Gran Canaria

Weer en Klimaat

Weer en klimaat van de Canarische eilanden

Het klimaat en het weer is gekend om zijn zachte temperaturen het ganse jaar door, daarom dat de Canarische eilanden ook de naam “De eilanden van de eeuwige lente” verdienen. Je kan er bijna het ganse jaar terecht voor aangename temperaturen. Gran Canaria is geschikt voor zowel een voorjaarsvakantie, om te overwinteren of als zomervakantie.

Wisselvallige weersomstandigheden op Gran Canaria
Droge beddingen worden kolkende rivieren op Gran Canaria

Wie voor wintersport kiest die is eraan voor de moeite, dat ga je hier niet vinden tenzij soms enkele millimeters sneeuw op de hoogst gelegen bergtoppen. Het lijkt wel of u op vakantie bent in de Caraïben, als je mijn tips en de meteo goed volgt dan ga je inderdaad nooit meer naar een Caraïbische vakantiebestemming.

Voor de liefhebbers van de inheemse bloemen- en plantengroei kan ik u de periode vanaf oktober het meest aanbevelen wat het weer, de flora en fauna betreft. De meest aangewezen maanden om te zonnen en te wandelen zijn naar mijn mening maart tot eind juni en september tot november.

De vakantie maanden juli en augustus kunnen soms te heet zijn tussen 30 en 40°C. Deze soms hete dagen zijn te wijten aan de oostelijke stroming die warme lucht meebrengt naar de Canarische eilanden.

Wens je thuis het weer in Maspalomas of Gran Canaria te weten dan is er een meteo webcam. Deze geeft een zicht op het strand, La Charca en het binnenland Cumbre.

Net zoals op alle eilanden is het ook hier al ééns bewolkt en moet je rekening houden met veel wind. De wind is meestal noordoost. Maar dat stoort mij en u waarschijnlijk ook niet echt. De wind is soms erg welkom als de temperatuur de hoogte in klimt, deze werkt een beetje als een ventilator. Het strand en duinen aan de Atlantische Oceaan zijn de plaatsen die je zeker niet mag overslaan.

De gemiddelde temperatuur in het zuiden van Gran Canaria is iets boven de 22°C. Ga je op stap hetzij om te winkelen, wandelen van de kust weg, doe het dan voor 11 uur en vanaf 16 uur in de namiddag.

De temperaturen op Gran Canaria zijn het ganse jaar door tussen 20 en 35 graden
De Canarische eilanden hebben matige temperaturen

Is het s’morgens al ééns bewolkt en valt er een spatje regen, dan hoef je niet direct te panikeren. Voor je het weet is alles weer opgeklaard. Volg regelmatig het weerbericht of de meteo op radio of tv. Aan de receptie van je hotel of appartement kan je ook het weerbericht vragen, maar meestal is dat iedere dag hetzelfde, hetzij zonnig.Is het weer of de temperatuur in het zuiden van het eiland is een dag te extreem dan kan u een excursie iets noordelijker overwegen. Las Palmas, Arucas of Firgas zijn aanraders. Daar is de temperatuur meestal enkele graden lager en is er meer kan op bewolking. Wel het weerbericht ter plaatse opvolgen, dat kan je vragen aan de receptie of ieder uur luisteren naar de nederlandstalige radio Holland.Fm.

Regen en onweer ook op Gran Canaria

Door de opwarming van de aarde verandert ook het weer en klimaat op de Canarische eilanden. In Las Palmas en omgeving kan het soms fel regenen met tijdelijk overstromingen. Maar ook in het zuiden van het eiland is regen vandaag geen uitzondering. Vanaf oktober tot eind februari kan het weer wisselvallig zijn. Onweders en zware regenval komen de laatste jaren meer en meer voor op het eiland.

Het slechte weer kan wel enkele dagen duren, maar geen paniek dit is allemaal tijdelijk. Het weer rond kerstmis en nieuwjaar kan evengoed 25 graden en zonnig zijn. Het lijkt soms allemaal veel erger dan het is. Het is op Gran Canaria grotendeels droog en warm. Dat betekent dat de bodem steenhard is. Als het dan ééns hard regent komt al het water uit het gebergte richting zee.

Droge rivierbeddingen worden dan kolkende rivieren. In het binnenland verschijnen dan talrijke watervallen. Wel opletten als je deze tijdelijke watervallen wenst te bezoeken.

[showad block=729]Grondverschuivingen door de overvloedige regen kunnen ervoor zorgen dat rotsblokken en gesteente op de weg terecht komen. Net als in Spanje kent men hier geen riolering zoals bij ons in België of Nederland. De straten veranderen dan ook snel in waterglijbanen.

Zeer warme of hete dagen worden soms veroorzaakt door de Calima. De Calima is een warme Sahara wind die overwaait vanaf het Afrikaanse land. Wanneer dit het geval is moet je u zeker goed beschermen en veel drinken tegen uitdroging.

Door het microklimaat van de Canarische eilanden kan het zijn dat sommige plaatsen op het eiland geen last hebben van deze wind. Volg regelmatig tijdens je vakantie de weersverwachting.