Gran Canaria

Tejeda & Roque Nublo

Tejeda in het echte hart van Gran Canaria

Waarschijnlijk heb je de vorige pagina “Het binnenland” al gelezen. Het interne ontdekken van dit eiland vraagt veel meer dan √©√©n webpagina. Vanaf hier neem ik u verder mee naar het hart van Gran Canaria. Vergeet zeker je fototoestel en videocamera niet als je naar Tejeda gaat.

Dorpje Tejeda op het eiland Gran Canaria
Dorpje Tejeda op het eiland Gran Canaria

Het dorpje Tejeda is wellicht √©√©n van de kleinste dorpjes op het zonnige vakantie eiland. Het dorp ligt op 1000 meter boven de zeespiegel en is hierbij het hoogstgelegen deel van Gran Canaria. Het dorp Tejeda kenmerkt zich door de witte huisjes omgeven door amandelbomen. Ook hier vind je enkele winkels waar je streekproducten kan kopen. De specialiteit is marsepein met honing en amandelen.

Tejeda is wel klein, maar de omgeving is √©√©ns zo groot en prachtig. Het bekendste is “Cruz de Tejeda”. Deze publiekstrekker bevind zich ten noorden van het dorp. Het stenen kruis staat op een hoogte van ongeveer 1500 meter. U bevind zich hier op het Cumbre bergmassief. Net zoals alle wegen leiden naar Rome, leiden hier alle wegen naar Cruz de Tejeda.

Cruz de Tejeda

tejeda-oude-foto

Aan het Cruz de Tejeda zijn ze het gewoon om toeristen te ontvangen. Er is dan ook veel animatie zoals een tocht op een ezel, wat kinderen zeker zullen appreci√ęren. In het hart van deze publiekstrekker zijn er winkels en kramen waar je souveniers en streekproducten kan kopen.

Vooral de lekkere artisanale berghoning moet je zeker is proberen, deze honing is goed voor het hart en de gezondheid. Zin in een kopje koffie, een lokale specialiteit zoals kaas of een snack, of wil je liever tafelen in een restaurant, het is er allemaal.

U zal merken dat het uitzicht op dit punt prachtige panoramische beelden geeft. Bij mooi weer kan je de “Pico de las Nieves” zien met een hoogte van bijna 2000 meter. Als je veel geluk hebt kan u het eiland Tenerife opmerken. Ook op Gran Canaria kan het weer in het hooggebergte snel veranderen. Het ene moment kan het zonnig en warm zijn, het andere moment kan je beter een warme trui voorzien.

Roque Nublo

Op het zelfde grondgebied van Tejeda is er misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland, Roque Nublo. Deze monoliet is met een hoogte van 80 meter een natuurfenomeen ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De rots kenmerkt zich door prachtige contrasterende kleuren. Vanaf Cruz de Tejeda heb je een prachtig panoramisch uitzicht op deze wereldbekende rots. Roque Nublo ligt op een hoogte van 1813 meter. Kom je met de auto dan is er parking voorzien.

Een wandeling tot aan Roque Nublo vanaf de parking moet je al snel tellen op een half uur klimmen. Boven op Roque Nublo is het uitzicht over Gran Canaria ongelooflijk mooi. Als er geen bewolking is kan je “El Teide” op Tenerife zien.

Boven op één van misschien wel de mooiste bezienswaardigheden van het eiland lijkt het of je de hemel kan aanraken. Wat opvalt buiten het klikken van fototoestellen is de stilte. Voorzie u alvast van goede schoenen, water en een trui voor als het weer minder goed is.

Wandelen en geschiedenis in Tejeda

Tejeda en omgeving is gekend bij wandelaars, mountain bikers en bergbeklimmers. Het landschap rondom Tejeda is dan ook adembenemend, laat het zeker niet aan je hart komen om een korte of lange wandeling te maken. Sommige van de wandelpaden zijn al eeuwen oud. De originele wandelpaden zijn nog van de vroegere inwoners ( Guanchen ) van het eiland.

Fanaten van natuur en geschiedenis komen ruim aan hun trekken. De omgeving van Tejeda is omgeven door maisvelden, boomgaarden en groentekwekerijen en zeker niet te vergeten de amandelbomen. De geschiedenis liefhebbers kunnen archeologische overblijfselen zoals grotten, graven en rotstekeningen ontdekken.

Museums en de geschiedenis van Tejeda

In het dorp Tejeda zelf zijn er twee museums en een informatief centrum zoals “Museo de Esculturas Abraham C√°rdeneswaar je ondermeer beeldhouwwerken, een tentoonstellingsruimte, schilderijen en fotografie kan bezichtigen. De beeldkunsten zijn van een beeldhouwer afkomstig uit Tejeda.

Dit museum is dagelijks geopend. Het andere museum is een “Etnografisch museum waar u een mooi beeld krijgt van de rijke geschiedenis van Tejeda en omgeving. Dit museum is gesloten op maandag. Zijn geneeskrachtige planten voor u een hobby dan kan ik zeker het “Centro de Plantas Medicinales” aanbevelen. Dit centrum heeft een siertuin, kruidentuin en je kan er proeven van kruidenthee en koffie.

Praktische informatie

In het weekend kan het zeer druk zijn in Cruz de Tejeda. Toeristen en inwoners komen dan massaal naar het hart van Gran Canaria. Wens je √©√©n of meerdere nachten te verblijven in deze prachtige natuur dan kan je terecht in het “Parador de Cruz de Tejeda“. Dit hotel of pension heeft een panoramisch uitzicht en een spa. Het restaurant serveert typische Canarische gerechten. Tejeda ontdekken kan ook met √©√©n van de vele begeleide excursies op Gran Canaria.

Cruz de Tejeda is bereikbaar met de auto, de fiets maar ook met het openbaar vervoer. U komt in Tejeda met bus nr 303, 305 vanaf Las Palmas of bus nr 18 vanuit Maspalomas.