Gran Canaria

Evenementen en Festivals op Gran Canaria

Evenementen en Festivals

Gran Canaria is niet enkel zon en strand maar ook veel evenementen. Als je op vakantie bent op Gran Canaria dan wil je soms √©√©ns iets anders dan zonnen. Daarom worden op het ganse eiland Gran Canaria geregeld allerlei evenementen georganiseerd. Denk maar aan wandeltochten, de kleurrijke wintereditie van de Gay Pride, sport evenementen, carnaval, drie koningen en nog veel meer

Op deze pagina plaats ik zoveel mogelijk evenementen van het eiland Gran Canaria. Hebt u zelf nog suggesties en foto’s, stuur mij dan uw bericht aub. Bedankt

Op het eiland Gran Canaria worden heel wat feesten en festivals georganiseerd
Op het eiland Gran Canaria worden heel wat feesten en festivals georganiseerd

Amandelbloesemfestival van Tejeda

Elk jaar in februari brengen de festiviteiten als het Amandelbloesem Festival (Fiesta del Almendro en Flor) op het eiland Gran Canaria massa’s mensen samen, die getuige willen zijn van dit ongelooflijke schouwspel van de natuur. De witte bloemen nemen het landschap over, en kondigen de komst van de lente aan. Het feest combineert ambachten en folklore.
Datum :maand Februari
Locatie evenementen : Plaza de Tunte in San Bartolomé de Tirajana
Locatie evenementen : Tejeda

Het Amandelbleosem Festival in het dorp Tejeda op Gran Canaria
Foto Traveler
Het Amandelbleosem Festival in het dorp Tejeda op Gran Canaria
Foto Traveler

Maspalomas Pride

Jaarlijks word op Gran Canaria Europa’s grootste Gay Pride georganiseerd. Dit evenement heeft ieder jaar plaats in de maand mei. Een week lang zijn er tal van evenementen zoals party’s, boottochten, live shows met internationale artiesten en nog veel meer.

Maspalomas Pride (Gran Canaria)
Maspalomas Pride (Gran Canaria)

Meer dan 100.000 bezoekers komen ieder jaar weer terug naar dit evenement. Het volledige programma kan je lezen op de website. Het hart en start van de Gay parade bevind zich in het Yumbo Shopping Center. Op de slotdag is er een fantastische Internationale Gala Show afgesloten met een al even uniek vuurwerk.
Datum : maand Mei
Gay Pride : start om 15.30 uur
Internationaal Gala Show : start van 19.00 tot 02.00 uur
Locatie evenementen : Maspalomas – Playa del Ingl√©s ( website )

Dia de Canarias

Ieder jaar vieren de Canarische eilanden hun nationale feestdag (Dia de Canarias).van de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden. Het is sinds 1982 dat de eerste zitting van het Parlement van de Canarische Eilanden plaatsvond. Dat wil zeggen, de vergadering die de vereniging van de hele archipel onder een door de Canarische Eilandbewoners gekozen zelfbestuur met zetels in de hoofdsteden van de twee dichtstbevolkte eilanden, Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife, officieel maakte.

Dit culturele festival verwijst naar de intense, bijzondere en kleurrijke Canarische identiteit. Daarom vinden er artistieke en sociale activiteiten plaats met folkloristische muziek en sporttentoonstellingen, spelletjes zoals de Luchada, de Vela Latina, de palo of de garrote… Ook de onnavolgbare Canarische gastronomie ontbreekt nooit, zoals aardappelen met mojo of gofio.
Datum : 30 mei
Locatie evenementen : overal op het eiland

Dia de Canarias of Nationale Feestdag van de Canarische Eilanden
Dia de Canarias of Nationale Feestdag van de Canarische Eilanden
Fiesta Del Queso (Kaasfeesten) in Santa Maria de Guia op Gran Canaria
Fiesta Del Queso (Kaasfeesten) in Santa Maria de Guia op Gran Canaria

Kaasfestival (Festival del Queso)

Ieder jaar word het laatste weekend van april in Santa Maria de Guia het kaasfestival in de oude binnenstad georganiseerd. Het eerste weekend van mei in Monta√Īa Alta, is een van de evenementen met de grootste toeristische belangstelling van de gemeente en ontvangt het grootste aantal bezoekers. Duizenden mensen komen om te genieten van dit festival waar folklore, tradities en ambachten, gastronomie en natuurlijk Queso de Flor de hoofdrolspelers zijn.

