Gran Canaria

Mogán: Het Vergeten Dorp

De Oorsprong van Mogán en Puerto de Mogán

Mogán en Puerto de Mogán hebben een mysterieuze oorsprong. De gemeente Mogán omvat de deelgemeenten Arguineguin, Puerto de Mogán, Puerto Rico, Amadores en Playa de Taurito. Een prachtige route voert langs de Barranco de Mogán, tussen Puerto de Mogán en Mogán.

Geografie en Economie

Mogán ligt op 12 km van de havenstad Puerto de Mogán en grenst aan San Bartolomé de Tirajana. De economie draait voornamelijk op toerisme en landbouw, waaronder citroen-, mango-, papaja- en bananenplantages.

Booking.com

Historie

In het verleden waren tomaten en zout de belangrijkste inkomstenbronnen. Het kerkje “San Antonio” uit 1814, met zijn prachtige houten lambrisering en beelden van Sint Antonius van Padua, is een belangrijke bezienswaardigheid. Lees verder onder de foto’s

De kerk "San Antonio" in het dorp Mogán op Gran Canaria
De kerk “San Antonio” in het dorp Mogán op Gran Canaria
Het interieur van het Canarische kerkje "San Antonio"
Het interieur van het Canarische kerkje “San Antonio”

Mogán was ooit een kunstenaarsdorp, wat te zien is aan de vele mozaïektegels. Het dorp werd opgericht in 1833 als bescherming tegen piratenaanvallen en was in 1851 afgezonderd vanwege een cholera-epidemie. De bevoorrading met voedingsmiddelen gebeurde in die tijd met kleine stoomboten, die toen aanmeerden aan het toen nog onbestaande Puerto de Mogán. Onder het regime van Franco is het dorpje tijdens de 2de wereldoorlog opnieuw geisoleerd geraakt.

De export van tomaten en bananen werd toen aan banden gelegd. De bevolking van het dorp leed toen net als andere dorpen op Gran Canaria honger en armoede.

Het stadhuis van Mogán op Gran Canaria
Het stadhuis van Mogán op Gran Canaria

Mogán is nog steeds niet toeristisch ontwikkeld, wat bezoekers de kans geeft het authentieke leven van Gran Canaria te ervaren. De inwoners, “Moganeros” genoemd, heten u welkom op het terras van de enige bar in het dorp

Mogán en zijn Prachtige Natuur

Het Massief "El Mulato" op Gran Canaria
Het Massief “El Mulato” op Gran Canaria

Op enkele kilometers van de kustlijn van Puerto de Mogan kan u het mooiste massief van het zuidoosten bewonderen. Dit massief “El Mulato” heeft een uitzonderlijk mooi landschap en is van een grote archeologische waarde. Heel dit achterliggend gebergte vanaf Puerto de Mogan naar het binnenland vormt het “Reserva Natural Integral de Inagua” en “Parque Rural de Nublo“. Hier kan kan men ondermeer de Tabaibales ( Wolfsmelk ) zien, een helling tussen Mogán en Veneguera. Als u dan toch op ontdekkingstocht bent, bezoek dan zeker de Veneguera Canyon ( Barranco de Veneguera ). Dit natuurreservaat was vroeger voor er sprake was van een weg, de verbinding tussen noord en zuid.

De kleurrijke rotsformatie “Los Azulejos” is populair bij wandelaars en fotografen. De rivier “Barranco de Mogán” begint in het Inagua natuurreservaat, maakt een tussenstop bij “Presa del Mulato” en mondt uit in de zee bij de vissershaven van Puerto de Mogán. Inagua, een beschermd natuurgebied van 3920 hectare, staat bekend om zijn dennenbossen en vogelpopulaties, waaronder de bedreigde blauwe vink.
Lees verder onder de foto’s

De kleurrijke rotsformatie "Los Azulejos" is populair bij wandelaars en fotografen
De kleurrijke rotsformatie “Los Azulejos” is populair bij wandelaars en fotografen
Inagua op grondgebied Mogan op Gran Canaria
Natuurgebied Inagua op grondgebied Mogán op Gran Canaria

