Gran Canaria

San Fernando Gran Canaria

San Fernando: Authentiek Gran Canaria | Weg van de drukte

De zon brandt op mijn schouders terwijl ik door de gezellige straatjes van San Fernando wandel. De geur van versgebakken brood en gegrild vlees vermengt zich met de zilte zeelucht. Hier, weg van de drukte van de toeristische hotspots, ervaar ik de authentieke Canarische sfeer.

Authentieke huisjes met witte gevels in de stad San Fernando op GRan Canaria
Authentieke huisjes met witte gevels in de stad San Fernando op Gran Canaria
Foto Verschueren Eddy

San Fernando is geen doorsnee toeristenbestemming. Het is een bruisend stadje met een rijke historie en een eigen karakter. De inwoners begroeten me met een vriendelijke glimlach en maken graag een praatje.

Kameel als symbool van traditie en economie

San Fernando, Gran Canaria – De bewoners van deze Canarische stad eren de kameel, een dier dat een cruciale rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de economie van Gran Canaria.

Kamelen zijn in San Fernando een symbool van traditie en economie
Kamelen zijn in San Fernando een symbool van traditie en economie
Foto Verschueren Eddy

Het initiatief voor dit monument kwam van Pedro Franco, Francisco Jim├ęnez (“Paco el de los Camellos”) en ├üngel Ruiz Quesada, allen fervente liefhebbers van de Canarische tradities, cultuur en geschiedenis. Zij erkenden de belangrijke rol die kamelen speelden in de landbouw, bouw en, later, toerisme op het eiland.

Voor de onthulling destijds werden Vier kamelen, afkomstig van kameeldrijvers in Sub-Sahara Afrika, naar San Fernando gebracht. Familieleden van de ge├źerde kameeldrijver namen plaats op hun ruggen. Terwijl de burgemeester van San Fernando een lint doorknipten, onthulden de kamelen, vastgehouden aan linten die aan het doek waren bevestigd, het prachtige monument.

Shoppen in San Fernando

Ik begin mijn dag met een bezoek aan de Mercado Municipal. De markt barst van leven. Kraampjes vol met verse producten, lokale specialiteiten, handwerk en souvenirs vullen het plein. De kooplui roepen hun waren aan en onderhandelen met de klanten. Ik koop een paar heerlijke Queso de Flor de Guia, een specialiteit van Gran Canaria, en geniet van een verfrissend glas versgeperst fruitsap.

Overdekte Markt in San Fernando (Gran Canaria)
Overdekte Markt in San Fernando (Gran Canaria)
(Gesloten)

Maar helaas, na 40 jaar werd dit gemeentelijke marktgebouw in 2022 gesloopt om er een ultramodern nieuwe overdekte markt te bouwen. Het is dan ook voor mij afwachten hoe het nieuwe complex zal herrijzen.

Dit 40 jaar oude marktgebouw werd in 2022 gesloopt 
om er een ultramodern nieuwe overdekte markt te bouwen.
Dit 40 jaar oude marktgebouw werd in 2022 gesloopt
om er een ultramodern nieuwe overdekte markt te bouwen.

Na de markt ga ik shoppen in de Calle Partera Leonorita en de Avenida de Galdar. Hier vind je tal van winkels met kleding, schoenen, accessoires en souvenirs. De prijzen zijn beduidend lager dan in de toeristische gebieden. Ik scoor een paar unieke souvenirs voor thuis en geniet van de levendige sfeer op straat.

In 2019 werd een vergunnig goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum in San Fernando. De locatie van het nieuwe centrum is het lege perceel dat ooit werd bewoond door het oude Viajes Insular-gebouw, vlakbij de Mercadona en naast het Nilo-winkelcentrum. Het biedt toegang tot de GC500, Avenida de Galdar en Calle Alcalde Enrique Jorge.

Winkelen in de winkelcentra van San Fernando (Gran Canaria)
Winkelen in de winkelcentra van San Fernando (Gran Canaria)
Winkelen in de winkelcentra van San Fernando (Gran Canaria)
Winkelen in de winkelcentra van San Fernando op de Avenida de Galdar (Gran Canaria)
Foto Verschueren Eddy

Lunchen en Dineren

Voor de lunch strijk ik neer op een terrasje in het centrum van de stad. Terwijl ik geniet van een heerlijke tapa en een koel glas lokale wijn, heb ik een prachtig uitzicht over de stad.

Restaurant El Picoteo (San Fernando) 
Foto Emigreren Gran Canaria
Taverne El Picoteo (San Fernando)
Foto Emigreren Gran Canaria

Als de zon begint te zakken, maak ik een avondwandeling door de stad. De straatjes zijn nu verlicht met sfeervolle lampen en overal klinkt muziek. Ik geniet van de warme avondlucht en de ontspannen sfeer.

Voor het diner kies ik een gezellig restaurant in de Calle Partera Leonorita. Ik proef de heerlijke Canarische keuken, met verse vis, lokale specialiteiten en smaakvolle tapas. De avond sluit ik af met een traditionele Barraquito, een likeur met koffie, kaneel en citroenschil.

De Canarische keuken is superlekker en betaalbaar
De Canarische keuken is superlekker en betaalbaar

Op cultureel avontuur

In de middag bezoek ik het Casa Condal de San Fernando. Dit 18e-eeuwse herenhuis is nu een tentoonstellingsruimte waar je kunt kennismaken met de lokale geschiedenis. Ik leer over de oude tradities van Gran Canaria en bewonder de prachtige architectuur van het gebouw.

Casa Condal de San Fernando
Casa Condal de San Fernando
Kerk van Parochie San Fernando (Gran Canaria)
Kerk van Parochie San Fernando (Gran Canaria)

San Fernando heeft me verrast

Met een voldaan gevoel stap ik in de bus terug naar mijn hotel. San Fernando is niet wat ik had verwacht. Het is geen doorsnee toeristenbestemming, maar een authentieke Canarische stad met een eigen karakter. Hier heb ik de ware ziel van Gran Canaria ervaren.

Tips voor jouw bezoek aan San Fernando:

  • Geen auto nodig: San Fernando is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn diverse busverbindingen met Playa del Ingl├ęs, Maspalomas en andere plaatsen op Gran Canaria.
  • Gezellige sfeer: San Fernando heeft een gezellige en authentieke sfeer. Je kunt hier echt kennismaken met de lokale bevolking.
  • Perfecte uitstap: San Fernando is een ideale daguitstap vanuit Playa del Ingl├ęs of Maspalomas.
  • Overnacht: Er zijn diverse hotels en appartementen in San Fernando, voor ieder budget.
  • Eten en drinken: San Fernando heeft een gevarieerd aanbod van restaurants, tapasbars en caf├ęs. Proef zeker de verse vis, lokale specialiteiten en heerlijke tapas.

San Fernando is meer dan alleen een doorgangsweg. Ontdek dit charmante stadje en ervaar de authentieke Canarische sfeer!

Deel Jouw Ervaringen en Suggesties over San Fernando!

Ben je onlangs bij San Fernando geweest? We horen graag over jouw avonturen en aanbevelingen! Jouw inzichten helpen ons om onze toeristische pagina up-to-date te houden en te verbeteren. Of je nu een verborgen parel hebt ontdekt, een fantastisch restaurant hebt gevonden of tips hebt voor andere reizigers, jouw feedback is van onschatbare waarde. Deel jouw ervaringen en suggesties met ons verschueren.eddy@gmail.com en help anderen het meeste uit hun bezoek aan dit prachtige eiland te halen. Samen maken we de ultieme gids voor Gran Canaria!