Gran Canaria

Evenementen en Festivals op Gran Canaria

Evenementen en Festivals

Gran Canaria is niet enkel zon en strand maar ook veel evenementen. Als je op vakantie bent op Gran Canaria dan wil je soms ééns iets anders dan zonnen. Daarom worden op het ganse eiland Gran Canaria geregeld allerlei evenementen georganiseerd. Denk maar aan wandeltochten, de kleurrijke wintereditie van de Gay Pride, sport evenementen, carnaval, drie koningen en nog veel meer

Op deze pagina plaats ik zoveel mogelijk evenementen van het eiland Gran Canaria. Hebt u zelf nog suggesties en foto’s, stuur mij dan uw bericht aub. Bedankt

Festivals en evenementen op Gran Canaria

Fiesta del Almendro en Flor

Naar jaarlijkse traditie wordt tijdens de maand februari het “Fiesta del Almendro en Flor” of in het nederlands het “Amandelbloesem Festival”. georganiseerd op Gran Canaria.
Datum :maand Februari
Locatie evenementen : Plaza de Tunte in San Bartolomé de Tirajana
Locatie evenementen : Tejeda

Maspalomas Pride

Jaarlijks word op Gran Canaria Europa’s grootste Gay Pride georganiseerd. Dit evenement heeft ieder jaar plaats in de maand mei. Een week lang zijn er tal van evenementen zoals party’s, boottochten, live shows met internationale artiesten en nog veel meer.

[showad block=1]Meer dan 100.000 bezoekers komen ieder jaar weer terug naar dit evenement. Het volledige programma kan je lezen op de website. Het hart en start van de Gay parade bevind zich in het Yumbo Shopping Center. Op de slotdag is er een fantastische Internationale Gala Show afgesloten met een al even uniek vuurwerk.
Datum : maand Mei
Gay Pride : start om 15.30 uur
Internationaal Gala Show : start van 19.00 tot 02.00 uur
Locatie evenementen : Maspalomas – Playa del Inglés ( website )

Dia de Canarias

Ieder jaar vieren de Canarische eilanden hun nationale feestdag (Dia de Canarias).
Op alle eilanden zijn er dan tal van feesten in dorpen en steden. Dia de Canarias is voor de inwoners een dag waarop tradities, folklore, gastronomie en sporten extra beleefd worden.
Datum : 30 mei
Locatie evenementen : overal op het eiland
(Foto Marco Aurelio Pérez Sanchez – Alcalde de SBT)

Fiesta del Queso

Ieder jaar in de maand mei word in Santa Maria de Guia de kaasfeesten georganiseerd. Tijdens dit volksfeest met veel dans, muziek en kaasproeverijen kan je kennis maken met de Queso de Flor de Guia. Vooral de kaasmakerij van Cortijo de Caideros is gekend in de streek.
Datum : maand Mei
Locatie evenementen : Santa Maria de Guia

Fiesta del Queso kaasfeesten op Gran Canaria

Zumba op het strand van Playa del Ingles
Zumba en Fitness op het strand van Playa del Ingles. Deze evenementen vind plaats tijdens de zomermaanden. Start evenementen vanaf 09.00 uur tot 10.00 uur
Datum : maanden juni, juli, augustus en september
Locatie evenementen : Shopping Center Anexo II ( gelegen aan de rotonde van het strand van Playa del Ingles )Wind & Waves Festival
De liefhebbers van windsurfing mogen uiteraard dit jaarlijks evenement niet missen. Het Wind & Waves Festival is wereldwijd gekend bij surffanaten. Maar ook voor niet surfers is het zeker de moeite waard om te gaan kijken. Download hier de flyer
Datum : maand Juli
Locatie evenementen : Pozo Izquierdo

Wind and Waves Festival op Gran Canaria

Fiesta de la Traida del Aqua

Dit evenement of feest van het water word gehouden tijdens de eerste twee weken van augustus. Tijdens dit feest is er ene grote toestroom aan lokale bewoners en toeristen. Het feest is ontstaan 30 jaar geleden. Het was de gewoonte om water te gaan halen uit de sloot door de lokale jeugd en dan in aarden kannen te vervoeren. Dit festival kan ik u zeker aanbevelen, het is een interessant festival voor toeristen.
Datum : maand Augustus
Locatie evenementen : Telde – Lomo Magullo 

Fiestas de San Lorenzo

Dit evenement van San Lorenzo heeft plaats de 2 eerste weken van augustus. Er zijn tal van exposities, spektakels en evenementen. De opening van het feest gebeurt met een viering in de kerk Iglesia Parroquial.

