gezin, de familie of vrienden.

Dit kan gepaard gaan met het nuttigen van tapas en een glaasje wijn op een terras van een bar. Het diner is uitgebreid en er word dan ook in de keuken ruim de tijd genomen voor smakelijke recepten.

Canarios kiezen als drank bij het eten wijn of mineraalwater ( con gas = met koolzuur of bruisend ), ( sin gas = zonder koolzuur of niet bruisend ), frisdrank word minder gebruikt. De Canarische bevolking heeft een liefde voor gekruide en aromatische gerechten. Veel van deze kruiden worden geteelt op de eilanden maar ook geimporteerd. De meest gebruikte kruiden zijn ondermeer komijn, tijm, laurier, paprikapoeder, saffraan, oregano, peterselie, hierbahuerto, anijs en venkel.

Streekproducten als fruit, groenten, kaas en honing

Gran Canaria en de andere Canarische eilanden houden van streekproducten. Denk maar aan groenten en tropisch fruit dat voor een groot deel op de eilanden verbouwd worden mede mogelijk gemaakt door het geschikte klimaat. Denk maar aan tomaten, augurken, de typische zeer voedzame kleine bananen ( platano ), papaya, zoete aardappelen, mango, avocado, guave enz …

Dagelijks is er een vers aanbod aan vis op de openbare markt, de restaurants en hotels. Inheemse vissoorten uit de Atlantische oceaan zijn La Claca en La Vieja en zeker te proeven de Canarische kreeft. Maar ook gekende soorten vis als inktvis, octopus, paling, tonijn en makreel zijn maar enkele van de vele soorten vis die de zee rijk is rond de Canarische eilanden.

Druiven worden ook in grote aantallen geteeld op Gran Canaria. De druiven zijn zoet van smaak door de vele zonnige dagen. Diverse soorten van druiven worden gebruikt in de wijnteelt. De ecologische wijnbouw op het eiland geeft de extra energie aan de economie van Gran Canaria. Wijnbouw vind je ook Lanzarote, La Gomera, La Palma, El Hierro en Fuerteventura.

Deze verse en gezonde streekproducten kan je dagelijks kopen op de lokale markten, al dan niet overdekt. Ook vlees word vers aan de klanten aangeboden. Het vlees op Gran Canaria word ingevoerd uit Spanje of Zuid-Amerika. Toch is er ook lokaal vlees zoals konijn, geit en varkensvlees. Maar we mogen zeker niet de vleeswaren en worsten zoals de Chorizo de Teror vergeten.

Proeven van de artisanale producten geitenkaas, geitenmelk, schapenkaasschapenmelk en lekkere honing met of zonder rum ( Ron Miel ) uit het hart van het groene herbergzame Gran Canaria. Bent u een liefhebber van gegrilde sardienen dan kan ik u de restaurants in Sardina de Norte ten zeerste aanbevelen.

Op het eiland vind je tevens ecologische winkels die Bio- en streekproducten verkopen. Je kan in deze natuurwinkels over het algemeen alles kopen van verse ingrediënten voor de Canarische keuken. Het “El Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria” waakt erover dat alle normen voor de verkoop van biologische voedingsproducten, natuurproducten en organische producten worden nageleefd. 

Enkele adressen waar u natuurwinkels kan vinden op Gran Canaria.
La Batea Ecologica – Las Palmas – website
La Zanahoria – Las Palmas – website
La Tirijala – Telde – website
Sabe a Gloria – Santa Brigida – website
La Huertecilla de Ana – Las Palmas – website
De volledige lijst kan u hier downloaden.

Hotels serveren internationale keuken

Enkel in hotels en bars zijn ontbijt, lunch en de recepten voor het diner aangepast aan de toeristen. Wereldkeuken word in hotels met thema avonden afgewisseld. Zo is er regelmatig een Canarische avond, waarbij typisch Canarische gerechten uit de keuken worden geserveerd aan de gasten. Zo krijg je de kans om te proeven van Potaje Canario ( Canarische soep ), Papas Arugadas con Mojo ( gerimpelde aardappelen in de schil met rode of groene saus ), en nog veel meer allerhande lekkere en gezonde gerechten.

In de toeristische oorden kan je uw eten afwisselen met Mexicaanse, Japanse en Chinese restaurants. Genieten en proeven van de typische keuken met visgerechten kan in de meeste plaatselijke restaurants. Gran Canaria is een eiland, het is dan ook normaal dat er veel gerechten met vis op de menukaart staan.

Na vis recepten behoort vlees zoals geitenvlees, gevogelte, varkensvlees en konijn ook tot de dagelijkse voeding van de Canariërs. Kaas- schaal- en schelpdieren vergezeld van verse groenten, verse soep en stoofpotten staan ook in het kookboek als allerhande recepten van dagelijkse kost.

De eilandbewoners hebben tevens een voorkeur voor pikante gerechten en snacks zoals pepertjes met zout en brood, worden gretig verorberd bij een glas wijn. Nagerechten daar is de Canarische bevolking gek op. Het populairst is de Bienmesabe Canario. Dit heerlijke en smakelijke nagerecht is oorspronkelijk afkomstig van het eiland La Palma, en is ergens in het jaar 1926 ontstaan.  De speciale smaak zal meest veeleisende onder ons zeker kunnen bekoren. Bienmesabe is bereid met amandelen, eieren, suiker en citroen. Naar men zegt zou La Palma het meest culinaire eiland van de archipel zijn.

Specialiteiten in de keuken op de Canarische eilanden

Zoals ieder land hebben ook de Canarische eilanden hun specialiteiten in de keuken. De keuken op Gran Canaria is uitgebreid, ik ga u dan ook hieronder met de voornaamste specialiteiten van de canarische keuken laten kennismaken.
Conejo en Salmorejo : konijn dat een ganse nacht is gemarineerd.in rode wijn en kruiden.
Caldo de Pescado : Verse canarische vissoep
Mojo saus : Mojo Picón of Mojo Rojo, meestal gebruikt bij vleesgerechten en iets pikant. Mojo Verde is een zachte groene saus. Word aanbevolen bij visgerechten.
Papas Arrugadas : De aardappelen worden ongeschild gekookt en bestrooid met zout. Zeer lekker met Mojo saus.
Ensalada : Net zoals bij ons een lekker frisse saladeschotel.
Sancocho : Een lekker soep uit de canarische keuken. Vis, mojo, gofio en aardappelen.
Chorizo : Een typisch spaanse salami
Bocadillo : Een stokbrood belegd met vis, vlees en groeten
Heb je zelf nog lekkere recepten of typisch canarische gerechten, aarzel dan niet om het te melden via het contactformulier a canaria, no dude en reportarlo a través del formulario de contacto