Gran Canaria

Duinen van Maspalomas

Duinen Maspalomas en het natuurgebied La Charca

Je bent misschien geen natuurliefhebber, als dan je op vakantie bent is strand en zon veel belangrijker. Toch ben ik ervan overtuigd dat een wandeling door de duinen en het natuurgebied La Charca je niet onberoerd zal laten. Toen wij voor de eerste maal de duinen en La Charca ontdekten, wisten we direct dat dit iets speciaals was.

De duinen van Maspalomas is een toeristische trekpleister op Gran Canaria
Booking.com

Las Dunas de Maspalomas

De duinen van Maspalomas zijn zonder twijfel de grootste publiekstrekker bij de duizenden toeristen die jaarlijks naar Gran Canaria komen. Het is een beschermd natuurgebied van 5 vierkante kilometer, en dat is nodig want de verandering van het klimaat, maar ook het toerisme tasten dit mooie natuurfenomeen drastisch aan. Volgens geschriften zouden de duinen hun huidige vorm verkregen hebben door een tsunami die plaatsvond in het jaar 1755 na een aardbeving.

Duinen van Maspalomas
De wereldberoemde duinen van Maspalomas op Gran Canaria
Foto Verschueren Eddy

Door de steeds aanwezige noord-oosten wind hebben zandkorrels zich met de jaren opgehoopt. Met de komst van Playa del Ingles is het toerisme gestegen op Gran Canaria, maar is het duinenlandschap ook deels beschermd, maar dit heeft ook als nadeel dat er nauwelijks nog nieuw zand op natuurlijke wijze word aangevoerd om de zandheuvels in stand te houden. Vandaag bevinden de duinen zich meer zuidelijker dan 40 jaar terug, toen strekten de zandduinen zich veel noordelijker uit.

Het goudgele zand bestaat uit verpulverd kalk en schelpen aangevuld met vulkanisch zand. Ondanks het overwegende zand is er toch plantengroei te bespeuren. Als je voor een eerste keer de duinen ziet, dan denk je al direct aan de Sahara door de prachtige hoge zandduinen. Het uitzicht van de duinen is iedere dag anders, in de volksmond worden het dan ook de “mobiele duinen” genoemd.

Als je de duinen bekijkt vanop de Paseo Costa Canario, de wandelboulevard dan denk je vanaf hier neem ik een korte route naar het strand. Ik heb het één keer geprobeerd op de middag, en dat was ook de laatste maal dat ik dat geprobeerd heb. Schijn bedriegt, het lijkt wel een eeuwigheid ééns je aan de tocht bent begonnen vooraleer je eindelijk de verfrissende oceaan ziet opdagen aan de horizon.

Besluit je om je vakantie op Gran Canaria te boeken, hou dan aub rekening met de waarde van de natuurpracht. Een wandeling in deze prachtige duinen is zeker aan te raden. Let wel het is zeer vermoeiend maar de uitzichten zijn de moeite waard. Neem zeker water genoeg mee om niet uit te drogen, en doe het niet blootsvoets.

Vergeet vooral je fototoestel en of videocamera niet zodat je mooie herinneringen hebt van dit unieke duinengebied. De duinen bevinden zich tussen Maspalomas en Playa del Ingles. In Maspalomas eindigen de duinen in een uniek natuurgebied La Charca.

La Charca in Maspalomas de Gran Canaria

La Charca, trekvogels gebruiken het als broedplaats

La Charca is een brakwaterzone tussen de zee en de duinen waar trekvogels uitrusten op hun reis van Europa naar Afrika. Maspalomas beschikt over drie ecosystemen. El Palmeral (het Palmbomenbos), La Charca (de Plas) en Las Dunas (de Duinen). Het duinengebied ( Las Dunas Maspalomas ) is een typisch en toch speciaal beschermd gedeelte dat alleen op het eiland Gran Canaria voorkomt.

Hagedissen en insecten in La Charca de Maspalomas

Ook in overvloed zijn er insectensoorten, waaronder een aantal endemisch, gerelateerd aan Afrikaanse wilde dieren, alleen bekend in deze omgeving, zoals de gigantische hagedis van Gran Canaria ( Gallotia stehlini ) die kunnen worden gespot in overvloed. Er zijn 8 soorten die endemisch zijn op de Canarische Eilanden voor de zuidkust van Marokko.

Als u deze dieren voor het eerst tijdens een wandeling ontmoet dan is het wel even schrikken als ze plots voor je voeten lopen. Ze zijn erg grof gebouwd, hebben een grote kop en een gedrongen lichaam. Deze hagedis kan tot 80 cm groot worden. De beestjes kan je eveneens spotten aan het “Punta de Mujeres” op de Boulevard El Faro. Het gebied heeft een belangrijke ecologische waarde en is daarnaast een perfecte vogelbroedplaats.

Reptielen als hagedissen lopen vrij rond in de natuur rond Maspalomas

Het gebied wordt echter flink beïnvloedt door de aanwezigheid van het massatoerisme, waardoor het ernstig beschadigd raakt. Onderzoeken hebben aangetoond dat als er niet wordt ingegrepen, het duinlandschap binnen negentig jaar zal veranderen in een schraal gebied. Een goede reden dus om zo snel mogelijk het zandduinlandschap te bezichtigen

Naturisme in de vrije natuur, genieten in alle vrijheid

Als je in onze landen denkt aan naakt zonnebaden dan denken we aan een afgebakende streng bewaakte zone. Het naturisme in Maspalomas is wettelijk toegestaan binnen een bepaalde zone en is vastgelegd in een nationale en regionale wetgeving. De naturisten zones zijn openbaar en dus niet afgesloten van de anderen die gewoon in badpak of zwembroek willen genieten.

Naturisme is vrij toegestaan langs het strand en de duinen van Maspalomas

Je zal dan ook tijdens je wandeling door de duinen of langs het strand regelmatig naakte personen tegenkomen. Dit is inderdaad voor sommigen onder u misschien even wennen, maar vergeet niet dat we allemaal zo geboren zijn.

Deze naakt zones zijn tevens een ontmoetingsplaats voor homo’s en lesbiennes. Maspalomas is dan ook wereldwijd gekend als het Gay paradijs. Maar geen nood, je hebt helemaal geen last van deze mensen.

Mirador de las Dunas, een uitzichtspunt op de duinen

Een prachtig uitzichtspunt of panorama op deze duinen van Maspalomas heb je vanop het in 2015 gecreëerde “Mirador de las Dunas“. Dit uitzichtspunt kan u vinden aan het hotel Riu Palace Maspalomas ( kaart ). Dit vernieuwde uitzichtspunt is een groot plein dat net zoals een arena in etages is gebouwd. U kan er in alle rust al zittend of liggend genieten van het duinengebied

Andere panorama’s op de duinen en Oasis de Maspalomas, heb je vanaf de Avenida de Estados Unidos en Avenida de Francia op het grondgebied van Playa del Inglés. Het Mirador de las Dunas is ook te voet bereikbaar via de Paseo Costa Canaria, de promenade langs het strand van Playa del Inglés. Met het openbaar vervoer van Global, bus nr 33 en 90 kom je ook in de buurt van het uitzichtspunt.

Misschien nog een tip, het reservaat La Charca kan live via de webcam Maspalomas bekeken worden. Er is een keuze tussen Webcam Strand en Webcam La Charca.

Bron : Historica Castillo del Romeral

Natuurgebied ‘Mechels Broek’ in de Belgische stad Mechelen