Gran Canaria

Tour Las Palmas

Een tour door het oude Las Palmas

Las Palmas bezoeken op 1 dag is onmogelijk. U kan de belangrijkste bezienswaardigheden een bezoek brengen maar dan hebt u nog niet de helft gezien. Vooral als u geinteresseerd bent in cultuur en historie kan je zeker een vakantie in Las Palmas overwegen. De oude historische binnenstad die de inwoners Vegueta noemen maar ook in andere delen van de stad Las Palmas zijn zeker een tour waard.

Plaza de Santo Domingo
Booking.com

Plaza Santa Ana, het eerste plein in Las Palmas

Eén van de belangrijkste pleinen met een mooie historie in de stad is ontegensprekelijk de Plaza Santa Ana met prachtige huizen zoals het bisschoppelijk paleis, het gouvernementshuis (Casa Regental) en de gelijknamige Santa Ana-kathedraal.

Het eerste plein ooit aangelegd in de stad heeft een typisch Canarische architectuur en draagt tevens ook de naam van de patroonheilige van Gran Canaria. Het plein de Santa Ana is aangelegd naar Zuid-Amerikaans model.

Plaza Santa Ana was in het begin bedoeld voor de administratieve diensten voor de burgers van Gran Canaria. U hebt het misschien al opgemerkt tijdens de tour op het rechthoekige plein, 8 verschillende hondenrassen sieren het plein.

De honden zijn volgens de geschiedenis geplaatst ergens tussen 1895 en 1897 en geschonken door James Miller uit Londen. Volgens initialen op de honden zouden 2 beeldhouwers deze hebben gemaakt. De gietijzeren beelden zijn alleszins gemaakt door “Barbezat en Cie” in Parijs.

Rond de Plaza de Santa Ana is veel cultuur van Las Palmas te vinden. Aan de overzijde van de kathedraal kan u het Casa Consistorial zien.

Het Casa Consistorial is één van de eerste administratieve gebouwen opgericht in 1856 door de veroveraars van Gran Canaria. Het gebouw dat een rijke historie met zich draagt, is de laatste jaren totaal gerenoveerd. Bij de restauratie zijn verschillende vergeten authentieke stukken met historische waarde gevonden.

Plaza Santa Ana te Las Palmas op GRan Canaria

Kathedraal Santa Ana, de eerste kerk in Las Palmas

Grenzend aan het Plaza Santa Ana kijkt u in de andere richting op de eerste kerk van het eiland Gran Canaria. Deze kathedraal werd gebouwd in opdracht van de Katholieke koningen na de verovering van Gran Canaria. De bouw van de Santa Ana kathedraal is beschreven rond 1500 en zou vier eeuwen geduurd hebben. Door verschillende conflicten met architecten is de bouwstijl van de kathedraal gotisch, Renaissance en neo-klassiek.

Tijdens een tour binnen in de kathedraal kan je verschillende kunstwerken ontdekken. In de zuidvleugel is er het Museum der Heilige kunst en een Patio van sinaasappelbomen. Schilderijen, heilige kunstvoorwerpen en andere voorwerpen uit het verleden zijn tentoongesteld.

De kathedraal is geopend van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.30, op zaterdag van 10.00 tot 13.30. Gesloten voor bezoekers op zondag. Wil u één van de twee torens bezoeken voor een prachtig uitzicht op Las Palmas, dan is er voor u een lift aanwezig.

Het Literair Kabinet is een historisch gebouw uit 1844 en word vandaag gebruikt voor bijvoorbeeld een huwelijk, een bibliotheek, congressen en nog veel andere gelegenheden. In het gebouw is ook een restaurant gevestigd. Het is belangrijk erfgoed voor Las Palmas door zijn rijke geschiedenis. Het Literair Kabinet bevind zich op de mooie Plaza de Caraisco.

Castillo de la Luz op La Isleta

Gran Canaria en ondermeer ook Las Palmas hebben zich zoals ik reeds eerder heb geschreven, verschillende malen moeten verdedigen tegen veroveraars en piraten. Om de stad Las Palmas te beschermen werd in 1494 onder het bewind van de Kroon van Castillië een fort gebouwd. Juan Rejón die de Canarische eilanden in 1478 veroverde heeft Castillo de la Luz laten bouwen. Oorspronkelijk stond het fort op een rif, maar door de uitbreiding van de stad is het fort met de tijd tussen de gebouwen te komen staan. Andere verdedigings gebouwen in Las Palmas zijn Castillo de Mata, San Cristóbal en San Francisco.

Castillo de la Luz is reeds verschillende malen gerenoveerd en zoveel mogelijk hersteld in zijn oorspronkelijke staat. In 1941 werd het Castillo de la Luz uitgeroepen tot een Artistiek Historisch monument voor Spanje en Gran Canaria. Het is toegankelijk via een ophaalbrug over de gracht.

Het kasteel heeft een vierkante basis, de torens cirkelvormig en zijn diagonaal opgesteld waarvan de noordelijke toren diende als uitkijkpost. De constructie van het gebouw is uit metselwerk van steen. Vandaag doet Castillo de la Luz dienst als cultuurcentrum en tentoonstellingsruimte. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd. Een tour door het kasteel en de archeologische vondsten duurt ongeveer 30 minuten. Een geleid bezoek met een gids duurt ongeveer 50 minuten.

Een tour maken langs Castillo de la Luz kan met de auto, de fiets of het openbaar vervoer. U kan het kasteel bereiken via de Calle Juan Rejón. Het Castillo de la Luz bezoeken kan u van dinsdag tot zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur. Zondagen en feestdagen van 11.00 tot 14.00 uur. Groepen vanaf 20 personen moeten eerst een afspraak maken. Met het openbaar vervoer Guaguas Municipales is er een bushalte waar de bus nummers 01021219243347 en L1 stoppen.

Wil u een tour maken naar de verschillende musea, de Santa Ana kathedraal, Columbus huis en nog veel andere bezienswaardigheden bezoeken in Las Palmas en omgeving, dan kan u een LPACard kopen. Voor volwassenen betaald u 15 € en voor kinderen 8 €. Online aankopen zijn reducties mogelijk. Deze kaart kan u ter plaatse kopen of via het internet.

Terug naar de vorige pagina … of lees verder over de wijk Vegueta