Het Kaasfestival is het bewijs van de diepgewortelde kaasmakerijactiviteit in het gebied. Het ontstond in 1977 als initiatief van de bewoners van de wijk Monta√Īa Alta met als doel het werk van de kaasmakers en het culturele erfgoed dat ermee verbonden is te waarderen en te erkennen, en deze waarden te verspreiden onder de bevolking en bezoekers.

Fiesta Del Queso (Kaasfeesten) in Santa Maria de Guia op Gran Canaria
Fiesta Del Queso (Kaasfeesten) in Santa Maria de Guia op Gran Canaria

Buurtbewoners, willen dan hun gastvrijheid tonen door alle bezoekers typische proeverijen van eten aan te bieden. Kaasmakers en ambachtslieden bieden ook hun beste producten aan en er worden demonstraties van traditionele activiteiten met betrekking tot veeteelt en schaapherderij georganiseerd.

Sinds een paar jaar word dit festival ook in het historische centrum van de stad gehouden. Hier vindt naast de verkoop van kaas en ambachtelijke producten ook de eilandproeverij ‚ÄúQuesos de Flor de Gu√≠a‚ÄĚ plaats. Dit evenement wordt altijd op de laatste zondag van april gehouden.

Datum : maand Mei
Locatie evenementen : Santa Maria de Guia

Zumba op het strand van Playa del Ingles

Zumba en Fitness op het strand van Playa del Ingles. Deze evenementen vind plaats tijdens de zomermaanden. Start evenementen vanaf 09.00 uur tot 10.00 uur
Datum : maanden juni, juli, augustus en september
Locatie evenementen : Shopping Center Anexo II ( gelegen aan de rotonde van het strand van Playa del Ingles )

Wind & Waves Festival

De liefhebbers van windsurfing mogen uiteraard dit jaarlijks evenement niet missen. Het Wind & Waves Festival is wereldwijd gekend bij surffanaten. Maar ook voor niet surfers is het zeker de moeite waard om te gaan kijken. Download hier de flyer
Datum : maand Juli
Locatie evenementen : Pozo Izquierdo

Het 'Wind and Waves Festival' op Gran Canaria
Het 'Wind and Waves Festival' op Gran Canaria
Het ‘Wind and Waves Festival’ op Gran Canaria

Fiesta de la Traida del Aqua

Dit evenement of feest van het water word gehouden tijdens de eerste twee weken van augustus. Tijdens dit feest is er ene grote toestroom aan lokale bewoners en toeristen. Het feest is ontstaan 30 jaar geleden. Het was de gewoonte om water te gaan halen uit de sloot door de lokale jeugd en dan in aarden kannen te vervoeren. Dit festival kan ik u zeker aanbevelen, het is een interessant festival voor toeristen.
Datum : maand Augustus
Locatie evenementen : Telde – Lomo Magullo 

Fiesta de la Traida del Aqua
(Festival van het Water Brengen)
Fiesta de la Traida del Aqua
(Festival van het Water Brengen)
Fiesta de la Traida del Aqua
(Festival van het Water Brengen)
Fiesta de la Traida del Aqua
(Festival van het Water Brengen)

Fiestas de San Lorenzo

Dit evenement van San Lorenzo heeft plaats de 2 eerste weken van augustus. Er zijn tal van exposities, spektakels en evenementen. De opening van het feest gebeurt met een viering in de kerk Iglesia Parroquial.

Vanaf dan zijn er dagelijks activiteiten als dans, muziek en sport. Op 15 augustus worden de feesten traditioneel afgesloten met een prachtig vuurwerk. Het hele programma is steeds verkrijgbaar op de toeristische diensten.
Datum : maand Augustus
Locatie evenementen : Las Palmas

La Aldea San Nicolas

Tijdens de maanden augustus en september zijn er verschillende feesten in La Aldea San Nicolas. Bedevaart, eucharistievieringen en markten worden bijna dagelijks georganiseerd. Vooral de Fiesta del Charco mag u niet missen.
Datum : maanden augustus en september
Locatie evenementen : San Nicolas de Tolentino

Fiestas de Las Marias

Het Mariafeest is een belangrijke feestdag op Gran Canaria. Ieder jaar word dit feest georganiseerd in de gemeente Guia. Het derde weekend van September is de gemeente Guia √©√©n groot feest. Dit evenement is reeds ontstaan in 1811.

