Gran Canaria

Mogan

Mogan de Gran Canaria

Tot vandaag is er nog steeds geen zekerheid hoe Mogan en Puerto de Mogan zijn ontstaan. Tot de gemeente Mogan behoren de deelgemeenten Arguineguin, Puerto de Mogán en Puerto Rico, Amadores en Playa de Taurito. De mooiste route voor een trip vind je langs de Barranco de Mogán. Deze weg situeert zich tussen Puerto de Mogan en Mogán.

De streek rond het dorp Mogan op Gran Canaria
De streek rond het dorp Mogan op Gran Canaria
Booking.com

Mogan de vergeten gemeente

Mogán bevind zich op 12 km van de havenstad Puerto de Mogan. Het grondgebied Mogan grenst aan San Bartolomé de Tirajana. De inkomsten komen grotendeels uit het toerisme, maar ook uit de landbouw zoals citroenen, mango, papaya en bananen plantages.

In vroegere tijden was de belangrijkste inkomstenbron van Mogan tomaten en zoutfabrieken. Een bezienswaardigheid en een deel geschiedenis van Puerto de Mogan is het kerkje “San Antonio” uit 1814. Het kerkje heeft een prachtige houten lambrisering. Tevens zijn er afbeeldingen van Sint Antonius van Padua en de onbevlekte Ontvangenis.

Het dorp Mogan was in vervlogen tijden eigenlijk een kunstenaarsdorp. De toenmalige kunstenaars hebben dan ook hun stempel gedrukt op het dorp. Dit kan je merken aan de vele mozaiek tegels die her en der te vinden zijn. Mogan op zichzelf heeft eigenlijk geen kunst of historisch patrimonium. Het dorp Mogan zou in 1833 opgericht zijn. In eerste instantie om zich te beschermen tegen de vele aanvallen van piratenschepen. In 1851 is het dorp afgezonderd geweest door een cholera epidemie op het eiland Gran Canaria.

Mogan - Inagua - Stuwmeer

De bevoorrading van Mogan met voedingsmiddelen gebeurde in die tijd met kleine stoomboten, die toen aanmeerden aan het toen nog onbestaande Puerto de Mogan. Onder het regime van Franco is Mogan tijdens de 2de wereldoorlog opnieuw geisoleerd geraakt.

De export van tomaten en bananen werd toen aan banden gelegd. De bevolking van het dorp leed toen net als andere dorpen op Gran Canaria honger en armoede.

Het mooie dorp is tot vandaag nog niet toeristisch uitgebouwd. Dat geeft u de mogelijkhied om het echte leven op Gran Canaria te ontdekken bij de lokale inwoners die de naam “moganeros” dragen. Neem gerust plaats op het terras van de enige bar in het dorp en geniet van het leven.

Mogán en de prachtige natuur

Op enkele kilometers van de kustlijn van Puerto de Mogan kan u het mooiste massief van het zuidoosten bewonderen. Dit massief “El Mulato” heeft een uitzonderlijk mooi landschap en is van een grote archeologische waarde. Heel dit achterliggend gebergte vanaf Puerto de Mogan naar het binnenland vormt het “Reserva Natural Integral de Inagua” en “Parque Rural de Nublo“. Hier kan kan men ondermeer de Tabaibales ( Wolfsmelk ) zien, een helling tussen Mogán en Veneguera. Als u dan toch op ontdekkingstocht bent, bezoek dan zeker de Veneguera Canyon ( Barranco de Veneguera ). Dit natuurreservaat was vroeger voor er sprake was van een weg, de verbinding tussen noord en zuid.

De rotsformatie “Los Azulejos” is door zijn diversiteit aan kleuren zeer geliefd bij wandelaars en fotografen. Ga je nog verder dan komt u in het “Parque Natural de Orjeda“. De rivier “Barranco de Mogán” vertrekt in het gebergte van het natuurreservaat Inagua. Daarna maakt deze rivier onderweg een tussenstop in “Presa del Mulato” en mond uiteindelijk uit in zee ter hoogte van de vissershaven van Puerto de Mogan.

