Weer en klimaat van de Canarische eilanden
Het klimaat van de Canarische Eilanden staat bekend om zijn milde temperaturen het hele jaar door. Dit verklaart waarom ze de naam “De Eilanden van de Eeuwige Lente” dragen. Gran Canaria biedt bijna het hele jaar door aangename temperaturen, ideaal voor zowel een voorjaarsvakantie, overwinteren als een zomervakantie.
Voor wintersport hoef je hier niet te zijn, behalve wellicht voor een sporadische millimeter sneeuw op de hoogste bergtoppen. Het weer doet soms denken aan de Caraïben. Volg mijn tips en de meteo goed, en je zult misschien nooit meer een andere vakantiebestemming overwegen.
Voor liefhebbers van inheemse flora en fauna is oktober een uitstekende maand om te bezoeken. De beste maanden om te zonnen en wandelen zijn van maart tot eind juni en van september tot november. In juli en augustus kunnen de temperaturen oplopen tot tussen de 30 en 40°C. Deze hitte wordt vaak veroorzaakt door oostelijke stromingen die warme lucht naar de eilanden brengen.
De vakantie maanden juli en augustus kunnen soms te heet zijn tussen 30 en 40°C. Deze soms hete dagen zijn te wijten aan de oostelijke stroming die warme lucht meebrengt naar de Canarische eilanden.
Wil je het weer in Maspalomas of Gran Canaria volgen? Er is een meteo-webcam beschikbaar die zicht biedt op het strand, La Charca en het binnenland Cumbre. Net als op alle eilanden kan het hier bewolkt zijn en waait er vaak een noordoostelijke wind. Deze wind kan echter verfrissend werken bij hoge temperaturen, als een natuurlijke ventilator. De stranden en duinen aan de Atlantische Oceaan zijn absoluut een bezoek waard.
De gemiddelde temperatuur in het zuiden van Gran Canaria ligt iets boven de 22°C. Ga je winkelen of wandelen weg van de kust, doe dit dan voor 11 uur ’s ochtends of na 16 uur ’s middags. Mocht het ’s ochtends bewolkt zijn en er een spatje regen vallen, geen zorgen, het klaart snel weer op. Volg regelmatig het weerbericht op radio of tv, of vraag het aan de receptie van je hotel.
Is het weer in het zuiden te extreem? Overweeg dan een excursie naar het noorden, zoals Las Palmas, Arucas of Firgas, waar het meestal enkele graden koeler is en er meer kans op bewolking bestaat. Vraag ter plaatse naar het weerbericht of luister naar de Nederlandstalige radio Holland.FM.
Regen en onweer op Gran Canaria
Ook op de Canarische Eilanden verandert het weer door de opwarming van de aarde. In Las Palmas en omgeving kan het soms hevig regenen, wat tot tijdelijke overstromingen kan leiden. Regen is tegenwoordig ook in het zuiden van het eiland geen uitzondering meer. Van oktober tot eind februari kan het weer wisselvallig zijn, met af en toe onweer en zware regenval.
Slecht weer kan enkele dagen aanhouden, maar paniek is niet nodig. Rond kerst en nieuwjaar kan het weer net zo goed zonnig zijn met temperaturen rond de 25 graden. Hoewel de bodem meestal droog en hard is, kunnen regenbuien snel rivieren vormen die vanuit het gebergte naar de zee stromen. Droge rivierbeddingen veranderen dan in kolkende rivieren, en er verschijnen watervallen in het binnenland. Wees voorzichtig bij het bezoeken van deze tijdelijke watervallen, want grondverschuivingen door overvloedige regen kunnen gevaarlijk zijn.
Zeer warme dagen worden soms veroorzaakt door de Calima, een hete wind uit de Sahara. Bescherm jezelf goed en drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Door het microklimaat op de Canarische Eilanden kan het zijn dat sommige plaatsen geen last hebben van deze wind. Volg daarom regelmatig de weersverwachtingen tijdens je vakantie.
Met zijn diverse microklimaten en prachtige landschappen biedt Gran Canaria het hele jaar door een unieke en aangename vakantiebestemming.
Deel je Ervaringen over het Weer op de Canarische Eilanden
Heb je je vakantie doorgebracht op Gran Canaria of een ander Canarisch eiland? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met het weer! Hoe heeft het klimaat jouw vakantie beïnvloed? Deel je bevindingen en tips met ons. Stuur je verhaal naar verschueren.eddy@gmail.com en help andere reizigers met jouw inzichten. Alvast bedankt voor je bijdrage!