Fiestas de Las Marias of het Mariafeest op Gran Canaria
Fiestas de Las Marias of het Mariafeest op Gran Canaria

De geschiedenis zegt dat de inwoners aan de Maagd Maria ieder jaar een offer brengen met takken die ze aan de voeten leggen van het Mariabeeld. Het offer brengen de inwoners om de velden te verlossen van sprinkhanenplagen. Trommels, muziek en een optocht maken één groots feest.
Datum : maand September
Locatie evenementen : Guia ( Gran Canaria )

Festival Costa Norte

Ieder jaar heeft het festival of feest van Costa Norte ( Noordkust van Gran Canaria ) plaats.
Dit feest word georganiseerd in Villa de Moya. Moya is een deelgemeente van de provincie Las Palmas. Bovenop een rotswand staat de kerk van Moya “Nuestra Se√Īora de la Candelaria“. Vanop de rotswand kijk je op de “Barranco de Moya”

Het feest Costa Norte heeft plaats op het laatste weekend van SeptemberEr is een ambachtenmarkt, een surfkampioenschap en nog veel andere activiteiten zoals zumba, fitness, theater en nog veel meer.
Datum : maand September
Locatie evenementen : Villa de Moya, El Pagador, El Altillo ( Gran Canariawebsite 

Traia del Gofio y Agua

Ieder jaar heeft het feest ter ere van Gofio en het Water plaats tijdens de maand September. Reeds meer dan 39 jaar word het feest georganiseerd ter ere van de Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans van Ag√ľimes. Een kolonne wagens getrokken door ezels en geladen met water en gofio rijd dan door de straten van de gemeente vanaf de molens van Lolita en Ananias. Het feest dat veel toeristen lokt, heeft plaats tijdens de avonduren. Muziek en dans met ondermeer Ch√°caras en drums geven het feest een extra dimensie.

Traia del Gofio y Agua
Traia del Gofio y Agua

De deelnemers aan de optocht en het feest zijn gekleed in de traditionele kledij zoals zwarte of grijze broek met wit hemd en zwarte sjaal, de dames een zwarte rok met short. Op het dorpsplein is er na de optocht een groot volksfeest met veel live muziek en een dj tot in de late uurtjes.
Datum ; laatste zaterdag van September
Locatie evenementen : Ag√ľimes – Gran Canaria

Fiesta de la Manzana

Ieder jaar tijdens het eerste weekend van de maand oktober vind het “Feest van de Appel” ( Fiesta de la Manzana ) plaats. Tevens word die dag ook de incarnatie van Onze-Lieve-Vrouw gevierd.

Fiesta de la Manzana op Gran Canaria
Fiesta de la Manzana op Gran Canaria

De vooravond van het grote feest komt de plaatselijke bevolking in traditionele klederdracht op straat. Zij eren dan de Maagd Maria met streekproducten. De feesten starten op vrijdag om 21.00 uur met een Folklore festival.
Datum : maand Oktober
Locatie evenementen ; Valleseco – Plaza-Municipal de Valleseco
Website

Gran Canaria Walking Festival

Ieder jaar is het evenement “Gran Canaria Walking Festival” in de maand november. De feesten worden geopend met folklore, proeven van typisch canarische gerechten, muziek en dans. Het totale programma en routes kan je lezen op de speciale website.
Datum : maand November
Locatie evenementen : Casa del Vino / Santa Br√≠gida

Prueba Campeonato de Velocidad

Voor motor liefhebbers is er ieder jaar in de maand oktober de “Trofee Gran Canaria
Een kampioenschap voor snelheid van motoren
Er zijn verschillende categorie√ęn. De wedstrijd word georganiseerd door CCV Moto Boxes.
http://www.ccvmotoboxes.com/inscripcion
Datum : maand Oktober
Locatie evenementen : Circuit van Maspalomas

Prueba Campeonato de Velocidad Gran Canaria
Gran Canaria – Prueba Campeonato de Velocidad

