Gran Canaria

Carnaval in Las Palmas

Carnaval op de Canarische eilanden

Carnaval, u kent het zeker van in uw stad of gemeente. Het meest bekende is uiteraard het carnaval van Rio de Janeiro in Brazilië. Ook bij ons zijn ieder jaar van februari tot eind maart her en der carnavals optochten te bekijken. Bent u op vakantie dan kan ik u zeker het carnaval op de canarische eilanden aanbevelen. Bezoek zeker na het lezen van deze pagina de “Evenementen” bladzijde voor nog meer Carnaval op Gran Canaria

Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria

Op alle Canarische eilanden is carnaval één van de belangrijkste evenementen van het jaar. Het grootste carnavals gebeuren op Gran Canaria is zonder twijfel dat van Las Palmas. Het is één van de oudste feesten in de geschiedenis van Las Palmas. In juni van het jaar 2011 behaalde het carnaval van Las Palmas zelfs de publicatie van het “Tourist Festival de Canarias“.

Booking.com
Tijdens deze carnaval periode zijn er niet enkel de optochten maar ook enkele gala’s. Het Gala de Elección de la Reina en het Gala de Elección del Drag Queen del Carnaval. Het Drag Queen Gala was in 1998 het eerste van Spanje. Carnaval zonder muziek is ondenkbaar. Het Ritmo de Batucada is wereldwijd gekend voor zijn ritme.

De verschillende optredens van straatmuzikanten en shows zijn verdeeld over de stad. Het belangrijkste feest van het carnaval in Las Palmas bevind zich in het Parque Santa Catalina. De inwoners van Gran Canaria en Las Palmas nemen steeds massaal deel aan de festiviteiten.

Zeer belangrijk voor het bestaan van carnaval is de Grote Parade ( Gran Cabalgata ), Los Mogollones en De begrafenis van de Sardien ( Entierro de la Sardina ).

Er zijn Carnaval in Las Palmas op Gran Canariaveel groepen die deelnemen aan het carnaval. Eén van de belangrijkste groepen iis deze van “Poligono de San Cristóbal“. Deze carnavalsgroep blijft bestaan, mede door het jaarlijks toevoegen van nieuwe kinderen aan de groep. Zo is de toekomst verzekerd. In totaal zijn er 30 onderdelen onder Fantasia Caprichos de Carnaval.

De Grote Parade van het Carnaval

De Grote Parade heeft ieder jaar plaats op de zaterdag na het afsluiten van de twee Gala’s. Zo’n 200 000 toeschouwers bezoeken deze Grote Carnavals Parade die door de straten van Las Palmas trekt.
De optocht is vanzelfsprekend vergezeld van de Koninginnen van het Carnaval onder begeleiding van schitterend uitgedoste heren, dames en kinderen. Mede door de warme temperaturen op het eiland zijn de dames soms schaars en sensueel gekleed. Prachtig versierde wagens geven het carnaval dan nog een extra toets.

De optocht gaat over 7 kilometer van het Castillo de la Luz langs Parque San Telmo dwars door de stad langs het hart van het carnaval Parque Santa Catalina naar Teatro Perez Galdos.

Alle carnavals groepen en praalwagens worden beoordeeld door een jury, en ontvangen nadien een prijs. Misschien ook wel belangrijk is de dag voor de Grote Parade. Op vrijdag is er een carnaval optocht van en met kinderen ( Cabalgata Infantil ). Die dag zijn de mooi gekostumeerde kinderen de sterren van het carnaval.

Carnaval in Las Palmas op Gran CanariaDe prachtige kostuums en maskers voor het carnaval zijn zeker ook zeer belangrijk. Deze kostuums geven kleur aan het hele gebeuren. Belangrijk om weten is dat deze kostuums voorgesteld worden door de verschillende verenigingen en ontwerpers in een “Carnaval Fashion Week“.die doorgaat in de maanden september en oktober. Deze kostuums kunnen net zoals op een modeshow besteld en gekocht worden. Het is een echte industrie waar veel mensen een geheel jaar mee bezig zijn.

Mogollones en Thema avonden

Tijdens de carnavals periode vieren veel mensen gedurende 5 nachten in de stad. Deze feesten noemt men de “Mogollones”. De terassen en straten zijn dan overvol van studenten, gays en andere feestgangers. Er is dan veel muziek en dans zoals een “Noche de la Salsa

Het afsluiten van het Carnaval

Het carnaval word afgesloten op aswoensdag volgens een oude traditie. Het begraven van de Sardien ( El Entierro de la Sardina ). Deze verbranding kan u ook terugvinden op het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife en op het vasteland van Spanje.

De rouwstoet van de Sardien gaat eveneens door de stad van Las Palmas waar hij belangrijke punten van het carnaval passeert. De Sardien word tenslotte op een vlot geplaatst en op zee verbrand. Het carnaval word dan definitief afgesloten met een groots vuurwerk.

Praktische info over Carnaval de Las Palmas

Ik kan me inbeelden dat u het carnaval van Las Palmas vroeg of laat ook ééns wil zien. Door de massa aan bezoekers kan ik u aanraden om tijdig uw reis te reserveren. Zes maanden tot één jaar vooraf reserveren is zeker aan te raden. De juiste data en programma vind u terug op de pagina “Evenementen“. De officiële website over het carnaval in Las Palmas kan u hier bekijken. ( enkel beschikbaar in het spaans en engels )

De juiste datums en locaties van Carnaval op Gran Canaria vind u hier