Gran Canaria

Rum en Tuinen van Arucas

Rum en tuinen in de mooie stad Arucas

Misschien hebt u de andere webpagina over Arucas reeds gelezen. Arucas is meer dan cultuur en geschiedenis. Op deze webpagina neem ik u verder mee op een reis door de tuinen van deze mooie en aangename stad van de gekende rum Arucas. Ik breng samen met u een bezoek aan de hotspot van de stad Arucas, de Rum fabriek van Arehucas. Deze is zeker een rondleiding waardig, met als afsluiter een proeverij van de bekende Canarische rum.

Booking.com

Parque Municipal de Arucas

Bijna iedere stad of gemeente heeft wel een eigen publiek park. Dat is ook zo voor Arucas met het gemeentelijk park. In de volksmond noemen ze het het “Park van de Bloemen“. Het is een ware oase om te genieten, te wandelen en tot rust te komen. Het openbare park is aangelegd met kronkelende paden omgeven door mooie tuintjes, prachtige bomen, sierplanten en bloemen. Er is een overvloed aan inheemse en exotische bomen uit alle continenten.

Een grote rol spelen de grachten, vijvers en waterpartijen. Prachtige beeldhouwwerken geven het park een extra dimensie. Het openbare park kenmerkt zich door een combinatie van 2 modellen. er is het Engelse tuinmodel met een overvloed aan bomen, en een Franse tuin op zijn Versailles met vijvers en bloembedden met geometrische vormen. De voetpaden zijn ontworpen en afgewerkt met Terrazo stenen naar een voorbeeld van de Tuinen van Alicante, de strand van Copacabana en Rio de Janeiro in Brazilië.

Weggestopt tussen de vele bomen is er een Elfen of Kabouter park. Krab je over de neus van een kabouter, dan wacht je veel geluk. Het park met een oppervlakte van 10000 m2 bevind zich op wandelafstand van de kerk “San Juan de Bautista” en de distilleerderij van Arehucas.

Jardin de la Marquesa

Eén van de mooiste tuinen op het eiland is ontegensprekelijk “Jardin de La Marquesa de Arucas“. Voor tuinliefhebbers is het een waar natuur paradijs. Alles is gebouwd rond het zomerpaleis van Markies Don Ramón in het jaar 1880. Het park bevind zich aan de voet van de “Berg van Arucas”

Tuin van de Markiezin (Jardin de la Marquesa) in Arucas op Gran Canaria
Jardin de La Marquesa de Arucas

Alles is begonnen met het planten van groenten, afkomstig uit de Canarische eilanden als uitheemse planten. De uitheemse planten werden meegebracht van verre reizen en ook uitgewisseld met andere adelijke families.

U kan er ondermeer een 200 jarige drakenboom, een 30 meter hoge Koningspalm, een Indische rubberboom en nog veel meer ontdekken. Bovenuit de tuin kan je reeds van ver de Araucaria bomen zien, bijgestaan door Jacarandas die zorgen voor een mooi kleurenpalet in de botanische tuin.

Het tropische karakter van Jardin de La Marquesa ook wel “Las Hesperides” genoemd, word uitgestraald door een mengeling aan palmbomen. Dankzij de kleinzoon van de “Marquesa de Arucas” en een tourpromotor werd de tuin op het einde van de maand november 1985 officieel opengesteld voor het publiek

De botanische tuin is in verschillende terrassen gebouwd, maar de meeste planten bevinden zich op de begane grond. De tuin is vandaag uitgegroeid tot ongeveer 5 hectare en kan tellen op 500 verschillende soorten planten. Kortom deze tuin heeft een zeer rijke geschiedenis. Er worden nog regelmatig nieuwe planten toegevoegd.

De Botanische tuin bezoeken

De tuin bezoeken kan van maandag tot zaterdag. Openingsuren zijn van 9.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. De tuin is gesloten op zondag en feestdagen, behalve voor groepen kan een uitzondering worden gemaakt na afspraak. Er is een cafetaria en souvenirwinkel voor de bezoekers. De toegangsprijs is 6 € per persoon. Voor groepen is een korting voorzien.

Een bezoek aan de botanische tuin gebeurt met een gids. U kan kennis maken met de bananenplantage, Een wandeling langs het herenhuis of paleis van de Markiezin en ongetwijfeld de nodige informatie over de fauna en flora van de aanwezige bloemen en planten. De tuin is voorzien voor rolstoelgebruikers en senioren die moeilijk bewegen.