Maspalomas Gay Pride – Wintereditie

Ieder jaar word in Maspalomas de Gay Pride georganiseerd. Ook tijdens de wintermaanden is er een speciale wintereditie van deze kleurrijke parade tijdens de maand November. De winter editie word georganiseerd door ProGay. Het Yumbo shopping center zal drie dagen gevuld zijn met tal van internationale artiesten zoals Baccara, Alcazar en nog vele anderen. Het feest gaat verder met Drag shows. Entertainement is verzekerd. Website
Datum : 2de week maand November
Locatie evenementen : Winkelcentrum Yumbo – Playa del Ingles

Gay Pride Winter op Gran Canaria
Gay Pride Winter op Gran Canaria

ARC – Rally for Cruisers

Ieder jaar tijdens de maand november word op Gran Canaria de wedstrijd “Atlantic Rally for Cruisers” georganiseerd. Dit is s’werelds grootste Transatlantische zeilwedstrijd. Honderden zeiljachten vertrekken vanuit Las Palmas de Gran Canaria richting de Cara√Įben.

Atlantic Rally for Cruisers op Gran Canaria
Atlantic Rally for Cruisers op Gran Canaria

Het eindpunt van deze race is Santa Lucia in het Caribisch gebied. De beste zeilers ter wereld nemen deel aan deze prachtige zeilwedstrijd. De oversteek zelf duurt ongeveer 21 dagen. Vanaf begin november komen de boten aan in Las Palmas. Er zijn dan dagelijks activiteiten en evenementen rond dit sportgebeuren.
Datum : maand November – website
Locatie evenementen : Haven Las Palmas – Gran Canaria

Vuelta Cicloturista – Gran Canaria

Ieder jaar heeft midden december onder aangename winter temperaturen op Gran Canaria de “Vuelta Cicloturista” plaats. Costa Mog√°n is dan 2 weken lang de plaats voor het wielertoerisme. Mede door de prachtige landschappen en uitstekende routes is het een echte aanrader. De deelnemers komen uit alle landen. Leeftijd is ook geen probleem, enkel de passie voor het fietsen is hoofdzaak. Inschrijven kan gedurende het hele jaar in Hotel Cordial Mog√°n Playa.
Datum : maand December – website
Locatie evenementen : Hotel Cordial Mog√°n Playa

Internationaal Toerisme Forum

Het is het tweede jaar dat Gran Canaria dit forum ( Foro Internacionales de Turismo ) organiseerd. Het forum heeft tot doel om discussies en ervaringen op gebied van het toerisme te delen. Nieuwe technologi√ęn, producten en toeristen die veeleisender worden. Dat zijn allemaal punten die besproken moeten worden. Door zijn ervaring van 50 jaar toerisme op Gran Canaria is deze plek uitstekend geschikt voor het Internationaal Forum Toerisme
Datum : maand December
Locatie evenementen : ExpoMeloneras – Maspalomas / Costa Canaria – Gran Canaria

Dia de Santa Lucia op Gran Canaria

Een jaarlijks festival dat tijdens de winter in December word georganiseerd. Het historische feest van de patroonheilige Santa Lucia, word gevierd op het vaste land van Spanje en de Canarische eilanden maar in hoofdzaak in Santa Lucia op Gran Canaria. Het is een groot traditioneel feest wat steeds veel interesse vertoond bij toeristen en duizenden pelgrims. Op de feestdag zijn er voornamelijk veel Scandinavische toeristen aanwezig. De Zweden nemen speciaal hun vakantie deze periode op Gran Canaria om het symbool Lucy te zien.

Feestdag 'Dia de Santa Lucia' op Gran Canaria
Feestdag ‘Dia de Santa Lucia’ op Gran Canaria

De feesten in Santa Lucia gaan samen met typische producten en gerechten zoals “El Mejunje“, een drank speciaal gebrouwen voor het feest in Santa Lucia de Tirajana. De maag word verwend met Canarische gastronomie zoals op steen gebakken brood, olijven, kaas en uiteraard de gekende “Papas Arrugadas con Mojo“.

