Gran Canaria

Binnenland van Gran Canaria

Het kloppend hart van Gran Canaria

Ken je het binnenland van Gran Canaria al ? Het binnenland van Gran Canaria is bossen, valleien, ravijnen, stuwdammen en nog veel meer. Het kloppend hart van het binnenland is makkelijk te verkennen te voet, met de fiets of mountainbike, de auto, taxi of openbaar vervoer.  Eén zijn met de natuur ver van de toeristenmassa. Via een vakantieveiling vind je zeker goedkope vliegtickets met verblijf in het binnenland. Met deze pagina laat ik u kennismaken met de minder gekende stukjes in het hart van Gran Canaria.

Booking.com

Een excursie van het prachtige binnenland van het eiland kan je op verschillende manieren doen. Al vanaf je aankomst in je hotel, bungalow of appartement zal de hostess van je touroperator enkele trips door het eiland aanbevelen.

De rondrit heeft grotendeels plaats met busreizen zoals de Canary Bus. Het voordeel is dat je de belangrijkste bezienswaardigheden voor toeristen zal ontdekken. Het nadeel is dat je veel verborgen parels van Gran Canaria niet zal zien. Bovendien is een stop bij een bezienswaardigheid beperkt in tijd.

Het binnenland van Gran Canaria is niet te vergelijken met één van de andere Canarische eilanden. Fuerteventura, Lanazarote, Tenerife of neem nu de Balearen met Mallorca of Ibiza. Alle spaanse gekende vakantie eilanden zijn totaal verschillend van elkaar. Vooral tijdens de herfst en de winter is het binnenland van Gran Canaria zeker het ontdekken waard.

Excursie per motor, auto of een Jeep Safari

Ik kan u zeker enkele andere mogelijkheden voor een avontuurlijke tour door het binnenland aanbevelen. Enkele voorbeelden zijn een Jeep Safari waarmee je dichterbij de natuur komt, dichter in het hart van Gran Canaria. U moet dan wel gewapend zijn tegen stof en schokken, maar je komt wel op prachtige plekken in het binnenland terecht. Een excursie met een vespamotor of buggy onder leiding van een gids is zeker niet te vergeten. Ben je sportief dan kan je overwegen om een georganiseerde mountain bike tocht naar het hart van het binnenland te reserveren.

Maar uit ondervinding weet ik dat het eiland verkennen met een huurauto nog steeds aan de top staat. De huurwagens op het eiland zijn betrouwbaar en zeker niet duur. Het eiland ontdekken met de auto heeft het voordeel dat je echt overal kan komen.

Er zijn verschillende routes voor de auto beschikbaar. Beschik je over GPS dan kan je thuis via je smartphone reeds een route plannen. De wegen in het binnenland zijn goed berijdbaar. Respecteer overal de wettelijke snelheid als je het niet gewoon bent om in het gebergte te rijden.

Een wandeling langs de stuwmeren

Het binnenland van Gran Canaria ontvangt u graag aan zijn adembenemende stuwmeren. Het zijn stuk voor stuk plaatsen waar je tot rust kan komen. Weet u dat dit kleine eiland beschikt over 69 grote stuwmeren. Tijd dus om op ontdekkingstocht te gaan naar deze natuurwonderen van Gran Canaria.

Eén van de grote stuwmeren is Presa de las Niñas. Deze recreatieve plek op een hoogte van 700 meter, ontvangt wekelijks honderden toeristen en inwoners van het eiland. Presa de las Niñas bevind zich op het grondgebied van Tejeda.

De stuwdam op zich is niet speciaal, maar het zicht op het meer, omgeven door pijnbomen is ééns te meer spectaculair. Je kan er zwemmen, vissen en een barbeque organiseren met vrienden en familie.

In deze omgeving kan je makkelijk enkele dagen verblijven middenin de natuur. De omgeving is zeer geschikt voor natuurwandelingen. Fotografen en filmliefhebbers kunnen zich hier ééns van hun beste kant laten zien.

Voor de dagelijkse behoeften is er een douche en sanitair voorzien. De parking en camping is in 2015 volledig gerenoveerd. Er is een parking voor 140 auto’s en 28 kampeerwagens of mobilhomes. Om in alle rust te kunnen genieten van de prachtige natuur zijn er 430 picknick plaatsen en kampeer plaatsen voorzien. In totaal zijn er meer dan 700 zitplaatsen voor recreatieve bezoekers. Presa de las Niñas is wellicht één van de wonderen van Gran Canaria.

Op een hoogte van 120 meter vind u het grootste stuwmeer Presa de Soria. Dit eveneens prachtige meer situeert zich in de Barranco de Arguineguin. Presa de Soria heeft een totale waterinhoud van 15.000.000 m3.

Het is omgeven door een oogverblindende natuur met grootse palmbomen. In de buurt van de dam kan je het restaurant “Casa Fernando” vinden, waar je de canarische keuken kan proeven. Het restaurant is mits wat klimmen te voet te bereiken vanaf het stuwmeer.