Rond Inagua kunt u uitrusten en zwemmen in de stuwmeren “Embalse de la Cueva de las Niñas” en “Presa de Soria“. Dit gebied werd in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot “World Biosphere Reserve“. In het natuurgebied bevind zich een ontmoetingscentrum voor wandelaars en toeristen. Samen met Inagua zijn Oreda en Pajonales bekend voor de bergen en de best bewaarde dennenbossen van Gran Canaria. In combinatie met de majestueuze canyons is dit natuurgebied zeker uw bezoek waard.

Landschappen en Flora

De fauna en flora is zeer belangrijk voor de watervoorziening en bodembescherming. De bossen zijn evenzeer belangrijk voor het behoud van de vogelpopulatie waaronder verschillende inheemse bedreigde soorten. Hier zijn de dennenbomen een schuilplaats voor de vogels. Het volledige natuurgebied valt onder de districten Mogán, Tejeda en San Nicolas de Tolentino.

Tijdens de periode 2014-2015 heeft het natuurbeheer van Gran Canaria met het oog op herbebossing in deze zuiderse streek van het eiland 26000 nieuwe planten aangebracht. Vooral dennen en jeneverbessen zijn geplant voor de zacht glooiende hellingen. In dit natuurgebied vind u vooral pijnbomen, dennen en wolfsmelk.

Bezoek de Windmolen

Mogán (map) is bereikbaar met de auto of mountainbike via de GC-200. De weg volgt de rivier “Barranco de Mogán” en leidt naar de “Molino de Viento“, een gerestaureerde windmolen uit de 19e eeuw. Vanuit Mogán kan je ook te voet naar de molen wandelen, dit is slechts een paar honderd meter.
Lees verder onder de afbeeldingen

19de eeuwse windmolen in het binnenland van Gran Canaria
19de eeuwse windmolen in het binnenland van Gran Canaria
De Windmolen van het Canarische dorp Mogán
De “Verbrande Molen” in de volksmond

Dit authentiek exemplaar van een korenmolen met een diameter van 12 meter, is erfgoed en werd gerestaureerd in 1998.. Bij de dorpsbewoners is de windmolen bekend als de “verbrande molen. De in de 19de eeuw gebouwde molen heeft deze naam gekregen omdat een toenmalige pastoor uit wraak de windmolen in brand had gestoken. Bij de heropbouw heeft men dan in 1930 de molen op stoom laten draaien. Met het openbaar vervoer kan u met bus nr 38 naar Mogán en de windmolen.

Puerto de Mogan

Dit schilderachtige havenstadje ontworpen door de kunstenaar Ralph Neville, is gelegen in het meest westelijke deel van het zuiden van Gran Canaria. Puerto de Mogan ( map ) is eigenlijk het strand en de jachthaven van de gemeente Mogán en ongeveer 180 jaar oud.

Klimatologisch is Puerto de Mogan goed gelegen. Het kan zelfs rekenen op meer uren zonneschijn dan bijvoorbeeld Maspalomas of Playa del Ingles. Door de vele kanalen die zich een weg banen tussen de huizen word Puerto de Mogan in de volksmond “Het Venetië van Gran Canaria” genoemd. De kleine vissershaven is zeer geliefd bij fotografen. Meer info over Puerto de Mogan

Hoe bereikt u Mogán

Puerto de Mogán is bereikbaar met de auto via de GC-1 of de kustweg C-500 en C-812. Het dorp Mogán is bereikbaar met bus nr. 84. In totaal zijn er zes buslijnen van en naar Puerto de Mogán.

Deel Uw Ervaringen

Heeft u Mogán bezocht? We horen graag uw ervaringen en suggesties. Stuur uw feedback naar verschueren.eddy@gmail.com. Mogán de Gran Canaria verwelkomt u om zijn geschiedenis, cultuur en natuur te ontdekken!