Op de zondag na de viering van Santa Luc√≠a (13 december) vindt de ‘Bedevaart van de Labradors‘ (Romer√≠a de Los Labradores) plaats, ter ere van de Virgen del Rosario. Op deze dag trekken de pelgrims hun beste typische klederdracht aan en trekken ze met karren door de straten van het dorp, waar ze de bezoekers typische lokale producten aanbieden. Daarnaast wordt tijdens deze bedevaart van Santa Luc√≠a meestal de traditionele mejunje gedeeld, een lokale drank op basis van rum, honing en aromatische kruiden.
Datum : maand December
Locatie evenementen : Santa Lucia de Tirajana – Gran Canaria

Bedevaart van de Labradors in Santa Lucia
Bedevaart van de Labradors in Santa Lucia

Zandsculptuur Festival – Las Palmas

Ieder jaar in de maand december heeft op Playa de las Canteras het zandsculptuur festival plaats. Internationale beeldhouwers tonen steeds weer hun kunsten met zand. Ieder jaar is er een ander thema. Ieder jaar brengen de kunstenaars een ander thema. Gemiddeld zeven kerststallen worden uitgebeeld op 2000 vierkante meter. Het is de traditie dat tijdens de eindejaarsperiode en kerstmis de geboorte van Christus word uitgebeeld.
Datum : maand December
Locatie evenementen : Playa de las Canteras – Las Palmas

Zandsculptuur tijdens de kerstperiode in Las Palmas op Gran Canaria
Zandsculptuur Festival – Las Palmas de Gran Canaria

Kerstmis en nieuwjaar op Gran Canaria

Ook op een zonnig en warm eiland word Kerstmis gevierd. Je hebt √©√©n voordeel, het zal hier niet sneeuwen en niet vriezen. Kerstmis en Nieuwjaar onder de zon is dan ook waarvoor je naar Gran Canaria komt.

Kermis met attracties, muziekfestivals, shows, sport evenementen, kerstmarkten met ambachten en natuurlijk veel eten en drinken. Bijna in ieder dorp, gemeente of stad op het eiland word tijdens de maanden december en januari wel iets georganiseerd rond kerst en de nieuwjaarsperiode.
Van oud op nieuw met een groot vuurwerk op het strand en het water met aansluitend live muziek van lokale groepen.

De eindejaarsvieringen (Nochevieja ) gaan gepaard met een gezellig samenzijn in een restaurant. Klokslag om 12 uur s’nachts bij de overschakeling van het oude naar het nieuwe jaar, is het de bedoeling dat u traditiegetrouw zoveel mogelijk druiven eet bij iedere klokslag. Druiven brengen volgens de bevolking van de Canarische eilanden geluk in het leven.
Datum : maand December en Januari
Locatie evenementen : Plaza Santa Ana – Las Palmas – 21.00 uur

De Drie Koningen vieren hun feestdag in januari op Gran Canaria
Kerstmis, Nieuwjaar en Drie Koningen op Gran Canaria

Drie Koningen op Gran Canaria

Melchior, Gaspar en Baltasar, de drie koningen vieren in januari hun feestdag. Drie koningen, ofwel “De Drie Wijzen uit het Oosten” is een christelijke feestdag die ieder jaar op 5 januari word gevierd.
De koningen worden verwelkomd bij hun aankomst aan de Cruise terminal Santa Catalina in de haven van Las Palmas.

Talrijke activiteiten voor de allerkleinsten en de iets grotere kinderen worden dan georganiseerd. De kinderen geven dan aan de Drie Koningen en de leden van het koninklijk hof hun zelfgemaakte kaarten.

De grote optocht door de straten van verschillende gemeenten, dorpen en steden van Gran Canaria heeft plaats op 5 januari. De optocht is vooral voor kinderen maar ook voor de volwassenen één groot feest. Vooral de Drie Koningen of majesteiten verwelkomen al rijdend op hun kamelen de menigte mensen. Ze zijn uitgedost in prachtige kleurrijke oosterse kleding. Meer dan 20 praalwagens vergezeld van dans en muziek kleuren de straten. Tijdens deze feesten zijn er speciale bussen en uurregelingen voor het openbaar vervoer.
Datum : maand Januari
Locatie evenementen : Las Palmas, San Fernando, Arguineguin, Maspalomas en nog veel andere locaties op het eiland.