Vanaf dan zijn er dagelijks activiteiten als dans, muziek en sport. Op 15 augustus worden de feesten traditioneel afgesloten met een prachtig vuurwerk. Het hele programma is steeds verkrijgbaar op de toeristische diensten.
Datum : maand Augustus
Locatie evenementen : Las Palmas

La Aldea San Nicolas

Tijdens de maanden augustus en september zijn er verschillende feesten in La Aldea San Nicolas. Bedevaart, eucharistievieringen en markten worden bijna dagelijks georganiseerd. Vooral de Fiesta del Charco mag u niet missen.
Datum : maanden augustus en september
Locatie evenementen : San Nicolas de Tolentino

Fiestas de Las Marias
Het Mariafeest is een belangrijke feestdag op Gran Canaria. Ieder jaar word dit feest georganiseerd in de gemeente Guia. Het derde weekend van September is de gemeente Guia één groot feest. Dit evenement is reeds ontstaan in 1811.

De geschiedenis zegt dat de inwoners aan de Maagd Maria ieder jaar een offer brengen met takken die ze aan de voeten leggen van het Mariabeeld. Het offer brengen de inwoners om de velden te verlossen van sprinkhanenplagen. Trommels, muziek en een optocht maken één groots feest.
Datum : maand September
Locatie evenementen : Guia ( Gran Canaria )

Festival Costa Norte

Ieder jaar heeft het festival of feest van Costa Norte ( Noordkust van Gran Canaria ) plaats.
Dit feest word georganiseerd in Villa de Moya. Moya is een deelgemeente van de provincie Las Palmas. Bovenop een rotswand staat de kerk van Moya “Nuestra Señora de la Candelaria“. Vanop de rotswand kijk je op de “Barranco de Moya”

Het feest Costa Norte heeft plaats op het laatste weekend van SeptemberEr is een ambachtenmarkt, een surfkampioenschap en nog veel andere activiteiten zoals zumba, fitness, theater en nog veel meer.
Datum : maand September
Locatie evenementen : Villa de Moya, El Pagador, El Altillo ( Gran Canariawebsite 

Traia del Gofio y Agua
Ieder jaar heeft het feest ter ere van Gofio en het Water plaats tijdens de maand September. Reeds meer dan 39 jaar word het feest georganiseerd ter ere van de Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans van Agüimes. Een kolonne wagens getrokken door ezels en geladen met water en gofio rijd dan door de straten van de gemeente vanaf de molens van Lolita en Ananias. Het feest dat veel toeristen lokt, heeft plaats tijdens de avonduren. Muziek en dans met ondermeer Chácaras en drums geven het feest een extra dimensie.

De deelnemers aan de optocht en het feest zijn gekleed in de traditionele kledij zoals zwarte of grijze broek met wit hemd en zwarte sjaal, de dames een zwarte rok met short. Op het dorpsplein is er na de optocht een groot volksfeest met veel live muziek en een dj tot in de late uurtjes.
Datum ; laatste zaterdag van September
Locatie evenementen : Agüimes – Gran Canaria

Fiesta de la Manzana op Gran Canaria

Fiesta de la Manzana

Ieder jaar tijdens het eerste weekend van de maand oktober vind het “Feest van de Appel” ( Fiesta de la Manzana ) plaats. Tevens word die dag ook de incarnatie van Onze-Lieve-Vrouw gevierd.

De vooravond van het grote feest komt de plaatselijke bevolking in traditionele klederdracht op straat. Zij eren dan de Maagd Maria met streekproducten. De feesten starten op vrijdag om 21.00 uur met een Folklore festival.
Datum : maand Oktober
Locatie evenementen ; Valleseco – Plaza-Municipal de Valleseco
Website

Gran Canaria Walking Festival

Ieder jaar is het evenement “Gran Canaria Walking Festival” in de maand november. De feesten worden geopend met folklore, proeven van typisch canarische gerechten, muziek en dans. Het totale programma en routes kan je lezen op de speciale website.
Datum : maand November
Locatie evenementen : Casa del Vino / Santa Brígida

