Gran Canaria

Wijn op Gran Canaria

Wijn aan de rand van de Atlantische Oceaan

Wijn Gran Canaria, de Canarische eilanden mogen zich op het gebied van wijnen dankzij het microklimaat zeker laten meetellen. Genieten van het leven is het motto van de Canarische bevolking. Daar hoort dan ook iedere dag een glaasje wijn bij. De eerste wijnstok werd op Gran Canaria geplant door de Spanjaarden in 15 de eeuw. De eerste wijn die werd geexporteerd was de Malvasia of Canarias.

Op het eiland zijn ongeveer 60 wijnkelders of in het spaans “Bodega“. Sommige hiervan beschikken over een museum en een wijn winkel waar je kan proeven “Cata de Vino“. Zes van de wijnhuizen bevinden zich op de wijnroute.

De wijnroute loopt langs San Bartolomé, Tejeda, Teror, San Mateo, Valsequillo, Gáldar en Santa Brigida. Ze bevinden zich in het gebied Bandama en Monte Lentiscal. Het best bewaarde erfgoed van de wijn productie op het eiland bevind zich in deze streek.
De meest voorkomende druiven rassen en variëteiten op Gran Canaria zijn Listán Negro ( de blauwe druif ), Negramoll, Tintilla en Malvasia Negra ( Muskaatdruif ). In witte wijnen heb je Listán Blanco, Vijariego, Muscat, Malvasia, Gual, Marmajuelo y Pedro Ximénez.

Wijngaard op Gran Canaria

De wereldbekende Franse, Italiaanse of Duitse wijnen gebruiken andere druivensoorten. Een Muscat druif, een Pinot Grigio, een Merlot, Riesling of Sauvignon Blanc zal je niet snel vinden in de Canarische wijn industrie.De druiven op Gran Canaria worden nog steeds geoogst met de hand. De wijngaarden bevinden zich meestal in de valleien en op hellingen net zoals in de Moezel in Duitsland.

Canarische wijnen samen sterk

Canarische wijnen zijn minder bekend bij wijnkenners. Toch kunnen deze soorten wijn zich best plaatsen tussen de wereldwijnen zoals de italiaanse Prosecco of de Barolo, de Spaanse mousserende wijn uit Catalonië, Arragon en Rioja en de Riesling wijnen uit Duitsland. Frankrijk met ondermeer de Bordeaux wijn, of de Bourgogne en de Champagne zijn allemaal gekende wijngebieden die samen met de Italiaanse en Spaanse wijn de concurrentie aangaan met de Canarische wijn.

Of de Franse, Duitse, Italiaanse of Afrikaanse wijn beter is dan de Canarische wijn, dat laat ik aan u over want smaken verschillen. Ik denk dat het verschil hem enkel zit in het aantal hectares beplante wijnstokken van het wijngebied. Op gebied van smaak kan de wijn van de Canarische eilanden net zo goed smaken dan de wereldbekende soorten.

Wijn met een rijke geschiedenis

Wijnhuis Plaza Perdida heeft een rijke geschiedenis van twee eeuwen. Dit wijnhuis dat al generaties lang word overgedragen binnen de familie, heeft jaarlijks een wijnproductie van 20 000 flessen. Wijnstokken van 100 jaar oud, de oude wijnmakerij uit de 18 de eeuw en de kwaliteit van “Plaza Perdida” hebben bijgedragen aan dit succesverhaal.

Wijnen van Gran Canaria

De wijnvelden van 8 hectare strekken zich uit binnen het prachtige landschap van Gran Canaria. Hier weet men u alles te vertellen over het wijnmaken, van de wijnstok tot het bottelen op de fles. De wijnmakerij bevind zich aan de noordoostelijke zijde van de Bandama krater die zich situeert in het gebied van Monte Lentiscal. website

Andere gekende huizen voor de productie van wijn zijn Dominguito, Viña Angoã, Monte Bandama, Lelies en Mondalón. Een gebied van 224 hectare wijngaarden word gecontroleerd door de Denominación de Origen Gran Canaria

Het wijnhuis van Tunte of “La Bodega Las Tirajanas” behaalde in 2013 – 2014 een record oogst met een historische productie record van 120 000 flessen wijn. Deze fantastische aromatische wijn zal verkocht worden onder de naam “Las Tirajanas Crianza“.

Welke wijnen van Gran Canaria zijn te koop ?

