Gran Canaria

Arucas

Arucas een stad met een rijke historie

Arucas bevind zich in de provincie Las Palmas. In 1480 werd deze stad heropgebouwd na een complete verwoesting door de Spaanse veroveraars in 1478. Tot zover in het kort de geschiedenis. De belangrijkste bezienswaardigheden in Arucas zijn ongetwijfeld de kerk San Juan de Bautista en de Rum fabriek Arehucas. De stad grenst aan de voet van de gelijknamige berg Arucas, een oude vulkaan.

La ciudad de Arucas (Gran Canaria)
Foto credit Ayuntamiento de Arucas
La ciudad de Arucas (Gran Canaria)
Foto credit Ayuntamiento de Arucas
Booking.com

Arucas is een aangename stad waar je aangenaam kan winkelen, eten en drinken op een terras of in één van de gezellige restaurants. De visrestaurants situeren zich aan de kustlijn. In de stad en het binnenland van Arucas serveren de restaurants graag hun specialiteit, stoofpotten met bonen, pompoen, zoete aardappelen en ananas.

Winkelstraat in de stad Arucas
Foto credit Ayuntamiento de Arucas
Winkelstraat in de stad Arucas
Foto credit Ayuntamiento de Arucas

De meeste winkels om te shoppen vind je in Calle León y Castillo en Calle Francisco Gourié. Deze straten grenzen aan elkaar. De kerk van San Juan Bautista bevind zich op het einde van deze winkelstraten. ( Kaart ) Iedere zaterdagmorgen is er de wekelijkse markt die plaatsvind in deze winkelstraten.

De oude ambachten van Arucas kan je ook in de winkels ontdekken en kopen. Houtsnijwerk, muziekinstrumenten, rieten manden, kantwerk, borduurwerk en Canarische messen zijn producten die decennia lang door de plaatselijke bevolking worden gemaakt. Waarschijnlijk kan je in de winkels ook beeldhouwerk en beeldende kunst in steen vinden, één van de oudste kunst ambachten in de streek. Beeldhouwkunst is een vak dat de beeldhouwers van jongsaf hebben meegekregen.

Museo La Cantera in de stad Arucas op Gran Canaria

Kerk van San Juan Bautista

Veruit het belangrijkste gebouw in Arucas is de Kerk van San Juan Bautista ( Heilige Johannes De Doper ). Deze majestueuze kerk is van een grote maatschappelijke waarde voor de stad Arucas. Ze is gebouwd met stenen uit Arucas en gemaakt door de plaatselijke ambachtslieden. De bouw is gestart in 1909 en heeft 68 jaar geduurd. De ontwerper van deze basiliek is architect Manuel Vega.

Arucas op Gran Canaria
Kerk San Juan Bautista in de stad Arucas

Niet alleen steenhouwers uit Arucas hebben de kerk gebouwd. Ook kunstenaars als de Canarische schilder Cristóbal Hernández de Quintana die zijn stempel heeft gedrukt op de talrijke mooie raampartijen. De beeldhouwer Manuel Ramos heeft de hand gelegd op een liggend beeld van Christus. 

In de zeventiende eeuw, ging de kapel van een simpele centrale bouw overgaand naar een kerk met drie schepen in Renaissance stijl. Sinds de late zeventiende eeuw is aan de noordelijke flank een torenklok toegevoegd. De gevel is in Romeinse stijl en opgetrokken in blauwe steen uit Arucas. In 1846 werd in de zuidelijke toren eveneens een klok geplaatst.

Het altaar, de altaartafel en de nissen werden uitgehouwen uit cederhout.  In de kerk kan u ook nog bezichtigen de “Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Carmen” en een Doop kapel. Er zijn nog tal van prachtige beeldhouwwerken en vensterramen te bewonderen.

De kerk bevind zich aan de Plaza de San Juan. In de volksmond is het “Basiliek of Kathedraal van Arucas“. Toch is het geen van beiden maar gewoonweg een kerk. Oorspronkelijk is de kerk gebouwd op een plaats waar in 1503 een kapel stond en eigenlijk Arucas is ontstaan. De toegang tot de kerk is gratis. Meer info over de kerk van Arucas kan je vinden op de website 

Plaza de San Juan

De Plaza de San Juan is sinds de oprichting steeds het centrum van de stad Arucas geweest. Rondom dit plein staan historisch belangrijke gebouwen uit de 17e tot de 20e eeuw. U weet al dat je vanaf het plein de kerk van San Juan Bautista reeds kan zien. Maar rond deze kern van de stad kan je een evolutie zien van verschillende huizen uit diverse eeuwen. Het plein van San Juan is van een grote historische waarde voor Arucas. Het is een mengeling van religieuze en binnenlandse cultuur.

De Plaza de San Juan in de Canarische stad Arucas
Foto credit Ayuntamiento de Arucas
De Plaza de San Juan in de Canarische stad Arucas
Foto credit Ayuntamiento de Arucas

De Plaza de San Juan is steeds de ontmoetingsplaats geweest voor handelaars en inwoners van Arucas. In zijn geschiedenis heeft het plein verschillende veranderingen ondergaan tot de jaren ’90. Plaza de San Juan is grotendeels opgebouwd uit blauwe steen. In 1914 werd deze plaats voorzien van openbare verlichting.