Stuwmeer in het binnenland van Gran Canaria. Foto Jan en Heidi vd Pol

Dank aan Jan en Heidi vd Pol voor de foto

Het stuwmeer van Chira of de dam van Presa de Chira bevind zich op een hoogte van 875 meter in de gemeente San Bartolome. Presa de Chira is sinds zijn bouw in 1964 al enkele malen overgelopen in het Presa de Soria. Het meer staat in verbinding met de Barranco de Chira, een zijrivier van de Barranco de Arguineguin. Presa de Chira is voor Gran Canaria een unieke dam, mede door zijn constante waterbevoorrading en de oppervlakte van het reservoir.

Hebt u nog tips of meer info voor een bezoek aan een stuwmeer op Gran Canaria, bezorg mij dan aub uw tekst via het contactformulier

Het binnenland en de lokale bevolking te voet ontdekken

Het binnenland te voet ontdekken kan ik je ten zeerste aanbevelen. Bovendien is het goed voor de gezondheid. Het klimaat van Gran Canaria is een gezond klimaat. Mits een goede voorbereiding vind je makkelijk een rustplaats met een panoramisch uitzicht.

Het binnenland is vanzelfsprekend bergachtig, de benen en voeten zullen dus moeten werken. Ideaal als u op dieet bent en wil afvallen in kilo’s, maar zeker in de eerste plaats voor de prachtige natuur, de fauna en de flora.

In de talrijke kleine en rustieke dorpjes kan je zeer goedkoop, gezond en lekker eten. Kleine hapjes, de gekende tapas tot uitgebreide schotels in een lokaal restaurant. En ben je een beetje sociaal in omgang, twijfel dan niet om een babbel te maken met de lokale berg bewoners.

De mensen zijn hier ontzettend vriendelijk en houden van een goed gesprek. Ken je geen woordje spaans, neem dan een pocket woordenboek mee op uw reis door het binnenland. De locals begrijpen meestal enkel de spaanse taal, maar ze doen alle moeite om u gastvrij te ontvangen.

Overnachten op het platteland van Gran Canaria

Net zoals in België of Nederland zit het plattelandstoerisme ( Turismo Rural ) op Gran Canaria in de lift. Mensen zoeken meer en meer naar rust, en willen de drukte van de hotels vermijden. Je kan het ook soms logeren bij de boer of een boerderijvakantie noemen, misschien is het er wel. Met goede afspraken kan je enkele geiten melken, of druiven plukken op een wijngaard, …

Alleenstaanden of koppels die één willen zijn met de natuur, maken vandaag de keuze om enkele dagen of een volledige vakantie te verblijven in één van de kleine hotels ( Parador ) of particuliere woningen ( Fincas ) op het eiland. Jonge mensen kunnen overnachten in een plaatselijke jeugdherberg. Vakantiehuizen ga je zeker vinden in het binnenland van Gran Canaria.

Bed en Breakfast is hier minder gekend, toch zijn er als je goed zoekt enkele te vinden. El Drago del Sao is een Bed & Breakfast op korte afstand van Arguineguin. Casa Macquincy situeert zich niet zover van Maspalomas en toch ver van het massatoerisme. Alle uitbaters verwelkomen u graag, zelfs in het nederlands. Meer info over plattelandstoerisme of landbouwtoerisme vind je zeker op de website van Gran Canaria Rural of Eco Turismo Canarias

Fataga, een typisch Canarisch dorp

Voor je Fataga bereikt is er nog Mundo Aborigen. Dit kleine prehistorisch park is een weergave van hoe de Guanchen vroeger leefden op het eiland.

Fataga is een klein dorpje in het binnenland met ongeveer 400 inwoners en situeert zich op 5 km van de kust van Maspalomas. Het kleine maar romantisch mooi dorpje is gelegen op een heuvel en bevind zich in de “Vallei van de Duizend Palmen“.

Fataga is een typisch Canarisch bergdorp met keien straatjes, vriendelijke inwoners, een bakker en zelfs een restaurant en bar. De topper hier is een pittoresk kerkje in het hart van het dorp. Liefhebbers van natuur komen hier zeker aan hun trekken in het binnenland. Cactussen, vetplanten, palmbomen en citrusplanten zoals citroenen en appelsienen, kortom hier kan je makkelijk een ganse dag tot rust komen.

Foto Jan de Boer

Het dorp Fataga is ongeveer 2000 jaar oud. De naam Fataga is ontstaan door een vroegere bron “El Cercado de Fataga“. Fataga is ook genomineerd als werelderfgoed. Ik kan begrijpen dat je van deze mooie plaats in het binnenland een souvenir wil meenemen. Dat is zeker geen probleem want er zijn enkele winkeltjes met souvenirs, handgemaakte producten zoals sjaals, aardewerk en nog veel meer. Een tocht op kamelen als afsluiter kan in de “Barranco de Fataga“. Vergeet alvast je fototoestel en videocamera niet.

Openbaar vervoer – Bus nr 18 ( Faro de Maspalomas – Tejeda ). Opgepast want deze bus ( guagua ) rijd maar enkele keren per dag, maar het is zeker een aanrader.

Binnenkort nog veel meer over het binnenland van Gran Canaria.
Volgt u mij verder op onze reis naar het hart van Gran Canaria