Prueba Campeonato de Velocidad
Voor motor liefhebbers is er ieder jaar in de maand oktober de “Trofee Gran Canaria
Een kampioenschap voor snelheid van motoren
Er zijn verschillende categorieën. De wedstrijd word georganiseerd door CCV Moto Boxes.
http://www.ccvmotoboxes.com/inscripcion
Datum : maand Oktober
Locatie evenementen : Circuit van Maspalomas

Maspalomas Gay Pride Winter op Gran Canaria

Maspalomas Gay Pride – Wintereditie

Ieder jaar word in Maspalomas de Gay Pride georganiseerd. Ook tijdens de wintermaanden is er een speciale wintereditie van deze kleurrijke parade tijdens de maand November. De winter editie word georganiseerd door ProGay. Het Yumbo shopping center zal drie dagen gevuld zijn met tal van internationale artiesten zoals Baccara, Alcazar en nog vele anderen. Het feest gaat verder met Drag shows. Entertainement is verzekerd. Website
Datum : 2de week maand November
Locatie evenementen : Winkelcentrum Yumbo – Playa del Ingles

ARC – Rally for Cruisers

Ieder jaar tijdens de maand november word op Gran Canaria de wedstrijd “Atlantic Rally for Cruisers” georganiseerd. Dit is s’werelds grootste Transatlantische zeilwedstrijd. Honderden zeiljachten vertrekken vanuit Las Palmas de Gran Canaria richting de Caraïben.

Het eindpunt van deze race is Santa Lucia in het Caribisch gebied. De beste zeilers ter wereld nemen deel aan deze prachtige zeilwedstrijd. De oversteek zelf duurt ongeveer 21 dagen. Vanaf begin november komen de boten aan in Las Palmas. Er zijn dan dagelijks activiteiten en evenementen rond dit sportgebeuren.
Datum : maand November – website
Locatie evenementen : Haven Las Palmas – Gran Canaria

Vuelta Cicloturista – Gran Canaria

Ieder jaar heeft midden december onder aangename winter temperaturen op Gran Canaria de “Vuelta Cicloturista” plaats. Costa Mogán is dan 2 weken lang de plaats voor het wielertoerisme. Mede door de prachtige landschappen en uitstekende routes is het een echte aanrader. De deelnemers komen uit alle landen. Leeftijd is ook geen probleem, enkel de passie voor het fietsen is hoofdzaak. Inschrijven kan gedurende het hele jaar in Hotel Cordial Mogán Playa.
Datum : maand December – website
Locatie evenementen : Hotel Cordial Mogán Playa

Internationaal Toerisme Forum
Het is het tweede jaar dat Gran Canaria dit forum ( Foro Internacionales de Turismo ) organiseerd. Het forum heeft tot doel om discussies en ervaringen op gebied van het toerisme te delen. Nieuwe technologiën, producten en toeristen die veeleisender worden. Dat zijn allemaal punten die besproken moeten worden. Door zijn ervaring van 50 jaar toerisme op Gran Canaria is deze plek uitstekend geschikt voor het Internationaal Forum Toerisme
Datum : maand December
Locatie evenementen : ExpoMeloneras – Maspalomas / Costa Canaria – Gran Canaria

Dia de Santa Lucia op Gran Canaria

Een jaarlijks festival dat tijdens de winter in December word georganiseerd. Het historische feest van de patroonheilige Santa Lucia, word gevierd op het vaste land van Spanje en de Canarische eilanden maar in hoofdzaak in Santa Lucia op Gran Canaria. Het is een groot traditioneel feest wat steeds veel interesse vertoond bij toeristen en duizenden pelgrims. Op de feestdag zijn er voornamelijk veel Scandinavische toeristen aanwezig. De Zweden nemen speciaal hun vakantie deze periode op Gran Canaria om het symbool Lucy te zien.

Dia de Santa Lucia op GRan Canaria

De feesten in Santa Lucia gaan samen met typische producten en gerechten zoals “El Mejunje“, een drank speciaal gebrouwen voor het feest in Santa Lucia de Tirajana. De maag word verwend met Canarische gastronomie zoals op steen gebakken brood, olijven, kaas en uiteraard de gekende “Papas Arrugadas con Mojo“.