Inagua op grondgebied Mogan op Gran Canaria

Inagua is een beschermd natuurgebied van 3920 hectaren sinds 1994. In het natuurgebied bevind zich een ontmoetingscentrum voor wandelaars en toeristen. Samen met Inagua zijn Oreda en Pajonales bekend voor de bergen en de best bewaarde dennenbossen van Gran Canaria. In combinatie met de majestueuze canyons is dit natuurgebied zeker uw bezoek waard.

De fauna en flora is zeer belangrijk voor de watervoorziening en bodembescherming. De bossen zijn evenzeer belangrijk voor het behoud van de vogelpopulatie waaronder verschillende inheemse bedreigde soorten zoals de blauwe vink. Hier zijn de dennenbomen een schuilplaats voor de vogels. Het volledige natuurgebied valt onder de districten Mogán, Tejeda en San Nicolas de Tolentino.

In de omgeving van Inagua kan u gezellig uitrusten en zwemmen in de stuwmeren “Embalse de la Cueva de las Niñas” en “Presa de Soria” omring door prachtige palmbomen. Het ganse gebied dat ik met u hier heb ontdekt is in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot “World Biosphere Reserva de Gran Canaria“.

Tijdens de periode 2014-2015 heeft het natuurbeheer van Gran Canaria met het oog op herbebossing in deze zuiderse streek van het eiland 26000 nieuwe planten aangebracht. Vooral dennen en jeneverbessen zijn geplant voor de zacht glooiende hellingen. In dit natuurgebied vind u vooral pijnbomen, dennen en wolfsmelk.

Mogán en de windmolen

Het dorp Mogán ( map ) kan je bereiken met de auto of de mountain bike als u het kanaal “Barranco de Mogán” volgt via de GC-200. Mogan situeert zich op 7 km van Puerto de Mogan. Op deze weg die de rivier steeds volgt kan je net voor het dorp Mogan een rustpauze houden bij de “Molino de Viento“, wat windmolen betekent. Vanuit Mogan kan je ook te voet naar de molen wandelen, dit is slechts een paar honderd meter.

Mogan - Windmolen

Dit authentiek exemplaar van een korenmolen met een diameter van 12 meter, is erfgoed en werd gerestaureerd in 1998.. Bij de dorpsbewoners is de windmolen bekend als de “verbrande molen. De in de 19de eeuw gebouwde molen heeft deze naam gekregen omdat een toenmalige pastoor uit wraak de windmolen in brand had gestoken. Bij de heropbouw heeft men dan in 1930 de molen op stoom laten draaien. Met het openbaar vervoer kan u met bus nr 38 naar Mogán en de windmolen. Map

Puerto de Mogan

Dit schilderachtige havenstadje ontworpen door de kunstenaar Ralph Neville, is gelegen in het meest westelijke deel van het zuiden van Gran Canaria. Puerto de Mogan ( map ) is eigenlijk het strand en de jachthaven van de gemeente Mogán en ongeveer 180 jaar oud.

Klimatologisch is Puerto de Mogan goed gelegen. Het kan zelfs rekenen op meer uren zonneschijn dan bijvoorbeeld Maspalomas of Playa del Ingles. Door de vele kanalen die zich een weg banen tussen de huizen word Puerto de Mogan in de volksmond “Het Venetië van Gran Canaria” genoemd. De kleine vissershaven is zeer geliefd bij fotografen. Meer info over Puerto de Mogan

Hoe bereikt u Mogán

Puerto de Mogan kan je vandaag bereiken met de auto via de autosnelweg GC-1 of via de kustweg C-500 en C-812 dat eigenlijk één en dezelfde weg is. Het uitzicht is hier prachtig met regelmatig een verbluffend zicht op de Atlantische oceaan. Een goed alternatief is vanzelfsprekend met de taxi.

Voor een kort bezoek naar het dorp Mogan neemt u bus nr 84. In totaal heeft Global 6 verschillende buslijnen van en naar Puerto de Mogan. Het busstation bevind zich in Avenida de Las Artes.