Hoe bereik ik “Jardin de La Marquesa”

Met het openbaar vervoer kan u de tuin bereiken via het busstation San Telmo ( Las Palmas ). Daar neemt u de bus nr 206 ( Las Palmas-Bañaderos-Arucas ). De halte waar u moet afstappen bevind zich op de GC-330. Vanaf het busstation in Arucas kan u de tuin bereiken te voet via de oude weg “Camino Viejo” of met een taxi. De ritprijs van de taxi is helemaal niet duur.

Arucas Rum

Het begin van de Rum fabriek situeert zich in het jaar 1883. Alles begint bij Alfonso Gourié. Deze man had toen de intentie om een suikerriet fabriek op te richten. De fabriek werd gebouwd door een inwoner en metselaar uit Arucas, Manuel Aguiar. Opvallend in de fabriek is de aanwezigheid van een bakstenen open haard, niet uitzonderlijk maar toch één van de best bewaarde op Gran Canaria. De toenmalige suiker machines werden ingevoerd uit Schotland ( Glasgow ).

Arucas (Gran Canaria)Rum Fabriek
Arucas (Gran Canaria)Rum Fabriek

Op 9 augustus 1884 opende de rum fabriek haar deuren. Dit werd gevierd met een groot feest want het zorgde voor de inwoners van het eiland en Arucas voor werk.

Dat was broodnodig want veel werk was er toen niet. Na veel moderniseringen sloeg echter het noodlot toe in 1920. De fabriek moest zijn deuren sluiten. Alle suikermachines werden verkocht behalve die van de distilleerderij.

Alfredo Martin Reyes was de man die de fabriek terug nieuw leven schonk met de “Ron Arehucas“. Sinds 1965 draagt de fabriek de naam “Destilerías Arehucas, SA“. Naast een wijnkelder is er de bottelarij van de rum die vandaag een productie kan draaien tussen 12000 en 20000 flessen per uur. Per jaar wordt er 3,5 miljoen liter rum gefabriceerd die op alle Canarische eilanden gedronken wordt. U ziet de opgeslagen vaten met handtekeningen van bekende mensen, zoals o.a. Johan Cruijff en Julio Iglesias. Deze vaten blijven eigendom van de rum fabriek

Op het industriële terrein van de Rum fabriek bevind zich ook een kapel “Ermita de San Pedro” die eigendom is van de eigenaars van de fabriek sinds 1971. In 1975 werd de verwaarloosde kapel gerestaureerd door meester metselaars uit de streek. Binnenin is de kapel naar Vlaams model opgebouwd.

Kapel "Ermita de San Pedro"
Kapel “Ermita de San Pedro
Fabrieksbezoek en kapel aan Rum Fabriek
Fabrieksbezoek aan Rum Fabriek

De kapel en de destilleerderij zijn zeker uw bezoek waard. In de kelder liggen maar liefst zesduizend eikenhouten vaten opgeslagen. De rum fabriek kan bezocht worden van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 14.00. Gesloten tijdens het weekend en feestdagen. Aan het eind van de rondleiding, is er gelegenheid om een of meer rum soorten te proeven. Er zijn zowel donkere als lichte rumsoorten te koop en ook allerlei vruchtenlikeuren met rum als basis.Voor u als bezoeker van de rum fabriek is er een applicatie voor de smartphone of tablet. App ArehucasAndroid ) – ( iPhone / iPad )
Meer informatie op de website

Hoe bereik ik de stad Arucas

Na het lezen van deze pagina wil je zeker Arucas met zijn tuinen en rum ontd ekken. Dit kan met de auto of met het openbaar vervoer. Met de bus van Global kan je vertrekken vanuit vanuit Las Palmas met bus nr 205 en bus nr 234. Met de auto vanuit het zuiden neem je de autosnelweg GC-1, GC-3 op de GC-2 neem je de afslag naar de GC-20. Vanuit het zuiden moet je tellen op een rit van ongeveer 45 minuten.

Arucas, één van de mooiste steden op Gran Canaria. Ontdek hier de rijke geschiedenis en cultuur van deze prachtige stad op een boogscheut van Las Palmas.