Gran Canaria

San Fernando de Gran Canaria

San Fernando, shopping en gastronomie

San Fernando is misschien bij u en andere toeristen nog onbekend terrein. Nochtans is dit kleine centrum niet zover in het binnenland gesitueerd, zeker uw bezoek waard. In de Calle Partera Leonorita zijn enkele grote shoppingcentra waaronder het Bellavista Shoppingcenter, winkels en bars. Het is een redelijk drukke stad wat het verkeer betreft. De Avenida de Galdar is in 2014 gerenoveerd en verkeersvrij gemaakt. Ook hier zijn verschillende winkels en bars waar het heerlijk shoppen is.

[showad block=55]De gemeente heeft enkele mooie parken zoals Parque de San Fernando waar het heerlijk vertoeven is. Het sport- en voetbalstadion bevind zich ook in de buurt. Net achter het voetbalstadion is er een gezellige plaatselijke Cafetaria Timanfaya aan de Calle Santa Brigida. Daar kom je al snel in contact met de plaatselijke bevolking. Het is een openlucht bar overdekt met een tent.

Winkelen in het stadscentrum van San Fernando loont echt de moeite. De prijzen van kleding, schoenen, kinderkleding, reisartikelen als valiezen zijn veel goedkoper dan het nabijgelegen Playa del Inglés en de Maspalomas winkels. Het verschil merk je ook al snel wanneer je in een plaatselijke bar of snackbar iets besteld.

Winkelcentrums in San Fernando zijn C.C Bellavista, C.C Botánico, C.C Eurocenter, C.C Nilo, C.C Ronda, Hiperdino en C.C San Fernando. In San Fernando is zelfs voor de nederlandse toeristen een hollandse winkel. Opgelet, de winkels in San Fernando zijn gesloten op zondag.

[flickrstream id=”14″]

Net zoals ieder jaar worden ook in San Fernando de eindejaarsfeesten gevierd. Woon je in San Fernando of ben je op vakantie op Gran Canaria om te overwinteren, dan is een daguitstap zeker te overwegen tijdens de kerstperiode. Rond kerstmis en oudjaar zijn er mede dankzij de warme temperaturen veel buiten activiteiten in de gemeente. Een witte kerst zal je hier niet vinden, maar plezier en vreugde is er in overvloed.

Parque Bellavista brengt rust in de stad

Tussen het winkelcentrum en de residentiële wijk bevind zich het gelijknamige park Bellavista. Het moderne stedelijk groen park heeft een totale oppervlakte van 18 000 vierkante meter. Doorheen het park loopt een kanaal dat het water kanaliseert vanuit het gebergte naar de kust van Maspalomas..

Bellavista Park in San Fernando op Gran CanariaOngeveer vanaf het midden van het park zijn er kleine kanalen met kabbelend water dat uitmond in een oud waterreservoir. Tijdens zeer warme dagen is het hier heerlijk vertoeven onder de talrijke bomen.

Een fontein die s’avonds verlicht is en een waterbron geven het park een extra dimensie.  Voor de sportliefhebbers is er een oefenveld voor voetbaltraining en een openlucht circuit met fitness apparatuur, jogging en gymnastiek. Uiteraard zijn er voor de kinderen enkele speeltuigen voorzien. Een wandeling door dit aangename park met zijn kronkelende paden is zeker een aanrader.

[flickrstream id=”12″]

Naar de markt in San Fernando

Iedere week is er op woensdag en zaterdag een openbare markt. Op deze markt komen alle toeristen samen. De geanimeerde en rumoerige markt aan het Mercado Municipal ontvangt wekelijks horden toeristen. Buiten verkopen de marktkramers handtassen, kleding, juwelen, schoenen, kortom alles aan spotprijzen, althans mag je niet vergeten een goede prijs te vragen.

De verkopers durven starten met een prijs die veel te duur is, een lagere prijs bieden is de boodschap. Buiten de markthal kan je genieten van een terrasje met drank en hapjes. Hier en daar zijn ook kramen met vers geperst fruitsap van papaya, sinaasappel, citrusvruchten.

[showad block=687]Binnen in het marktgebouw is alles te verkrijgen wat voeding en bloemen betreft. Verse producten, fruit, groenten, vis alles is hier vers verkrijgbaar. Bloemen en planten en typische canarische producten vind je in de markthal.

Zeker niet te vergeten de “Queso de Flor de Guia“, een specialiteit van Guia, Moya en Galdar. Queso de Flor word gemaakt van koeien en schapen melk. Het is een vette kaas met een iets bittere smaak. De kaas word gefermenteerd met de bloem van de Distel of Artisjok. Meer over kaas op Gran Canaria kan je vinden in het Casa del Queso

De markt kan u het makkelijkst bereiken met het openbaar vervoer of de taxi. Er is tijdens de marktdagen een speciale bus ( Mercado ) die u rechtstreeks naar de markt brengt. Met de taxi is helemaal geen probleem, de taxi’s rijden heen en weer. De markt is tussen 08.00 en 14.00 uur op woensdag en zaterdag. Bekijk voor de juiste route de kaart rechts in de zijbalk of klik hier.

San Fernando en Cultuur

San Fernando is niet enkel om te winkelen. Het heeft ook een geschiedenis. Neem nu het “Casa Condal de San Fernando“.
Het twee verdiepingen tellende huis is bij de inwoners van de stad beter gekend als “La Casa de Doña Candelaria”, één van de twee ergenamen van het graafschap Vega Grande.

[flickrstream id=”13″]

Het huis werd nooit bewoond, enkel wanneer de familie op bezoek kwam naar Maspalomas. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw, en heeft tot de twintigste eeuw verschillende interventies ondergaan.

Pas in 1985 is Casa Condal uitgeroepen tot historisch monument. Vandaag word het gebruikt als tentoonstellingsruimte. U kan het Casa Condal of La Galeria bezoeken in de Calle Martial Franco 7-9 in San Fernando.

Kameel en kamelendrijver als kunstwerk in San Fernando op Gran CanariaAan het rondpunt in de nabijheid van de Avenida de Tejeda bemerkt u het beeld van een kameel en zijn kameeldrijver. Dit prachtige beeld is een eerbetoon aan één van de oudste tradities in de geschiedenis en cultuur voor de ontwikkeling van de economie van Gran Canaria en San Fernando.

Kamelen hielpen destijds ondermeer de landbouwers en arbeiders in de bouw. Vandaag zijn kamelen nog slechts een attractie voor toeristen. Ondermeer D; Pedro Franco of in de volksmond gekend als “Paco el de los Camellos“, behoort als één van de pioniers tot het historisch erfgoed van Maspalomas en San Bartolomé de Tirajana. Paco bracht vier kamelen aangeboden door kamelendrijvers sommige van hun uit Sub-Saharisch Afrika met hun witte tulbanden naar San Fernando.Kameel en kamelendrijver in San Fernando