Rode wijnen : Agala Tradicional, Agala Vieriego Barrica, Caserío del Batán, Los Lirios, Mogarén, Mondalon, Monte Roca Barrita, Viña Montealto, Viña Tabaiba, La Montaña, Señorio de Agümes, Caletón Ecológico

Witte wijnen : Agala, La Montaña, Mondalon, Plaza Perdida, Señorio de Agüimes, Señorio de Agüimes Malvasía, Viña Montealto, Viña Tabaiba, Agala – Blanco Seco, Mondalon Dulce

Rosé wijnen : Agala – Rosato

Meer info en aankoop van de wijnen op de volgende websites : Gran canaria Gourmet, Vino Gusto, Vino Agala

Santa Brigida en het Wijnmuseum

Santa Brigida is één van de gekende wijnstreken op het Canarische eiland. Santa Brigida situeert zich in het binnenland van Gran Canaria. Bent u als reiziger geinteresseerd in wijncultuur, dan is een bezoek tijdens uw vakantie aan Santa Brigida zeker aanbevolen. Gran Canaria heeft reeds een lange traditie bij de productie in de wijnbouw.

Casa del Vino in Santa Brigida

De Canarische eilanden produceren verschillende soorten wijnen, rode en witte wijn, fruitig en aromatisch. Allemaal van een hoge kwaliteit. In deze gemeente vind je meer informatie in het “Huis van de Wijn” ( Casa del Vino ).

Hier kan je proeven van de soorten wijn die op het eiland verbouwd worden. Heb je honger dan kan je heerlijk eten in het restaurant van Casa del Vino. Een tentoonstelling brengt u dichter bij de geschiedenis van de wijnproductie en export op het eiland. Ieder jaar tijdens de maand november worden er in Santa Brigida verschillende feesten georganiseerd, waaronder de “Nacht van de Wijn“. website

Museum Huis van de Wijn ( Casa Museo del Vino )
Federatie van de Wijn Sector van Gran Canaria (VINIGRAN) 
Adres: C / Calvo Sotelo 26, 35300 – Santa Brigida 
Telefoon (+34) 928 644 484
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 14: 00 uur. Gratis toegang. Alle bezoeken van meer dan 10 personen moeten van tevoren geregeld worden.

Openbaar vervoer : Bus nr 301 Las Palmas (Sta Catalina ) – Santa Brigida / Bus nr 302 Las Palmas – Santa Brigida / Bus nr 311 Las Palmas – Santa Brigida. Verder nog bus nrs 303 / 305 / 307. Prijs traject +/- 1.65 € per persoon.
Vanuit het zuiden van het eiland moet u steeds eerst de bus nemen naar Las Palmas.

La Tasca del Vino ( Restaurant )
Openingsuren :. dinsdag tot donderdag 13:00-23:00 uur 
Vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 24:00 uur. Zondag 13:00-17:00 uur. 
Sluiting keuken (17:00-20:00 uur.) 
Gesloten op maandag. 
Restaurant gespecialiseerd in de Canarische keuken, kaasschotels, wijn DO de Gran Canaria, traditionele desserts. Groep menu’s. Tuin met terras, binnen en buiten dineren, voorbehouden (40 pax max) 
Telefoon reserveringen: (+34) 928 644 484 (vanaf 12:00 uur.)

Wijnwinkel
Openingsuren : Maandag tot vrijdag van 10:00 tot 14:00 h.
Gastronomische producten Gourmet de Gran Canaria, ambachtsproducten, geschenken en nog veel meer is te koop.

Ontdek alles over Canarische wijn op de wijnroute

Wijnroute & Botanische Tuin
Trip Gran Canaria organiseert één maal per week een trip langs de wijnstreek en de grootste botanische tuin van Spanje. Bandama, Santa Brigida en Las Palmas de Gran Canaria word bezocht. De rondrit duurt ongeveer 4 uur.

De gids vertelt u in het spaans en engels alle belangrijke details. Andere talen zoals duits, russisch of frans zijn mogelijk bij een groepsbezoek en op afspraak. Wijn proeven hoort er vanzelfsprekend ook bij.

Dag van de excursie : Donderdag
Prijs : Volwassenen 35 € / Kinderen tot 14 jaar 12 €
Vertrek : 9.30 ( u word opgehaald aan het hotel of plaats van afspraak ) – website voor info