Op de laatste dag, op zondag is er de Bedevaart van de Labradors. Deze bedevaart in het teken van de “Canarische Labrador” heeft diepe wortels in de geschiedenis van Santa Lucia. Er word dan veel aandacht besteed aan traditionele en folkloristische aspecten. De maandag ( Dia Virgen del Rosario ) is een dag om te ontspannen na de vele feestelijkheden.
Datum : maand December
Locatie evenementen : Santa Lucia de Tirajana – Gran Canaria

Zandsculptuur Festival – Las Palmas

Ieder jaar in de maand december heeft op Playa de las Canteras het zandsculptuur festival plaats. Internationale beeldhouwers tonen steeds weer hun kunsten met zand. Ieder jaar is er een ander thema. Ieder jaar brengen de kunstenaars een ander thema. Gemiddeld zeven kerststallen worden uitgebeeld op 2000 vierkante meter. Het is de traditie dat tijdens de eindejaarsperiode en kerstmis de geboorte van Christus word uitgebeeld.
Datum : maand December
Locatie evenementen : Playa de las Canteras – Las Palmas

Zandsculptuur tijdens de kerstperiode in Las Palmas op Gran Canaria

Kerstmis en nieuwjaar op Gran Canaria

Ook op een zonnig en warm eiland word Kerstmis gevierd. Je hebt één voordeel, het zal hier niet sneeuwen en niet vriezen. Kerstmis en Nieuwjaar onder de zon is dan ook waarvoor je naar Gran Canaria komt.

Kermis met attracties, muziekfestivals, shows, sport evenementen, kerstmarkten met ambachten en natuurlijk veel eten en drinken.

Bijna in ieder dorp, gemeente of stad op het eiland word tijdens de maanden december en januari wel iets georganiseerd rond kerst en de nieuwjaarsperiode.
Van oud op nieuw met een groot vuurwerk op het strand en het water met aansluitend live muziek van lokale groepen. De eindejaarsvieringen (Nochevieja ) gaan gepaard met een gezellig samenzijn in een restaurant. Klokslag om 12 uur s’nachts bij de overschakeling van het oude naar het nieuwe jaar, is het de bedoeling dat u traditiegetrouw zoveel mogelijk druiven eet bij iedere klokslag. Druiven brengen volgens de bevolking van de Canarische eilanden geluk in het leven.

Datum : maand December en Januari
Locatie evenementen : Plaza Santa Ana – Las Palmas – 21.00 uur

De Drie Koningen vieren hun feestdag in januari op Gran Canaria

Drie Koningen op Gran Canaria

Melchior, Gaspar en Baltasar, de drie koningen vieren in januari hun feestdag. Drie koningen, ofwel “De Drie Wijzen uit het Oosten” is een christelijke feestdag die ieder jaar op 5 januari word gevierd.
De koningen worden verwelkomd bij hun aankomst aan de Cruise terminal Santa Catalina in de haven van Las Palmas.

Talrijke activiteiten voor de allerkleinsten en de iets grotere kinderen worden dan georganiseerd. De kinderen geven dan aan de Drie Koningen en de leden van het koninklijk hof hun zelfgemaakte kaarten.

De grote optocht door de straten van verschillende gemeenten, dorpen en steden van Gran Canaria heeft plaats op 5 januari. De optocht is vooral voor kinderen maar ook voor de volwassenen één groot feest. Vooral de Drie Koningen of majesteiten verwelkomen al rijdend op hun kamelen de menigte mensen. Ze zijn uitgedost in prachtige kleurrijke oosterse kleding. Meer dan 20 praalwagens vergezeld van dans en muziek kleuren de straten. Tijdens deze feesten zijn er speciale bussen en uurregelingen voor het openbaar vervoer.
Datum : maand Januari
Locatie evenementen : Las Palmas, San Fernando, Arguineguin, Maspalomas en nog veel andere locaties op het eiland.

Regelmatig zal ik op deze pagina nieuwe carnavals evenementen toevoegen. Alle suggesties zijn welkom via het contactformulier. Nog meer info op de carnavals pagina

Evenementen en feesten tijdens uw vakantie op Gran Canaria zijn er bijna dagelijks. Hebt u er ook al is aan gedacht om ergens op het eiland een wekelijkse openbare markt te bezoeken. Ontdek de plaatselijke markten, vol van energie en misschien het belangrijkste de prijzen. Het is er goedkoop en je vind er lokale verse producten, voedingswaren, kleding, schoenen en nog veel meer. Klik vlug hier voor de datums van de markt in uw buurt.