Gran Canaria

Medische zorg op Gran Canaria

Ziek tijdens mijn vakantie op Gran Canaria

Medische zorg kan je ook nodig hebben tijdens uw vakantie op Gran Canaria. Meer en meer gaan mensen zoals u en ik op vakantie naar andere verre landen en culturen. Andere culturen hebben ook andere levenswijzen en het gebruik van hygiëne kan soms sterk verschillen dat wat we gewend zijn. Ziek worden kan je niet voorkomen, Gran Canaria bied dan ook tal van huisartsenposten en klinieken.

Geniet van een zorgeloze vakantie

Verschillende ziektes waaronder tropische ziektes kunnen uw vakantie verpesten. Hygiënische omstandigheden op de Canarische eilanden en dus ook op Gran Canaria zijn echter zeer goed tot uitstekend. Met een beetje voorzichtigheid kan u al veel problemen vermijden.

Het water uit de kraan op Gran Canaria is in principe drinkbaar, maar ik kan u toch aanraden om bijvoorbeeld voor het poetsen van de tanden of drinken flessenwater te gebruiken. Het kraantjeswater kan darmproblemen veroorzaken. Verder moet u zich zeer goed beschermen tegen de zon met een zonnebrand product. De zonkracht op het eiland is zeer sterk, voor u het weet ben je verbrand.

Uit eten op Gran Canaria in een plaatselijke bar of restaurant is geen enkel probleem. De controles op de voedselveiligheid in Spanje zijn zeer streng. Respecteer verder zoveel mogelijk de regels bij het zwemmen in zee, wees op uw hoede bij het vrijen met een onbekend persoon, wees extra voorzichtig bij het huren van een auto. De wegen en rijvaardigheid van de lokale bevolking zijn hetzelfde dan bij ons in België of Nederland, maar toch bent u niet vertrouwd met bijvoorbeeld het rijden in de bergen. Er gebeuren helaas dagelijks ongevallen met onvoorzichtige toeristen met de auto en de fiets. Doe het rustig aan, u bent op vakantie en hebt alle tijd.

Dokters en klinieken in overvloed, maar …

U zal het merken op uw vakantieoord zoals Playa del Ingles en Maspalomas, privé klinieken en dokters zijn overal aanwezig. U kan deze herkennen aan het rode kruis. Meestal zal u overal geholpen worden in uw eigen taal, vooral de privé klinieken ( Clinica’s ) hebben meestal iemand in dienst die meerdere talen spreekt. De medische zorg op alle Canarische eilanden is van een uitstekende kwaliteit. Bij twijfel of problemen kan u steeds contact zoeken met uw touroperator of plaatselijke hostess.

Dokters en privé klinieken op Gran Canaria

In de hoofdstad Las Palmas bevinden zich twee zeer goed ziekenhuizen. Hospital Insular – Las Palmas en Hospital Doctor Négrin – Las Palmas zijn zeker uw vertrouwen waard. Zeker niet te vergeten zijn de hulpposten van het Rode Kruis dat zeer goed vertegenwoordigd is op Gran Canaria.

Mijn apotheek op Gran Canaria

Apotheken ( Farmacia ) op het eiland kan u herkennen aan het groene kruis. Vergis u niet met een Para-Farmacia, dit is niet een gewone apotheek. De apotheken zijn net hetzelfde als thuis. Zij beschikken over alle nodige medicatie en andere producten. De meeste apotheken hebben ook homeopatische geneesmiddelen.

Vraag eventueel voor uw doktersbezoek aan de apotheker naar een goede dokter ( Medicina ). Zij zullen u meestal doorverwijzen naar een huisdokter en geen privé kliniek. De apothekers zijn dag en nacht geopend met een beurtrol wachtdienst. Vraag ook uw betalingsbewijs zodat u bij uw ziekenfonds de kosten terugbetaald kan krijgen.

Apotheek op het eiland Gran Canaria

Wat kost een doktersbezoek op mijn vakantie ?

Niet alleen medisch goed geholpen worden op uw vakantie is belangrijk, ook het financiële plaatje is belangrijk. U mag niet vergeten dat u als toerist op het eiland bent, en dus alle medische zorgen direct zal moeten betalen. Op zich is dat geen probleem want als inwoner van een Europees land ( EU ) bent u automatisch goed verzekerd voor medische kosten in een ander Europees land. Toch raad ik u aan u voor uw vertrek zeer goed te informeren bij uw ziekenfonds thuis. Een extra ziekteverzekering afsluiten is zeker niet overbodig.

Alle medische kosten zoals een doktersbezoek en medicatie word in principe voor 100 % terugbetaald bij uw ziekenfonds. Ik zeg wel in principe, want zoals steeds zijn er uitzonderingen en kan het zijn dat uw EU ziekteverzekering niet alles dekt. Daarom is het raadzaam om een extra ziekteverzekering te overwegen. Deze betaald u dan terug wat uw ziekenfonds niet terugbetaald. Bovendien vooraleer u het betaalde bedrag terug krijgt in uw thuisland zijn we al snel enkele weken verder. En 500 of 1000 € kan u best gebruiken tijdens uw vakantie.

Wat betaald u in de privé kliniek of bij de dokter op huisbezoek op uw kamer, appartement of in het kabinet ? De meeste klinieken en dokters hanteren één en hetzelfde bedrag voor een consultatie. Dit ligt ergens tussen 70 € en 100 € per consultatie. Sommige klinieken ( Clinica’s ) vragen u een extra van 40 € voor een controleonderzoek.

U bent toerist en en wil geholpen worden, dat weten de dokters ook en vooral de privé klinieken. De prijzen voor medicatie ter plaatse kunnen dan ook hoog oplopen. Wanneer men u een inspuiting of zelfs infuus voorstelt, dan kan de prijs tot 100 € gaan per medicatie afhankelijk van de samenstelling. Meerdere medicaties in één infuus bijvoorbeeld kan u dan een aardige cent kosten. Ik heb persoonlijk al verhalen gehoord van 500 € en meer.

Overweeg goed uw beslissing of het allemaal wel nodig is. Vraag om een voorschrift voor gewone medicatie die u kan afhalen bij de apotheek. Men zal u in eerste instantie proberen te overtuigen van hun medicatie, daar is niets mis mee, maar het zal u veel meer kosten dan gewone medicatie. Bevraag u goed naar de toegepaste prijzen, onderhandel goed maar weiger geen behandeling. Zij kunnen u weigeren op het vliegtuig te stappen naar huis. Wees dus steeds vriendelijk en vertel eventueel waarom u liever een andere behandeling hebt.

Belangrijke telefoonnummers bij een noodgeval

Algemeen noodnummer : 112
Politie ( Policia ) : 091
Brandweer : 080
Clinica San Roque Las Palmas / Maspalomas : (+34) 928 012615 / ç+34) 928 063625

Indien u een medisch probleem niet kan oplossen kan u steeds terecht bij uw Consulaat.
Belgisch : ( Gran Canaria ) (+34) (928) 46.17.18 (+34) – (685) 81 46 80
Nederland : ( Tenerife ) (+34) (922) 27 17 21
Duitsland : ( Gran Canaria )

Deze informatie is belangrijk voor u en uw familie of vrienden. Hebt u ervaringen of suggesties bij ziekte op de Canarische eilanden, kan u een bepaalde kliniek of dokter aanbevelen op Gran Canaria, dan zou ik het ten zeerste waarderen mocht u dit willen delen met iedereen. Ik plaats enkel de naam en adres op deze website zodat iedereen dit kan raadplegen, volledige reacties mag u steeds plaatsen op de Facebook pagina. Reacties graag via het contactformulier