Belangrijke historische huizen op de Plaza de San Juan zijn het parochiehuis, Barbosa huis, het huis van Rafel Ponce de Armas en La Granado Marrera. Het parochiehuis Casa del Cura werd gebouwd in de 17de eeuw. Het is een typisch gemetseld Canarisch huis met witgekalkte muren en dakpannen. er is zoals bij de meeste Canarische huizen een binnenplaats met een Drakenbloedboom ( Dracaena Draco ). De Drakenboom komt enkel voor op de Canarische eilanden, Kaapverdië en Madeira.

Het Barbosa huis dateert uit de late 18de eeuw. Opmerkelijk aan dit huis is het gietijzeren balkon. Het is een huis met veel symmetrie. De ramen en deuren kenmerken zich door de grote pijlers links en rechts. Ook hier zijn alle bouwmaterialen afkomstig van de steengroeven in Arucas.

Het huis van Rafael Ponce de Armas situeert zich ergens in de 19de eeuw. Symmetrie is hier ook waarneembaar. Ijzeren balkons voor de grote ramen zijn eveneens kenmerkend voor dit gebouw. Als afsluiter op dit mooie plein zien we nog La Casa Grande Marrero gebouwd in 1917.

Dit huis onderscheid zich van de andere door een verdieping. Ook de gietijzeren balkons zijn hier aanwezig. De modernistische trend van de tijd wordt weerspiegeld in het gebruik van plantaardige decoratie in de geveldriehoeken. Op de benedenverdieping zijn de eerste kantoren van de gemeente Arucas gevestigd.

Als u een liefhebber bent van vakantie foto’s of video’s dan is deze plaats zeker een aanrader. Een kaart van het het gebied rond Plaza de San Juan kan u hier bekijken.

Plaza de Constitutión

Op de mooie Plaza de Constitución staan twee belangrijke gebouwen. Het “Huis van de Kerkenraad” of nu “Het Stadhuis” dat dateert uit 1875 en het gebouw van de overdekte markt gebouwd in 1882. Beide huizen zijn gebouwd in Electische stijl.

Bijzondere aandacht vraagt de inslag van een kanonbal, gesitueerd op de voordeur van de kerkenraad, veroorzaakt tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Binnen in het stadhuis, in de patio heeft men een gedenkplaat geplaatst met  het koninklijk besluit dat Arucas tot stad verklaard per bepaling van de koningin-regentes Maria Cristina .De belangrijke winkelstraat León y Castillo geeft uit op dit plein.

De stranden van Costa Arucas

Arucas is niet enkel historie en cultuur. De stad kan rekenen op enkele stranden. Het zijn zandstranden met hier en daar rotsachtige gedeeltes. De stranden zijn bewaakt, je kan er dan ook zwemmen.

Arucas Playa de el Puertillo Gran Canaria

Douches zijn voorzien om het zand af te spoelen. De stranden worden meestal bezocht door de lokale bevolking. Karakteristiek voor dit deel van Gran Canaria zijn de hoge golven. Bekende stranden van de gemeente Arucas zijn Playa El Puertillo en Playa Los Charcones

Montaña de Arucas

De Berg van Arucas is voor fotografen en natuurfanaten een uitstekend uitzichtspunt. U hebt hier een prachtig panorama over de stad Arucas en en het noordelijk gedeelte van het eiland. La Isleta in Las Palmas, de Berg van Gáldar en La Cumbre zijn maar enkele van de uitzichtspunten die je verwennen.

In de diepte krijg je tevens een overzicht op de aanwezige bananenplantages. Het hoogste punt van de berg is de krater van een uitgedoofde vulkaan. Bovenop de 300 000 jaar oude vulkaanberg bevind zich een prieel en restaurant. Kom je met de auto dan is er voldoende parking.

Heredad de Aguas de Arucas y Firgas

Van alle Gran Canarios, is geweten dat sinds mensenheugenis, de Heredades ( letterlijk vertaald Erfenissen ) op dit eiland steeds de motoren zijn geweest als bestuurders en begeleiders van de economie, en de rijkdom en de middelen van bestaanvoor ons land en ons volk .

Andere bezienswaardigheden die de stad Arucas kenmerken zijn Museo Municipal de Arucas, Museo “La Cantera”, Museo Etnográfico “Barrio Antiguo”, Museo “Del Labrante”, Fundación Canaria Mapfre Guanarteme, Yacimiento Arqueologico de La Cerera, La Parra Negra, Casa de La Cultura, Casa Consistoral. Deze gaan we kortelings zeker beschrijven op deze webpagina

Over de historische stad Arucas is zeer veel te vertellen. Bent u nieuwsgierig naar meer toeristische informatie over deze Canarische stad, volg mij dan verder naar de tuinen en de productie van de bekende rum van Arehucas. Tot zodra